Hdp'li Milletvekili Baydemir Hakkında Dava Açıldı - Son Dakika
Güncel

Hdp'li Milletvekili Baydemir Hakkında Dava Açıldı

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir hakkında "kamu çalışanına karşı görevinden dolayı hakaret etmek" suçlamasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı.

17.12.2016 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AZİZ ASLAN - HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir hakkında "kamu çalışanına karşı görevinden dolayı hakaret etmek" suçlamasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı.

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin dosyaları incelemeye alındı.

Bu kapsamda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP Şanlıurfa Milletvekili Baydemir hakkında hazırlanan iddianame, 4. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, 4 yıl önce 7 kişilik düzenleme kurulunun Diyarbakır Valiliğine dilekçe göndererek "Özgür Yaşam İçin Vicdan Buluşması" adı altında açık hava toplantısı yapmak istedikleri ve bu doğrultuda terör örgütü PKK/KCK adına yayın yapan bazı sitelerde çağrıların bulunduğu anımsatıldı.

Diyarbakır Valiliğinin ise İstasyon Meydanı başta olmak üzere il merkezinde toplantı yapılabilecek tüm açık alanlarda 3 Kasım 2012'de gerçekleştirilmek istenen her türlü gösteri yürüyüşü, eylem ve etkinliklerin Valilik Makamının 1 Kasım 2012 tarih ve 2012/5629 sayılı kararıyla yasakladığı bildirilen iddianamede, kararın düzenleme başkanı Ahmet Gezen, düzenleme kurulu üyeleri ile BDP Diyarbakır il ve merkez ilçe teşkilatlarına tebliğ edildiği belirtildi.

Yasaklama kararına rağmen 3 Kasım 2012'de BDP il binası önünde, aralarında o dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu 30 kişilik grubun araçlarına binerek Turgut Özal Bulvarı'nda yolu araç trafiğine kapattıkları ve oturma eylemi gerçekleştirdikleri vurgulanan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Gerekli ikazların yapılması ve kitlenin toplanmasına müsaade edilmemesi üzerine oturma eylemi sonlandırıldı. Aynı gün BDP Genel Başkanı ve milletvekillerinin de bulunduğu bir grubun Diyarbakır Valilik binası makam girişine giden kişiler arasında şüpheli Baydemir de bulunuyordu. Gruba milletvekili olan kişiler haricindeki diğer kişilerin bahçe dışına çıkmaları yönünde ikazların yapıldığı, bu ikazlara uymayarak bahçe dışına çıkmayan Baydemir, güvenlik güçlerine hitaben 'Allah belanızı versin, Allah belanızı versin, Allah belanızı versin, faşistler, Allah belanızı versin, Allah sizi yok etsin, şerefsizler, alçaklar, faşistler' şeklinde sözler söylemek suretiyle orada bulunan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret ettiği tespit edilmiştir."

İddianamede, olayın gerçekleşme şekli ile ilgili emniyet görevlileri tarafından alınan tutanağın imzalandığı ve emniyet personelinin Baydemir'den şikayetçi olduğu kaydedildi.

Baydemir suçunu kabullenmişti

İddianamede, şüphelinin milletvekili seçilmeden önce savcılıkta, "O esnada kem sözler sarf ettiğim doğrudur." şeklinde suçunu ikrar eder mahiyetteki ifadesi de yer aldı.

Baydemir'in, yasama dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yeniden ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazıldığı bildirilen iddianamede, tebligata rağmen Baydemir'in ifade vermeye gitmediği kaydedildi.

Osman Baydemir'in, 26. dönem HDP Diyarbakır Milletvekili seçilmesi nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığınca Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne "yasama dokunulmazlığının" kaldırılması talebiyle fezleke gönderildiği hatırlatılan iddianamede, "6718 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 1. maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına eklenen geçici 20. madde gereğince yasama dokunulmazlığı kaldırılarak soruşturma dosyasının Bakanlık vasıtasıyla gereğinin takdir ve ifası bakımından cumhuriyet başsavcılığına sunulduğu belirtildi.

İstenilen ceza

İddianamede, HDP Şanlıurfa Milletvekili Baydemir'in "kamu çalışanına karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan ceza artırımına gidilerek 1 yıl 9 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezasına mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hdp'li Milletvekili Baydemir Hakkında Dava Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı
    00:19 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında okul servisi ile kapalı kasa kamyonet çarpıştı. Kazada 9 öğrenci hafif şekilde yaralanırken Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, öğrencileri hastanede ziyaret etti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.


Advertisement