HDP'nin Anketinde AK Parti ve MHP'ye Kötü Haber - Son Dakika
Güncel

HDP'nin Anketinde AK Parti ve MHP'ye Kötü Haber

HDP'nin Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'ne yaptırdığı ankette, AK Parti ve MHP oy kaybederken, CHP ve HDP yükselişte bulunuyor.

24.08.2015 10:43  Güncelleme: 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP'nin Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'ne (AKAM) yaptırdığı "Erken Seçim Araştırması" başlığını taşıyan araştırmada "Olası bir erken seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?" sorusu yöneltildi.

Ankete katılanlar şu yanıtı verdi:

AK Parti: 39.74

CHP: 28.48

HDP: 14.83

MHP: 12.58

Diğer: 4.37

Sonuçlara göre 7 Haziran'da yüzde 40,87 oy alan AK Parti yüzde 1,13, yüzde 16,29 oy alan MHP ise yüzde 3,71 oranında oy kaybetti.

Yüzde 24,95 oy alan CHP oyunu yüzde 3,53, yüzde 13,12 oy alan HDP de oyunu 1,71 arttırdı.

Bu sonuçlara göre TBMM'deki muhtemel milletvekili dağılımı da AK Parti 250, CHP 144, HDP 88, MHP ise 68 şeklinde oldu.

EN İSTEKSİZ CUMHURBAŞKANI

Olumsuz sonuçlanan koalisyon görüşmeleri araştırma kapsamında soruldu. "Sizce koalisyon görüşmelerinde isteksiz davranan taraflar kimlerdi?" sorusuna alınan yanıtlar şöyle oldu:

Cumhurbaşkanı: 78.9

AK parti: 65.3

CHP: 40.2

MHP: 45.3

Hepsi: 15.9

PARTİSİNİ EN AZ DESTEKLEYEN MHP

Anket kapsamında her parti seçmenine ayrı ayrı "7 Haziran'da oy verdiğiniz partinin seçimlerden sonra aldığı tavrı onaylıyor musunuz?" sorusu da yöneltildi. İşte o soruya da ankete katılanlar şöyle yanıt verdi:

AK PARTİ SEÇMENİ

Evet: 77,9

Hayır: 14,5

Kararsız: 7,6

CHP SEÇMENİ

Evet: 93,5

Hayır: 3,2

Kararsız: 3,3

HDP SEÇMENİ

Evet: 91,4

Hayır: 4,5

Kararsız: 4,1

MHP SEÇMENİ

Evet: 60,3

Hayır: 31,2

Kararsız: 8,5

HÜKÜMETE EN İSTEKLİ HDP

Koalisyon ihtimalinin kalmaması nedeniyle yasa gereği "mecburi koalisyon" kurulacak. CHP ve MHP koalisyona bakan vermeme kararı almıştı.

"Cumhurbaşkanı tarafından erken seçim kararı alınırsa oy verdiğiniz parti mecburi hükümete katılmalı mı?" sorusuna da partilerin seçmenlerinin yanıtı şu şekilde oldu:

CHP SEÇMENİ

Evet: 40,8

Hayır: 38,7

Fikrim yok: 20,5

HDP SEÇMENİ

Evet: 79,7

Hayır: 10,1

Fikrim yok: 10,2

MHP SEÇMENİ

Evet: 21,2

Hayır: 64,2

Fikrim yok: 14,6

"Cumhurbaşkanı tarafından erken seçim kararı alınırsa mecburu koalisyon hükümetinde görev alacak bakanları kim belirlemeli?" sorusuna seçmenlerin yüzde 24,3'ü Cumhurbaşkanı, yüzde 18,4'ü Başbakan, yüzde 57,3'ü de her partinin kendisinin belirlemesi yönünde tercih kullandı.

AMAÇ MHP'Yİ BARAJ ALTINDA BIRAKMAK

AKAM, anket sonuçlarına göre HDP yönetimine siyasi analiz de yaptı. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seçimlerden sonra AK Parti'nin tavrını HDP'yi baraj altına çekme operasyonu olarak değerlendirdiği belirtilen analizde "Asıl amaç kamuoyunda konuşulduğu üzere HDP değil MHP'nin baraj altında kalmasını sağlamak." denildi.

AK PARTİ KÜRT SEÇMENİ KAYBETTİ

AKAM analizinde AK Parti'nin son operasyonların ardından Kürt seçmeni tamamen kaybettiği belirtilerek, "Bu sebeple oyları düşerken tek başına iktidarı sağlamasının tek yolu MHP'nin baraja takılmasıdır. AK Parti bizce bu yolu sonuna kadar zorlayacaktır." tespiti yapıldı.

Analizde CHP'nin uzlaşmacı tavrı erken seçimde oylarını en çok artıran parti olacağı da belirtilerek HDP'nin durumuna ilişkin şu tesbitte bulunuldu: "HDP son operasyonların etkisi ile Kürt seçmenlerin tamamını kendisine çekiyor. Üstelik bunun olması için bir şey yapmasına gerek de yok. AK Parti'den kopan Kürtlerin gidebileceği tek parti olması yetiyor. Batı illerinde Kürt olmayan HDP seçmenleri PKK eylemlerinden ve ölümlerden HDP'yi sorumlu tutmuyor."


HDP\'nin Anketinde AK Parti ve MHP\'ye Kötü Haber

Son Dakika Güncel HDP'nin Anketinde AK Parti ve MHP'ye Kötü Haber - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (190)

  • Ali: Barış kardeşlik için saraya karşı HDP 37 99 Yanıtla
  • Adiyaman: Bir kürt olarak akp ye kuruldugu günden beri oy verdim. Bu secimde bizi ne kadar sevdiginizi gördüm. Bundan sonra hdp diycem. Allahim yar ve yardimcimiz olsun. 30 82 Yanıtla gram aklı varsa bunların: Hain olmak bu kadar basit diyorsun... 1 0
  • azad: HDP turkiyenin ucunu partisi akp eriyor savas baronu mhp bitecek oylar HDP ye 34 77 Yanıtla azad: Fasolar tukmenistana hayin kedini inkar eden senin gibi gerzeklerdir sizin kusununuz islemez fasocuk 0 0 gram aklı varsa bunların: Oylar sana girmiş haberin yok... azadi 0 0
  • MİLLİYETÇİLER DİKKAT: Kürt seçmen uyandi, Akp buradan bişey alamayacagini anlayinca ülkücü seçmene el atti. Ama az bi geçmişe bakan bu yemi yemez. Yiyorsa o zaten morondur sallayin gitsin. 25 72 Yanıtla
  • son: ULAN INADINA HDP 61 28 Yanıtla
  • HDP CHP: İşte Bu Barıştan Kardeşlikten Olan Halk Partileri Hdp Chp 62 17 Yanıtla
  • gerçek mi la: aç tavuk rüyasında kendisini darı ambarında görürmüş :) :) :) 16 57 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement