Hdp'nin "Şah Fırat" Operasyonu Değerlendirmesi - Son Dakika
Politika

Hdp'nin "Şah Fırat" Operasyonu Değerlendirmesi

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Süleyman Şah Türbesine yönelik yapılan “Şah Fırat” operasyonunun PYD ve YPG yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonrasında gerçekleştiğini söyledi.

23.02.2015 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Süleyman Şah Türbesine yönelik yapılan "Şah Fırat" operasyonunun PYD ve YPG yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonrasında gerçekleştiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın TBMM Genel Kurulunda Süleyman Şah Türbesine yönelik yapılan "Şah Fırat" operasyonu ile ilgili bilgi vermesinden sonra muhalefet milletvekilleri operasyona yönelik tepkilerini dile getirdi.

Bakan Yılmaz'ın konuşmasından sonra HDP grubu adına söz alan Van Milletvekili Nazmi Gür, "Böylesi bir operasyon sonucu Süleyman Şah maalesef mezarında rahat uyumamış, üçüncü kez mezar yeri değiştirilerek Suriye'nin ve bizim 'Rojava Kürdistan' dediğimiz Kobani kantonunun bir köyüne nakledilmiştir. Bu olayı baştan itibaren takip ettik, Genel Kurulu Grup Başkanvekilimiz aracılığıyla bilgilendirdik, hükümetten bilgi istedik ve biliyorsunuz, biz burada bir yasayı tartışırken eşzamanlı bir şekilde de bu operasyon gerçekleştirildi. Fakat bu operasyonu tek başına Türkiye yapmadı. Bu gerçeği sizlerle, arkadaşlarımızla paylaşmak istiyorum" dedi.

"Baştan itibaren bu operasyon yapılırken başta Kobani kantonu yetkilileri olmak üzere, PYD ve YPG yetkilileriyle de görüşmeler gerçekleştirilmiştir" diye konuşan ve bunun olması gereken olduğunu ifade eden Nazmi Gür, "Türkiye'nin Kobani'den bu kadar zırhlı aracı, bu kadar silahlı bir gücü 35-40 kilometre öteye kadar götürmesinin imkanı yoktu. Dolayısıyla Kobani kantonu yetkilileri PYD ve YPG güçleri bu konuda bilgilendirilmiş, onların onayı, onların katılımı ve desteğiyle bu operasyon gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

YPG'nin yaptığı basın açıklamasını okuyan Nazmi Gür, "Bu, ortak bir operasyon elbette ki. Taşınmanın her aşamasında Kobani'de bulunan bütün yetkililer gerekli desteği sağlamıştır. Uluslararası hukuka göre Türkiye de facto bir durum yaratmış ve aslında kendisine ait bir toprak parçasından başka bir toprak parçasına, Kobani'nin Eşme köyündeki toprak parçasına bunu taşımıştır. Bu, tümüyle de facto bir durumdur. Kobani'deki Eşme köyü on gün önce yeniden, biliyorsunuz, DAİŞ güçlerinden, çetelerinden temizlendi; çatışa çatışa temizlendi, orada YPG güçleri onlarca şehit verdi. Eşme köyünün bir Suriye toprağı olduğunu ve aynı zamanda Kobani kantonunun bir parçası olduğunu asla unutmamamız lazım. Sınıra yakın, 100 metre, 180 metre uzaklıktaki bu alan elbette ki Kobani kantonunun yetkililerinin izniyle ve desteğiyle gerçekleştirilmiştir. Oradaki toprak parçasının de facto bir durumla Süleymah Şah Türbesi'ne dönüştürülmesi bundan sonra elbette ki hem kanton yönetimi hem de Kürtler açısından son derece önemli bir tarihi durumdur. Değerli arkadaşlar, bundan sonra Süleyman Şah Türbesi'nin yapılacağı alan elbette ki, söylediğimiz gibi, Eşme köyünün toprakları ve Kobani kantonuna bağlı bir toprak parçası. Bu geçici durum, de facto durum Hükümetin kibir dolu açıklamalarına yansıtılmış, bu bir zafer olarak ilan edilmiştir ama orada bulunan güçlerin, yerel güçlerin; orada bulunan, iş birliği yaptığı bütün güçlerin bu operasyondaki başarısını göz ardı ederek dile getirmesi elbette ki üstten bakıcı, elbette ki kabul edilemez bir durum ve tutumdur. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Hdp'nin 'Şah Fırat' Operasyonu Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement