Hdp'li Yiğitalp: Türkiye'de Her Gün Yaklaşık 524 İş Kazası Oluyor - Son Dakika
Güncel

Hdp'li Yiğitalp: Türkiye'de Her Gün Yaklaşık 524 İş Kazası Oluyor

Hdp Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, "Türkiye'de gerçekleşen iş cinayetlerinin, iş yaralanmalarının ve meslek hastalığı sonucu gerçekleşen ölümlerin nedenlerinin araştırılması, kazaların önlenmesi için yapılabileceklerin belirlenmesi amacıyla" Meclis araştırma önergesi verdi.

28.04.2016 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hdp Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, " Türkiye'de gerçekleşen iş cinayetlerinin, iş yaralanmalarının ve meslek hastalığı sonucu gerçekleşen ölümlerin nedenlerinin araştırılması, kazaların önlenmesi için yapılabileceklerin belirlenmesi amacıyla" Meclis araştırma önergesi verdi. Yiğitalp ayrıca, 28 Nisan "Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" günü nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun yazılı olarak cevaplandırması istemiyle bir soru önergesi de sundu. Yiğitalp soru önergesinde, "Türkiye'de her gün yaklaşık 524 iş kazası oluyor ilk üç ayda en az 415 işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. Son 14 yılda gerçekleşen "iş kazalarının" ve meslek hastalığı sonucu ölümlerin yüzde kaçı önlenebilir kazalardır?" diye sordu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, "28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" nedeniyle Meclis araştırma önergesi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun yazılı olarak cevaplandırması istemiyle bir soru önergesi de sundu. Yiğitalp, "Türkiye'de iş cinayetleri sadece işçilerin toplu olarak hayatını kaybettikleri katliamlarda basının ve dolayısıyla kamuoyunun dikkatini çekmektedir. Oysa Türkiye'de her gün yaklaşık 524 iş kazası yaşanmakta ve ortalama 6 saatte bir işçi çalışırken hayatını kaybetmektedir. 2016 yılının Ocak ayında en az 115 işçi, Şubat ayında en az 143 işçi, Mart ayında ise en az 157 işçi olmak üzere ilk üç ayda en az 415 işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirmiştir ve bu sayı 2012 yılından bugüne en çok iş cinayetinin yaşandığı ilk üç ay olarak tarihe geçmiştir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE SON 14 SENEDE KAÇ İŞÇİ "İŞ KAZASINDA" YAŞAMINI YİTİRMİŞTİR?"

Yiğitalp'ın Meclis'e sunduğu soru önergesi şu şekilde: "Türkiye'de son 14 senede kaç işçi "iş kazasında" yaşamını yitirmiştir? Bu işçilerin yıl, yaş, cinsiyet, yaşamını yitiriş şekli, iş kolu ve ile göre dağılımı nedir? Türkiye'de son 14 senede kaç işçi "iş kazasında" yaralanmıştır? Bu işçilerin yıl, yaş, cinsiyet, kaza şekli, iş kolu ve ile göre dağılımı nedir? Türkiye'de son 14 senede SGK tarafından kaç adet İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sonucu Ölüm Geliri Dosyası düzenlenmiştir Son 14 yılda gerçekleşen "iş kazalarının" ve meslek hastalığı sonucu ölümlerin yüzde kaçı önlenebilir kazalardır? Son 14 senede işyerlerinde gerekli tedbirleri almadıkları için iş kazası sonucu yaralanmaya/ölüme veya meslek hastalığı sonucu ölüme sebebiyet veren kaç işyeri sahibi hakkında soruşturma veya dava açılmıştır? Bakanlığınızca "iş kazalarını" ve meslek hastalıklarını önlemek amaçlı nasıl çalışmalar yapılmakta, hangi önlemler alınmaktadır? "İş kazalarını" ve meslek hastalıklarını önlemek amaçlı yapılan/yapılacak çalışmalar ve alınan/alınacak önlemlerin finansmanının ne kadarı kamu bütçesinden, ne kadarı işveren tarafından karşılanmış/karşılanması planlanmaktadır?"

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hdp'li Yiğitalp: Türkiye'de Her Gün Yaklaşık 524 İş Kazası Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement