Hekim Adayları Mevsimlik İşçi Çocukları İçin Tarlalarda - Son Dakika
Yerel

Hekim Adayları Mevsimlik İşçi Çocukları İçin Tarlalarda

Diş hekimliği ve hemşirelik bölümü öğrencileri, il il tarlaları gezerek mevsimlik işçilerin çocuklarının diş sağlığı sorunlarını çözmeye çalışıyor.

19.08.2015 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEKERİYA KARADAVUT - Diş hekimliği ve hemşirelik bölümü öğrencileri, il il tarlaları gezerek mevsimlik işçilerin çocuklarının diş sağlığı sorunlarını çözmeye çalışıyor.

Kırıkkale, Bozok, Dumlupınar ve Marmara üniversitelerinin diş hekimliği bölümünde okuyan bazı öğrenciler ile Sütçü İmam Üniversitesi hemşirelik bölümünden gönüllülerin oluşturduğu gruplar, ilk etapta Yozgat, Kırıkkale, Kahramanmaraş ve Kütahya'daki mevsimlik işçilere ulaşarak çocuklarının diş sorunlarına çare bulmaya çalıştı.

Çocukların diş muayenelerini yapan gönüllü gruplar, mobil diş üniteleri aracılığıyla bazı tedavileri de çadırlarda gerçekleştirdi.

Kırıkkale Üniversitesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 4 milyondan fazla mevsimlik tarım işçisi olduğunu belirterek, "Zorlu şartlarda çalışan işçilerin çok hızlı yaşam tarzları var. Bu yüzden sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamıyorlar" dedi.

Gülgergil, şunları söyledi:

"Konakladıkları alanlarda çok kısa süreliğine kalıyorlar. Bir bölgeye gittiğimizde nisan ayının ilk haftası bulduğumuz grup, ikinci haftası olmayabiliyor. Aynı grup ağustosun ortalarında yine oraya gelebiliyor. Çok ilginç bir çalışma tempoları var. Anne, baba, kardeşler tarlada çalıştıkları için çocuklar çadırlarda yaşıyorlar, tek başına kalıyorlar ya da yanlarına bir büyük veriliyor ama kontrolü güç oluyor. Çocukların acil sağlık sorunları bile kolay kolay çözülemiyor."

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak sürekli hareket halinde yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin 1-13 yaş grubundaki çocukları için koruyucu diş tedavisi açısından neler yapabileceği konusunda bazı illerde araştırmalar yaptıklarını anlatan Dülgergil, araştırmaları sırasında bu tip bir çalışma grubunun ABD'de var olduğunu öğrendiklerini aktardı.

Dülgergil, "Özellikle Teksas bölgesinde geniş, büyük çiftliklerde mevsimlik olarak çalışan insanların bulunduğunu ve ABD'de de bu işçilerin çocuklarına yönelik böyle diş tedavisi çalışmaları olduğunu öğrendik" dedi.

650'ye yakın çocuğa ulaşıldı

Amaçlarının, yer ve zaman konusunda dezavantajlı olan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının en azından ağız ve diş sağlığının korunmasına katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Dülgergil, bu uygulamayı şimdilik Yozgat, Kütahya, Kahramanmaraş ve Kırıkkale'de uyguladıklarını söyledi.

Kırıkkale, Bozok, Dumlupınar ve Marmara üniversitelerinin diş hekimliği bölümündeki öğrenciler ve Sütçü İmam Üniversitesi hemşirelik bölümü öğrencilerinin bulunduğu 8-10 kişilik gruplarla şu ana kadar 600-650 çocuğa ulaştıklarını aktaran Dülgergil, iyi bir zamanlama yapıldığı takdirde tüm mevsimlik işçilerin çocuklarının büyük kısmına ulaşabileceklerine işaret etti.

Muayenenin yanı sıra tedavi de uygulanıyor

Uygulama sayesinde çocukları çok detaylı bir diş muayenesinden geçirdiklerini dile getiren Dülgergil, Dünya Sağlık Örgütü standardına uygun muayene formatında çalıştıklarını vurguladı.

Gittikleri illerde tüm çocukları muayene ettiklerini anlatan Dülgergil, şöyle devam etti:

"Ufak çocuklarımıza florlu vernik sürdük, büyüklere diş fırçası, flor jel ve diş fırçalama eğitimi verdik. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın 2 yıl önce tüm Halk Sağlığı müdürlüklerine hazırlattığı mobil diş ünitesi araçlarını bu sistem içerisinde kullandık. Çocukların ağzında kalmış süt dişi çürüklerini, köklerini, yeni çıkmış daimi dişlerin çürük olanlarının bakımı ve dolgu işlerini yaptık. Bizim bu uygulamamız işçiler arasında çok hoş karşılandı. Haber kulaktan kulağa yayılınca diğer işçiler de bizleri çağırdı ve onlara da müdahale ettik."

Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, bu konuda başka illerden gelebilecek tekliflere de açık olduklarını sözlerine ekledi.

"Anlatılmaz mutluluk"

Mevsimlik işçilerin çocuklarının diş tedavisini üstlenen öğrencilerden Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Oğuzhan Kaygusuz, çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Çadırkente girdikleri anda çok farklı duygulara kapıldığını anlatan Kaygusuz, "Çocuklar bizleri görünce gözleri ışıldıyor. Bu durum bizlere anlatılamaz mutluluklar yaşatıyor. Çocuklar bizlerin ne yaptığını fazla bilmiyorlar ama bizlere güvenmeleri bizler için yeterli oluyor" diye konuştu.

Çocuklara faydalı olabilmenin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Kaygusuz, "Bu uygulama sayesinde diş hekimi olacağım için gurur duyuyorum" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hekim Adayları Mevsimlik İşçi Çocukları İçin Tarlalarda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement