Hdp'li Kürkçü'den Eş Başkanlık İçin Kanun Teklifi - Son Dakika
Politika

Hdp'li Kürkçü'den Eş Başkanlık İçin Kanun Teklifi

Hdp\'li Kürkçü\'den Eş Başkanlık İçin Kanun Teklifi

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, ‘eş başkanlık’ uygulamasının sadece genel başkanlık düzeyinde değil, siyasetin tüm kademelerinde de uygulanması ve yüzde 50 kadın kotasının zorunlu hale getirilmesi için kanun teklifi verdi.

23.08.2014 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 'eş başkanlık' uygulamasının sadece genel başkanlık düzeyinde değil, siyasetin tüm kademelerinde de uygulanması ve yüzde 50 kadın kotasının zorunlu hale getirilmesi için kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, kadınların siyasetin her aşamasında eşit temsilini sağlayacak bir kanun teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinde Kürkçü, 2972 Sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 Sayılı Belediye Kanununda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Kürkçü, kanun teklifinde, 'eş başkanlık' uygulamasının sadece genel başkanlık düzeyinde değil, büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, il başkanlığı, ilçe başkanlığında da uygulanması ve belediye meclisi ile il genel meclisinde eşit temsil sağlayan yüzde 50 kadın kotasının zorunlu hale getirilmesini önerdi.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye'de yürürlükteki temsili sistemde parlamento başta olmak üzere tüm karar alma mekanizmalarında farklılıkları dışlayan erkek egemenliğinin hüküm sürdüğüne işaret eden Kürkçü, "Toplumu temsil etme iddiasında olan, onun adına kararlar alan, toplumsal kaynakların kimin için nasıl kullanılacağına karar veren, siyasi karar alma ve yasama sürecinin yetişkin erkek egemenliğine dayanmasıyla belirlenen yürürlükteki temsili sistemin toplumun tamamını temsil etmesi ve herkes için doğru kararları alması mümkün değildir. Türkiye'de parlamentoda, idarede, ekonomide ve toplumsal ve kültürel alandaki karar alma mekanizmalarında kadın temsiliyeti değerlendirildiğinde Türkiye'nin cinsiyet kimlikleri arasındaki ilişkilerde demokratik bir temelden uzak olduğu, yasama ve karar alma mekanizmalarının toplumun yarısını oluşturan kadınları içermediği görülecektir" dedi.

24. yasama döneminde kadın temsiliyeti 77 milletvekili ile yüzde 14,3'te kaldığını, bu yasama döneminde sadece 1 kadın bakanın görev yaptığını belirten Kürkçü, bu tablonun kadınların seçilebilecekleri sıralardan aday gösterilmediklerini açıkça ortaya koyduğunu kaydetti. Yerel yönetimlerdeki kadın temsilinin ise sadece yüzde 3,3'te kaldığını ve bunun Türkiye için kabul edilemez seviyede olduğunu vurgulayan Kürkçü, "Türkiye'nin karar alma mekanizmalarındaki bu erkek egemen tablo TBMM'ye sunulan yasa tasarılarında ve kabul edilen yasalarda kadın bakış açısının görülmemesine, kadınları ilgilendiren önemli konularda etkili politikalar üretilmemesine, kadın sorun ve ihtiyaçlarının ikincilleşmesine sebep olmaktadır. Özellikle yerellerde belediyelerin sorumluluk alanına giren ve kadınların gündelik hayatını, hareket özgürlüğünü doğrudan ilgilendiren hizmetler erkek egemen bir anlayışla erkek bakış açısından planlanmakta, kadınların özgürlükleri kısıtlanmakta ve yaşam kaliteleri düşmektedir. Siyasette eşit temsilin sağlanması ve politikaların kadın perspektifiyle dönüştürülmesi sadece kadınlar için değil yetişkin ve sağlıklı erkeklerin egemen olduğu bu sistemin dışladığı diğer gruplar açısından da yaşam kalitesinin artması ve dönüşmesi demektir. Yerel hizmetlerin eşitlikçi bir perspektifle dönüşmesi yaşlılar, çocuklar ve engelliler için de demokratik yaşam alanlarının gelişme kaynağı olacaktır" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Hdp'li Kürkçü'den Eş Başkanlık İçin Kanun Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement