Hdp'li Önder: Oyalamaya İzin Vermeyeceğiz - Son Dakika
Güncel

Hdp'li Önder: Oyalamaya İzin Vermeyeceğiz

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP heyetini Başbakanlık'ta kabul etti.

08.12.2014 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP heyetini Başbakanlık'ta kabul etti. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Şu an için objektif durum bir oyalama tutumu değil. Bunu söylemek için çok erken olur. Biz bu oyalamaya izin de vermeyeceğiz. Leyla Zana ile birlikte İmralı'ya gideceğiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP heyetini Başbakanlık'ta kabul etti. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle'nin ilk kez yer aldığı heyette, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de yer aldı. HDP heyeti, Başbakanlık Merkez binada, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la yaptığı görüşme sonrasında açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile taslak üzerinde görüşme yaptıklarını anlatan Önder, şöyle dedi:

"Hükümeti genel olarak bu taslağa yaklaşımını karşılıklı olarak değerlendirdik. Belli önerilerini ve mutabık kalıp kalmadıkları hususları karşılıklı olarak değerlendirdik. Bir görüşme daha olacak. KCK ile de görüşeceğiz. Şu an bu taslak üzerinde, karşılıklı olarak değerlendirmelerde bulunduk. Gelinen noktayı parti kurullarımızla değerlendirip, tekrar sayın Yalçın Akdoğan ile bir görüşme yapacağız. Şuna mutabıkız buna karşıyız şeklinde bir madde yok. Müzakere henüz bu aşamaya gelmiş değil. Şu an genel yaklaşımlarımızı, süreci, sürecin takvimlendirilmesi, takvimlendirilme esaslarını değerlendiriyoruz. Daha bir tartışma ve bir özet aşamasında değiliz. Bunun için bir görüşme daha yapacağız. Gelinen noktayı, parti yetkili kurullarımızla, bileşenlerimizle değerlendirip bir tur daha görüştükten sonra bir Kandil ziyareti gerçekleştireceğiz."

"HEYET GENİŞLEYECEK"

Önder, kendilerini yoğun bir görüşme trafiğinin beklediğini, İmralı heyetinin genişleyeceğini anlatırken, "Berraklık konusunda bir başka siyasal parti, kurum yok. Buna hükümet de dahil. Biz berrak olmanın faturasını ödeyenlerin sözcüsüdür. Başbakana berraklık için önerimiz Bingöl saldırısının aydınlatılmasıdır. Bugün, sekretarya ve izleme kurulu konusunda bir sorun yok. Tartışmadık. Şu an için objektif durum bir oyalama tutumu değil. Bunu söylemek için çok erken olur. Biz bu oyalamaya izin de vermeyeceğiz. Leyla Zana ile birlikte İmralı'ya gideceğiz.

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, kamu düzeni konusunda kavramsal olarak hükümet ile farklı görüşlere sahip olduklarını belirterek, kamu düzeni konusunda hükümetin baktığı yerin son derece sorunlu olduğunu savundu. Önder, "Bunları uzun uzun değerlendirdik. Bu konudaki düşüncelerimizi aktardık. Kamu düzeninden kavramsal olarak hükümetin anladığı ile bizim anladığımız aynı şey olmadığı gibi kamu düzenin sağlanması meselesinde de son derece farklı düşüncelere sahibiz. Ama bütün bunlar zaten aynı düşüncede olan insanlar müzakere yapmazlar. Müzakere dediğimizde, üç aşağı beş yukarı böyle bir şeydir. Özgürlüklerin kullanılmasından dolayı doğacak sıkıntılar özgürlüklerin daha çok kısılması değil, daha çok genişletilmesidir. Bizim yaklaşım felsefemiz bu. Hükümet böyle bakmıyor. Bir asayiş sorunu gibi bakıyor. Biz bu meseleye baktığımızda arkasında tarihsel, sosyolojik bir sürü dert ve kavram görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osmanlıca eğitimine ilişkin yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Önder, Meclis'te bütçeye muhalefet şerhleri bulunduğunu anlatırken, "Bunda hükümetin resmi olarak anlaşma yaptığı 'Kürdistan bölgesi' zikrediliyor diye. Meclis tarafından kabul edilmiyor. Bütün dillerin ve alfabelerin kullanımı, kullanımının yaygınlaştırılmasına dönük hiçbir itirazımız olmaz. Ama bunu dile getirenlerin tutarlılık bakımından aynı hassasiyeti bu toprakların yaşayan dillerine, yaşayan ama baskı altında tutulmaya çalışılan yok sayılan ve bir bütçe şerhinde bile adının geçmesine tahammül edememek ile bu tutum arasındaki tutarsızlık üzerine biraz düşünmeleri lazım" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hdp'li Önder: Oyalamaya İzin Vermeyeceğiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement