HDP'li Önder: Bizim Açımızdan Yolun Sonuna Geldik - Son Dakika
Güncel

HDP'li Önder: Bizim Açımızdan Yolun Sonuna Geldik

HDP'nin çözüm süreci heyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ortada karşı karşıya oturulan bir masa yok" sözlerine tepki gösterdi: Masa var, koltuklar boş. Yolun sonuna geldik.

30.04.2015 12:01  Güncelleme: 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çözüm sürecine ilişkin, "Hükümet izleme heyeti veya bağımsız bir kurul oluşturmalı" dedi.

"İZLEME HEYETİ VE BAĞIMSIZ KURUL OLUŞTURULMALI"

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Balüken ve Pervin Buldan ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Grup Toplantı Salonu'nda çözüm sürecine ilişkin açıklama yaptı. Hükümetten beklentilerini anlatan Önder, "İzleme heyeti veya bağımsız bir kurul oluşturmalı" ifadesini kullandı.

"İKTİDAR BLOĞU İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA"

Heyet adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, sürece ilişkin "İktidar bloğu ortadan ikiye bölünmüş durumdadır. Bir tarafından Cumhurbaşkanı geri tarafından hükümet bunlar da kendi içerisinde birçok parçaya bölünmüş durumdalar." dedi.

"CUMHURBAŞKANI GİBİ MASAYI TEKMELERSENİZ..."

Önder, asıl muhataplarının çözüm süreciyle ilgili görüşmeleri yaptıkları hükümet olduğunu söyledi. Önder, sürecin itibarsızlaştırılmasının doğurabileceği sonuçlar için "Şimdi siz bu masayı Sayın cumhurbaşkanının yaptığı gibi tekmelerseniz başka bir masa devreye girer o masa da Genelkurmay Harekat Dairesi'nde bölgenin haritaları işaretli harekat masaları olur." dedi.

"MASA VAR, KOLTUKLAR BOŞ"

Önder, hükümetten, varılan mutabakatın gereğini yapmalarını istedi, Erdoğan'ın açıklamalarına karşı hükümetten beklentilerini şöyle anlattı:

"Biz isterdik ki ortada masa yok dediğinde Başbakan ya da sayın Akdoğan çıksın 'Sayın Cumhurbaşkanı bu mesele öyle değil, biz de muhataplarımzla böyle mutabık kalmadık.' desinler diye bekledik. Siyaset eşittir riyakarlık, erdemsizlik hiç değildir. En basit ahlak anlayışı tutarlılık öngörür. Karşımızda ikiye bölünmüş bir iktidar bloğu var, biz bunun içinden barış çıkarmaya çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı 'masa da yok, taraf da yok' diyor, bu doğru değildir. Şu gördüğünüz masa büyüklüğünde İmralı'da bir yeni masa yapıldı, fiziksel olarak söylüyorum. İzleme heyetinin genişletilerek müzakere heyetine eklemeler yapılarak, Dolmabahçe mutabakatı çerçevesinde konuşularak sonuçlandırılmak için yapıldı. Masa var, koltuklar boş şu anda. Bu mesele ciddiyet ve itibarsızlaştırma anlamında, an itibariyle hükmünü yitirmiştir. Sorun çözücü bir mekanizma olma hüviyetini kaybetmiştir."

"ÖCALAN SÜREÇTEN ÇEKİLEBİLİR" UYARISI

Sırrı Süreyya Önder, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından oluşturulabilecek bir izleme heyetinin güvenilir olmayacağını savundu. Önder, hükümetten bir adım gelmemesi halinde İmralı'ya yapacakları ziyaretlerin sohbetten öteye geçmeyeceğini söyledi, Öcalan'ın süreçten çekilebileceği uyarısı yaptı.

Önder, "Bu toplantıyı aynı zamanda sayın Öcalan adına yapıyoruz. Hükümetin yalpalayan tutumu hakkında kendisine bir fikir vermişti, böyle bir şey olması durumunda süreçten çekileceğine dair çok önemli dair uyarılarda bulundu bize. Biz müzakere heyeti olarak şunu talep ediyoruz. Artık Öcalan'la yeniden görüşecekseniz ve biz de gideceksek sayın Öcalan'ın statüsünün sizin belirlediğiniz anlamda bir yasal çerçeveye ya da hükümet tarafından kamuoyuna deklare edilmesine ihtiyaç vardır. Bu olmadan artık sizin oyuncak gibi sorumsuzca, hoyratça ikide bir ileri geri gidişlerle bölge halkı üzerinde oynamanıza izin vermeyeceğiz, buna da alet olmayacağız." dedi.

"YOLUN SONUNA GELDİK"

Hükümete çağrıda bulunan Önder, "Bu mesele halen toparlanabilir. Biz tartışmalardan kendimizi uzak tutuyoruz. Yaptığımız işler zarar görmesin diye. Bu anlayışla gidilecek yolun sonuna geliyoruz. Bunun karşıtı savaş mı hayır değil. Çünkü bu halk, Öcalan'ın 10 ve 12. maddede açıkladığı bu başlıkları bağrına bastı. Bizim muhatabımız artık Türkiye halklarıdır.
Hükümete buradan son bir uyarı yapıyoruz. Bunun yolu barışı, demokrasiyi terk etmek değildir. Onları yeniden düşünmeye davet ediyoruz. Bizim açımızdan yolun sonuna geldik. Artık hükümetin devreye girmesi, bize verdiği sözleri tutması gerekir." dedi.

BM VE AP'YE İZLEME KOMİTESİ ÇAĞRISI

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çözüm süreci için uluslararası gözlemciler Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Avrupa Parlamentosu, Uluslararası Af Örgütü, İşkenceyi Önleme ve İzleme Komitesi'nin devreye girmesi için çağrıda bulundu.

HDP\'li Önder: Bizim Açımızdan Yolun Sonuna Geldik
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel HDP'li Önder: Bizim Açımızdan Yolun Sonuna Geldik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (100)

  • SONER BEY: PKK SEMPATİZANI GÖREVLENDİRİLMİŞ HAİNLER TOPLANMIŞ KONULARA YALANDAN RUMUZDA ALIYOR BUNLAR 58 12 Yanıtla
  • HDP'li sinan akçil: kahrolsun, ırkçılık hastalığı. kanserden beterdir. 19 32 Yanıtla
  • URFALI63: Hdpnin kürtlükle alakası yok Amaç BüyüK Ermeni devleti. Selahattin Demirtaş açıkça söyledi Ermenistan ile sınır kapıları açılacak diye 29 21 Yanıtla
  • SELİM: PKK SEMPATİZANI HAİNLER TOPLANMIŞ KONUYA. BUNLAR BÜTÜN GÖREVLİ BURALARDA 30 18 Yanıtla
  • SAMET: Arkadaşlar yazıları beğenileri ciddiye almayın yalandan nickler alıyor görevlendirilmiş hdpliler 38 10 Yanıtla
  • bitlis mutki'den bedran: hdp iktidara yürüyor. sevgili türk kardeşlerim 90 yıldır ülkeyi yönetemediniz, huzura bir türlü kavuşturamadınız. bu ilelebet böyle yürümez. bize destek olun sadece ülke yönetimini 5 yıllığına kürtlere bırakın. . . barış, huzur, birlikte yaşam nasılmış görelim. . . onun için sizden sadece 5 yıllığına referans olmanızı istiyoruz. rica ederim. . . 19 24 Yanıtla
  • anti chp: hdp bildigin ermeni partisi oldu. 21 17 Yanıtla
  • ARTVİN HASAN: ARTVİN SALİH Nickli kardeş Neden Memleketin olan Batmanı yazmıyorsun? yapmayın böyle sahte nickler amacınız ne bilmiyorum ama yapmayın Güzel kardeşim. Kardeş kanı akmasın istiyorsan Pkknın peşinden uzaklaşacaksınız hdp pkknın kolu zaten 4 33 Yanıtla
  • GOKHAN: Arkadaşlar bu sayfalar dahil birçok sayfada Hdpliler görevlendirilmiş durumda. Bunlar yalandan rumuzlar alıp oylar hdpye filan yazıyorlar. 5 31 Yanıtla
  • GERÇEKLER: Kürt Türk sözde kardeş bumudur kardeşlik? Çıkmış Hdpye oy vererek mi Kardeş oluyoruz? Çanakkalede bİnlerce İnsanımızı sırtından Vuran Ermenilere dua ederek mi kardeş olacaksınız? Selahattin Demirtaş denen adam Ermeniler için dua etti, seçim beyannamesinde Ermenistan ile sınırları kaldıracağız dedi? bumudur? Bu Hdpye oy veriyorsanız önce kendiniz ne kadar kürtsünüz onu sorgulayın. Ünlü Bir Prof Türkiyede Yaklaşık 1. 5 milyon Gizli ermeni var demişti ben çoğunuzun ermeni olduğunu düşünmeye başladım. Askerliğimizi yaptık beraber, yeri geldi beraber Andımızı okuduk. Şimdi nedir bu pkk posterleri nedir bu ermeni sevdanız? Hdpye Oy veren Hiçbir Kürt ne bizlerin ne vatanseverlerin kardeşi filan değildir. Hdpnin Uzaktan yakından Kürtlükle hiç alakaları bile yok 18 17 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Didim'de Genç Şefler Yemek Yarışması Düzenlendi
    16:15 Didim'de Genç Şefler Yemek Yarışması Düzenlendi

    Aydın'ın Didim ilçesinde, Turizm Haftası kapsamında Zeynep - Mehmet Dönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından bir otelde düzenlenen Genç Şefler Yemek Yarışması'na 5 ortaokuldan 6 takım katıldı. Yarışmada öğrencilerin hünerlerini sergilediği etkinliğe veliler ve öğretmenler de katıldı. Yarışma sonuçları yarın açıklanacak.

  • Konya Ereğli'de 135 Kilo Kaçak Tütün Ele Geçirildi
    16:15 Konya Ereğli'de 135 Kilo Kaçak Tütün Ele Geçirildi

    Konya'nın Ereğli ilçesinde jandarma tarafından yapılan çalışmalarda bir otomobilde 135 kilo kaçak tütün ele geçirildi. Jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen şok yol kontrolünde M.P.'nin kullandığı otomobilde yapılan aramada kaçak tütünler bulundu. M.P. gözaltına alınırken, ele geçirilen malzemelere el konuldu.

  • Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu
    16:14 Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu

    Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında Tekirdağ'a gelen Macar öğrenciler, Rakoczi Müzesi önünde halk oyunları gösterisi sundu. Macaristan Mikes Kelemen Lisesi öğrencileri, Osmanlı'ya sığınan Macar Prensi 2. Ferenc Rakoczi'ye tahsis edilen ve daha sonra müzeye çevrilen yapıyı gezdi. Konuk öğrenciler, Müze Müdürü Ali Kabul'den bilgi aldı. Ardından öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi, müze önünde gösteri sundu. Öğrenciler, sahil dolgu alanındaki Barış ve Özgürlük Parkı'nda bulunan Macar Anıtı ve Mikes Kelemen Parkı'nı da ziyaret etti. Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında kentte sene boyunca etkinliklerin süreceğini belirtti. Tekirdağ'ın Macarlar için önemli bir kent olduğunu vurgulayan Dalgıç, Macar halkı tarafından iyi bilinen kente, bu ülkeden çok sayıda ziyaretçi geldiğini ifade etti. Tekirdağ Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Zübeyde Aykaç da 10 öğrencinin, kentteki Macar eserlerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Aykaç, öğrencilerin katılımcılara güzel bir halk dansları gösterisi sunduğunu ve yarın da Türk-Macar ortak kültürüyle ilgili etkinlikler yapacaklarını söyledi.

  • Sinop'ta okul çevrelerinde emniyet denetimi yapıldı
    16:13 Sinop'ta okul çevrelerinde emniyet denetimi yapıldı

    Sinop'ta İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından çocuk ve gençlerin korunması amacıyla okul çevrelerinde denetim gerçekleştirildi. 40 ekip ve 133 personelinin katılımıyla yapılan denetimde, 91 okul çevresinde metruk binalar, iş yerleri, park ve bahçeler kontrol edildi. Denetim sonucunda herhangi bir suç unsuruna rastlanmazken, bir öğrenci servis aracı sürücüsüne 1506 lira cezai işlem uygulandı.

  • Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen Tekrar Seçildi
    16:12 Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen Tekrar Seçildi

    Karabük İl Genel Meclisi'nin yapılan ilk toplantısında, AK Parti Grup kararı gereği gösterilen tek aday Ahmet Sözen, yeniden İl Genel Meclis Başkanı seçildi. Sözen, yaptığı konuşmada, Karabük İl Özel İdaresinin önemli bir noktaya geldiğini ve bundan sonra da hizmetlerine devam edeceklerini belirtti.

  • Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
    16:09 Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

    Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'ın da katıldığı ödül töreninde, İngilizce, Fransızca ve Almanca kategorilerinde dereceye giren öğrencilere sertifikaları takdim edildi. Birinci olan çevirmenler Brüksel'de AB kurumlarını ziyaret edecekken, ikinci ve üçüncü olan öğrenciler Ankara Üniversitesi'nde 'Avrupa Birliği Temel Eğitim Programı'na katılma fırsatı elde ettiler.


Advertisement