Hdp, Seçim Bildirgesini Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Hdp, Seçim Bildirgesini Açıkladı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin barajı rahatlıkla aşabilecek bir motivasyonu yakaladığını belirterek, "Ama tümüyle 'Barajın çok üstündeyiz' demek için henüz erken. Önümüzdeki 45 gün içerisinde inanıyorum ki her gün oyumuz, oy oranımız artacak ama barajın altında da değiliz" dedi.

21.04.2015 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin barajı rahatlıkla aşabilecek bir motivasyonu yakaladığını belirterek, "Ama tümüyle 'Barajın çok üstündeyiz' demek için henüz erken. Önümüzdeki 45 gün içerisinde inanıyorum ki her gün oyumuz, oy oranımız artacak ama barajın altında da değiliz" dedi.

Beşiktaş'taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde partisinin seçim bildirgesini açıklayan Demirtaş, gençlik politikalarının, "gençlik meclisleri" tarafından belirlenmesini savunduklarını söyledi. Demirtaş, Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine doğrudan gençlerin ihtiyaçları için çalışacak bir "Gençlik Bakanlığı" kuracaklarını bildirdi.

Gençlerin ihtiyaçlarının nitelikli ve parasız karşılanmasını bir "gençlik hakkı" olarak gördüklerini belirten Demirtaş, "15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak Genç Yaşam Kartı uygulamasını hayata geçireceğiz. Gençler, ülkenin her yerinde geçerli olacak bu kartla müzelerden ücretsiz, sosyal ve kültürel etkinliklerden indirimli yararlanacak. Oy verme ve siyasete katılma yaşını 16'ya, seçilme yaşını 18'e indireceğiz. Her yıl milyonlarca gencin geleceğini belirleyen adaletsiz sınav sistemini kaldıracağız" diye konuştu.

Demirtaş, kaldıracakları YÖK'ün yerine üniversiteler arası sadece ilişki ve bilgi akışını sağlayacak bir Koordinasyon Kurulu oluşturacaklarını anlattı.

Gençlerin sosyal güvenceye kavuşmasını sağlayacaklarını belirten Demirtaş, sosyal sigorta primi devlet tarafından karşılanmayan ve öğrenci olmayan 18 yaş üstü gençlerin sosyal güvence altına alınması için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını söyledi.

Demirtaş, "sansürsüz, ücretsiz ve özgür internet" erişimini ilçe merkezlerinde, toplu ulaşım araçlarında ve kamusal kent mekanlarında gençlere ulaştıracaklarını bildirerek, "Vicdani ret hakkını tanıyacağız. Gençlerin, istedikleri zaman diliminde askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilecek. Zorunlu askerliğin kaldırılmasının hayati önem taşıdığına inananlarız" dedi.

"Koruculuk sistemi kaldırılacak"

Belediyelere bağlı "Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Komisyonları" kuracaklarını, çocuklarla ilgili yasaların çocuk haklarına uyumlu hale getirilmesini sağlayacaklarını aktaran Demirtaş, şöyle devam etti:

"Çocukların gıda hakkını korumak için her mahallede gıda bankası kuracağız. Her çocuğa temel gıda maddelerini içeren gıda paketini ücretsiz vereceğiz. Çocuk işçiliğine izin vermeyeceğiz. Çocuklarımız sokaklarda yaşamak ve çalışmak zorunda kalmayacak. Evde, okulda ve sokakta çocuğa yönelik şiddet yasalarca açıkça yasaklanacak. Çocuk cezaevlerini kapatacağız. Suça itilmiş çocuklar için Çocuk Eğitim ve Destek Merkezleri kuracağız."

Demirtaş, " Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki vesayetine son verileceğini", iddia ve savunma makamlarının yargı sistemi içinde eşit hale getirileceğini, savcılığa bağlı adli kolluk teşkilatı oluşturulacağını kaydetti.

Nefret suçları ile insanlığa karşı işlenmiş suçlar dışında, hiç kimsenin politik görüşleri ve eylemi nedeniyle suçlanmayacağını, "politik suçlar"ın suç kategorisi olmaktan çıkarılacağını bildiren Demirtaş, soykırımlar, katliamlar, infazlar, kayıplar ve benzeri uygulamaların araştırılması ve hakikatlerin gün ışığına çıkarılması amacıyla Hakikat Komisyonları kuracaklarını söyledi.

Demirtaş, "bugüne kadar zorla yerinden edilmeler sonucu işgal edilen tüm mülklerin sahiplerine iade edileceğini", köylerine dönmek isteyenlere destek sağlanacağını belirterek, "Güvenlik nedeniyle yapılan sınır barajları ve HES projeleri ile kentsel dönüşümün neden olduğu yeni zorla göç ettirme politikalarından vazgeçilecek. Koruculuk sistemi kaldırılacak. Korucuların başka alanlarda istihdamı sağlanacak. Medya kuruluşları sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermesine izin verilmeyecek. Kültür ve sanat alanında devlet baskısını ortadan kaldıracağız. Devlet sanatçılığı kurumunu kaldıracağız" diye konuştu.

"Hiçbir çılgın projeye izin vermeyeceğiz"

Demirtaş, başta Ortadoğu olmak üzere, tüm dünyada halkların kendi siyasi geleceklerini özgürce belirlemeleri için çalışacaklarını kaydederek, şöyle dedi:

" Filistin'in işgaline son verilmesi ve Filistin halkının bağımsız devlet kurma hakkının tanınması için her türlü desteği vereceğiz. Kıbrıslı Türk ve Rum halklarının adanın bölünmüşlüğüne son vermek için ortaya koydukları çözüm önerilerini ve çabalarını destekleyeceğiz. Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargoyu kaldıracak, Ermeni halkıyla dostluk köprülerini kuracağız. Türkiye tarafından tek taraflı kapatılan Türkiye-Ermenistan sınırını koşulsuz açacağız. AB ile müzakere ve tam üyelik çalışmalarını ilkelerimiz çerçevesinde ele alacağız."

"Temel Güvence Paketi" ile her eve ayda 10 metreküp su, ayda 180 kilovatsaat elektriğin ücretsiz verileceğini, ısınma desteği sağlanacağını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

"Mülkü olmayan kiracılara 250 lira kira desteği vereceğiz. 18 yaşına kadar olan çocuk ve gençlere, engellilere ve emeklilere toplu taşıma ücretsiz olacak. Yoksullukla etkin biçimde mücadele edeceğiz. Hiçbir yurttaş evsiz, aç, bakıma muhtaç bırakılmayacak. İşsizlik Fonu amacına uygun kullanılacak. Asgari ücret ilk etapta net bin 800 liraya çıkarılacak. Güvenceli yaşamın finansmanını vergi adaletiyle sağlayacağız. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alacak, emekçilerin üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. Kredi kartı borçlarını borçlular lehine yapılandıracağız. Kredi kartı faiz oranlarını düşüreceğiz.

Tarım işçilerinin tamamını iş yasası ve sosyal güvence kapsamına alacağız. Su ve elektrik küçük çiftçilere ücretsiz verilecek. Üretici küçük köylülerin elektrik borçları silinecek. Üretimde kullanılan mazot ve gübreden vergi alınmayacak. GDO'ları yasaklayacağız. 2B orman arazilerinin ranta açılma sürecine son verilerek, geçimlik tarım amaçlı kullanılması temin edilecek. Hiçbir çılgın projeye izin vermeyeceğiz. Esnafın vergi yükünü azaltacağız, borçlarını yapılandıracağız. Şehir merkezlerine yeni AVM ruhsatı verilmeyecek."

"Tüm öğretmenlerin ataması gerçekleştirilecek"

Demirtaş, sosyal yardımların GSYH'ye oranını yüzde 3'e yükselteceklerini, en düşük emekli maaşını bin 800 liraya çıkaracaklarını, emeklilerden hastane katkı payı alınmayacağını, çalışan emekliden prim kesilmeyeceğini anlattı.

Engelli örgütlerinden oluşacak bir konseyin önerileri doğrultusunda çalışacak "Engelleri Kaldırma Bakanlığı"nı kuracaklarını dile getiren Demirtaş, iş yerlerinde engelli kontenjanlarının artırılacağını söyledi.

Demirtaş, 4+4+4 uygulamasına son vereceklerini belirterek, "Ataması yapılmayan tüm öğretmenlerin ataması gerçekleştirilecek. Eğitim emekçilerinin insanca ve mesleğe yakışır ücret almaları sağlanacak. Eğitimin yerelden, özgün yönetimi teşvik edilecek. Sağlık hizmetleri için prim, döner sermaye gibi kar odaklı uygulamalara son vereceğiz. İlave ücret, katkı-katılım ve her türlü cepten ödemeleri kaldıracağız" dedi.

"Barajı rahatlıkla aşabilecek motivasyonu yakaladık"

Soruları da yanıtlayan Demirtaş, HDP'nin barajı rahatlıkla aşabilecek bir motivasyonu yakaladığını belirterek, "Ama tümüyle 'Barajın çok üstündeyiz' demek için henüz erken. Önümüzdeki 45 gün içerisinde inanıyorum ki her gün oyumuz, oy oranımız artacak ama barajın altında da değiliz" diye konuştu.

Demirtaş, HDP'nin güçlü olduğu bir parlamento zemininde, HDP'nin demokratik bir halk iktidarı kurabildiği bir zeminde bütün basın çalışanlarının özgür olacağını söyledi.

Sandık güvenliğine ilişkin soru üzerine Demirtaş, sandık bölgelerindeki okul sorumlularında akıllı telefonlar aracılığıyla kurulan sistemle oy sayım ve tespit işlemlerinin yapılacağını, dünyanın birçok yerinde farklı alanlarda kiralanan serverlarla seçim sonuçlarının YSK'ya ulaşmadan HDP'nin elinde olacağını, ıslak imzalı tutanak ve sandık sonuçlarının anında sisteme girileceğini ve merkezi olarak bunların izlenebileceğini anlattı.

Demirtaş, her sandıkta gözlemci olacağını belirterek, "Oy çalmayı düşünen varsa, düşünmesin" dedi.

Selahattin Demirtaş, "HDP'nin 1 Mayıs'ta kaos planı olduğu" iddialarına ilişkin soruya da "1 Mayıs'ta kaos planımız yok. Saçmalıyorlar ve gerçekten ortamı germek için özel, çarpıtma, sipariş haber yaptırıyorlar. İşçi, emekçi, bütün ezilenler elbette 1 Mayıs'ta alanlarda olacak. Bu kadar büyük kalabalıkların meydanlarda AKP politikalarını protesto etmesini kaos olarak görüyorlarsa onlar kaos yaşayacaklar" karşılığını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hdp, Seçim Bildirgesini Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı
    17:18 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı

    Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe Müsabakaları Nevşehir'de başladı. Ankara, Konya, Mersin, Sivas, Kayseri ve Kırşehir'den birer takımın katıldığı müsabakalarda liderlik elde eden takım bir üst gruba terfi edecek. Nevşehir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mustafa Avcı, organizasyonların eksiksiz olması nedeniyle TFF'nin Nevşehir'i tercih ettiğini belirtti.

  • İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı
    17:18 İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planında bulunan projeler için 4.2 milyar TL'lik iç borçlanma talebini meclisten onay aldı.

  • Muğla'nın Seydikemer ilçesinde aranan şahıs yakalandı
    17:15 Muğla'nın Seydikemer ilçesinde aranan şahıs yakalandı

    Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, hakkında 11 yıl hapis cezası bulunan Ş.Y. isimli şahıs, İlçe Jandarma Komutanlığı JASAT ekipleri tarafından yapılan operasyonla yakalandı. Şahıs, tutuklanarak cezaevine sevk edildi.

  • Batman'da Akademisyen-Öğrenci Buluşması Etkinliği Düzenlendi
    17:14 Batman'da Akademisyen-Öğrenci Buluşması Etkinliği Düzenlendi

    Batman'ın Kozluk ilçesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Batman Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında, Prof. Dr. Necmettin Sezgin önderliğinde gerçekleştirilen 'Akademisyen-Öğrenci Buluşması' etkinliğinde, Çayhan İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileriyle bir araya gelindi. Sezgin, öğrencilere toplumda iyi insan olma kavramı üzerine seminer verdi.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması
    17:14 Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Bülent Bozbaş'ı genel sekreter olarak atadı. Yeni atamalar internet sitesinde yayınlandı.

  • Mersin'de Hizmet-İş Sendikası üyeleri Silifke Belediyesi önünde eylem yaptı
    17:13 Mersin'de Hizmet-İş Sendikası üyeleri Silifke Belediyesi önünde eylem yaptı

    Hizmet-İş Sendikası üyeleri, Silifke Belediyesi'nde işten çıkarılan 30 işçinin durumunu protesto etmek için eylem yaptı. İşçilerin de katıldığı eylemde, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Halil Özdemir, belediye başkanlarına seslenerek işçilerin haklarını gözetmelerini istedi ve mücadelenin devam edeceğini belirtti.


Advertisement