HDP'li Sarıyıldız: AP'nin Ermeni Kararını Yerinde Görüyoruz - Son Dakika
Güncel

HDP'li Sarıyıldız: AP'nin Ermeni Kararını Yerinde Görüyoruz

HDP\'li Sarıyıldız: AP\'nin Ermeni Kararını Yerinde Görüyoruz

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Ermeni tasarısını kabul etmesiyle ilgili, "Biz yasayı doğru buluyoruz." dedi.

16.04.2015 15:29  Güncelleme: 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Silopi İlçe Belediyesi'nin, elindeki ihtiyaç fazlası 6 aracı ildeki başka belediyelere dağıtma törenine katıldı. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Sarıyıldız, Avrupa Parlamentosu'nun Ermeni tasarısını kabul etme kararını olumlu bulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"BU ACILARI YAŞADIK"

"Şüphesiz Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıllık geçmişinde büyük acılar, büyük soykırımlar ve katliamlar var. 24 Nisan Ermeni soykırımı bunlardan bir tanesi, 1938 Dersim katliamı bunlardan bir tanesi. Hakeza Süryanilere ve diğer toplumsal kesimlere tek ırk, tek din, tek devlet, ulus devlet zihniyeti ile özellikle ittihatçıların eli ile büyük acılar, büyük soykırımlar yaşatıldı. Biz bunu hep kabul ettik. Çünkü bu acıları yaşadık. Kürdistan da bölgede yaşayan bizler Ermeni soykırımını, Dersim soykırımını anne babalarımızdan, dedelerimizden duyduk ve ortalık halen o zamanın toplu mezarları ile dolu. Daha dün Dersim'de 1938 katliamında toplu mezar tespit edildi. Avrupa'da kabul edilen bu tasarı gecikmiş bir karardır. Türkiye'nin de değişmek, modern, medeni bir dünyaya eklenmeme gibi bir derdi varsa, bunu açık bir şekilde kabul etmesi gerekiyor. Bundan kaçmakla bu katliamı yok sayamaz."

Sarıyıldız'ın konuşmasının ardından araçlar Beytüşşebap, Uludere, Güçlükonak'a bağlı Fındık belde belediyesi, Şırnak merkeze bağlı Kumçatı belde belediyesi ile Silopi'ye bağlı Görümlü ve Başverimli belde belediyelerine hibe edildi.

DBP DE "YAŞANANLAR SOYKIRIM" DEDİ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver, 1915'te yaşananların bir insanlık dramı olduğunu söyledi ve yaşananları "soykırım" olarak kabul ettiklerini açıkladı.

Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi üçüncü oturumunu gerçekleştirdi. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan oturumda, DBP ve AK Partili meclis üyeleri hazır bulundu. Yapılan yoklamanın ardından gündem maddeleri görüşülmeye başlanmadan önce Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay ve DBP Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver birer konuşma yaptılar. Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen katliamlardan Ermeni soykırımı ve Enfal katliamlarını kınayarak, yaşamını yitirenleri andı. Yaşanan bu katliamların benzerlerinin Dersim, Zilan'da yaşandığını belirten Bozbay, Zilan Deresi'nde de hâlâ açılmayı bekleyen toplu mezarlar olduğunu söyledi. Bütün bunların komisyon raporlarında olduğunu söyleyen Bozbay, bu kemiklerin üzerlerinin çeşitli zamanlarda iş makineleriyle 1960 ve 1976'da kapatıldığını ifade etti. Bozbay, son olarak üzerleri kapatılan kemiklerin de açığa çıkması gerektiğini belirterek, bu katliamlar ve soykırımlarla toplumun yüzleşmesi gerektiğini dile getirdi.

"BU TAM ANLAMIYLA SOYKIRIMDIR"

DBP Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver, 1915'te yaşananların bir insanlık dramı olduğuna vurgu yaparak, bunun tam anlamıyla bir soykırım olduğunu söyledi. Üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen yaşanan soykırımın yansımasının günümüzde de derin bir şekilde hissedilmekte olduğunu belirten Alver, DBP grubu olarak yaşananları bir soykırım olarak kabul ettiklerini söyledi. Alver, "O dönemde bir buçuk milyon Ermeni yerinden yurdundan tehcir edilmiştir. Bu tam anlamıyla bir insanlık trajedisi olduğu gibi bir soykırımdır. Yüz yıl geçmesine rağmen hâlâ tazeliğini koruyan bu insanlık trajedisi, devletin siyasi iktidarları bu olayın üstünü örtmeye çalışmaktadırlar. Bunun halkların geleceğine, halkların kardeşliğine hiçbir faydası yoktur. Vatikan'da Papa'nın yapmış olduğu açıklama ve kullandığı soykırım terimi tam anlamıyla olayı izah etmektedir. Papa burada topluma ve tarihe karşı olan sorumluluğu gereği tarihsel bir gerçekliği dile getirmiştir. Cumhuriyet tarihini ele aldığımızda günümüze kadar tam bir katliamlar tarihi geçmiştir. Ermeniler, Rumlar ve Kürtleri tarihsel boyutuyla ele aldığımız zaman yüz yılda dünya tarihi kadar büyük acılar çekmişlerdir. 1925'te Şeyh Sait İsyanı'nda çıkan katliam, 1926-1929'da Ağrı ve Zilan katliamı, 1938'de Dersim katliamı derken Anadolu ve Mezopotamya'da yaşayan halk çok büyük acılar çekmiştir. 1938 Dersim katliamında yaşamını yitiren insanların torunları kazı yapılması için devlete başvuruda bulunmuşlar. Şu an Dersim dağlarında kazı yapılmakta ve orada insanların kemikleriyle yüzleşmektedirler. Devletler ve devlet görevlerini almış siyasi iktidarlar kendi tarihleriyle yüzleşmek durumundadırlar. Kendi tarihiyle yüzleşmeyen hiçbir devlet, hiçbir iktidar, halkına asla özgür bir gelecek vaat edemez." dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel HDP'li Sarıyıldız: AP'nin Ermeni Kararını Yerinde Görüyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (127)

  • hdp: bence parti bu adamı disipline vermeli!! 8 62 Yanıtla
  • IĞDIRLI HASAN: SÖZ VERMEYİN ALLAH AŞKINA FİTNE ÇIKARICILARA. AĞRIDA, IĞDIRDA, KARSTA TÜRKE YAPILAN KATLİAMI NEDEN ANLATMIYORSUN. BİRİNCİSİ KENDİNİ BU VATANIN EVLADI HİSSETMİYORSUN, İKİNCİSİ GÜNEYDOĞUDA DA KÜRTLERE SOYKIRIM YAPILDI DİYEBİLMEK, KENDİNİZE PAY ÇIKARABİLMEK İÇİN AP NİN KARARI DOĞRUDUR DİYORSUN. BURADAN SİZE EKMEK ÇIKMAZ. HADİ BAŞKA KAPIYA 26 7 Yanıtla
  • YABAN GULU: TEK ÇARE MHP ERMENILERIN VE KANSIZ KIROLARIN KÖKUNU KAZIYCAGIZ. 24 5 Yanıtla
  • ERMENİ: HELAL OLSUN ERMENİLER OLARAK OYUMUZ HDPYE. KÜRT ERMENİ KARDEŞTİR 5 23 Yanıtla
  • sibel: biz kürtler ermeniyiz müslüman değiliz ..muhammedin sahabeleri zorla halkı müslüman yaptııı....hdp bu islam zihniyeti yıkacak ...ahiret cennet cehennem allah yok...hdp be işte bunun için var destekleyin..hdp yi mzgür olun 4 23 Yanıtla
  • NİŞTİMALE AMEDİ: Bir kürt olarak sizden nefret ediyorum. kürtleri kandıramayacaksınız artık. ermeni olduğunuzu itiraf edin, herkes safını alsın, din düşmanları, peygamber düşmanı kafirler sizi. 22 4 Yanıtla
  • amed21: Türk ve arap müslümanlarıyla kardeş olacağıma ermenilerle kardeş olurum.. yaşasın ermeni kürt dayanışması oylar hdp ye 8 18 Yanıtla
  • AĞRILI ŞİYAR: TECHİR OLMASAYDI ŞİMDİ DİYARBAKIR VAN BİTLİS AĞRI ŞIRNAK ŞİMDİ ERMENİSTAN OLURDU. . . BUNDAN SONRA HDP YE OY VERMEM. ASLA VERMEM. 24 1 Yanıtla
  • hofless23: Bundan sonra IŞİD sizi kesiyor falan diye üzülmeyeceğim . . . Hak ediyorsunuz . . . 15 9 Yanıtla
  • angara: Aha kabul ettiler hangi soydan geldiklerini. 21 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.


Advertisement