Hem Tedavi Hem Meslek Sahibi Oldular - Son Dakika
Yerel

Hem Tedavi Hem Meslek Sahibi Oldular

Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezinde tedavi sürecinin bir parçası olarak öğretilen mozaik sanatı, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele eden gençlerin mesleği oldu.

07.05.2015 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezinde tedavi sürecinin bir parçası olarak öğretilen mozaik sanatı, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele eden gençlerin mesleği oldu.

Mozaik sanatı eğitmeni Fatoş Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde uygulanan 6 aylık rehabilitasyonun bir parçası olarak, bağımlı gençlere çeşitli meslek edindirme kursları ve eğitimler verildiğini söyledi.

Bu kapsamda kendisinin de yaklaşık 9 yıldır bu gençlere mozaik yapımını öğrettiğini belirten Kaplan, bu sayede gençlerin hem rehabilitasyon sürecine katkı yapıldığını hem de meslek sahibi olmalarının sağlandığını anlattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince restorasyonu süren eski Gaziantep Adliyesinin zeminine mozaik yapılmasının gündeme geldiğini ifade eden Fatoş Kaplan, belediyenin bunun için merkezde tedavi gören gençleri seçtiğini dile getirdi.

Yaklaşık 1 aydır 13 gençle mozaik çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Kaplan, şöyle konuştu:

"Eski adliye binasının tüm koridorları ve odalarının zemini mozaik bordürle döşenecek. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in öneri ve desteğiyle bu işe başladık.? Gençlerle, doğada yok olmayan temperli camları kullanarak, bordür yapıyoruz. Burada hem madde bağımlılarının rehabilitasyonu ve istihdamı sağlanıyor hem de çevre, atık temperli camlardan kurtarılıyor. Bordürlerde kullanılan desenler de Zeugma Antik Kenti'ndeki mozaiklerde kullanılanlarla aynı. Asgari ücret alan gençlerin sigortaları da yatıyor. Gençler, hem tedavilerine katkı sağlıyor hem de para kazanıyorlar."

"En büyük hayalim annemi umreye göndermek"

Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezinde tedavisi süren gençlerden 17 yaşındaki M.A, böyle bir projede çalıştığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Önceden eline geçen parayı uyuşturucuya verdiğini belirten M.A, "Şimdi para biriktiriyorum. En büyük hayalim ise annemi umreye göndermek. Burada geleceğe hazırlık yapıyorum, para biriktiriyorum" dedi.

Yaklaşık 6 yıl uyuşturucu madde kullandığını aktaran 19 yaşındaki M.E. ise 4 aydır da tedavi gördüğünü dile getirdi.

Şimdi bir sanatla uğraştığını belirten M.E, "Zeugma Antik Kenti'ndeki mozaiklerden yapıyoruz. Belki bizim yaptığımız mozaikleri de yıllar sonra insanlar görecek. Gelecekte arkadaşlarımla bu işi sürdürmeyi planlıyoruz. Çünkü, Türkiye'de bu işi yapan çok az kişi var" diye konuştu.

16 yaşındaki İ.M. de 12 yaşından beri madde bağımlısı olduğuna işaret ederek, 5 aydır tedavi gördüğünü anlattı.

Merkezde mozaik yapmayı öğrendiklerini vurgulayan İ.M, "Şimdi de adliye için mozaik yapıyoruz. Yaptığımız iş, 'küçük bir şeymiş' gibi görünüyor ama sanat eseri yapıyoruz. Bundan para kazanıyoruz. Çevremize zarar vermiyor, aksine faydalı işler yapıyoruz. İyileştiğim gibi artık para da kazanabiliyorum, mutluyum" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 9 yıl uyuşturucu madde kullandığını anlatan 19 yaşındaki M.A, uyuşturucuların kendisine zarar verdiğini anladığı andan itibaren de kendi isteğiyle tedaviye başladığını belirtti.

Yaklaşık bir yıldır tedavi gördüğünü dile getiren M.A, "Kendi isteğinle başlamazsan, başarı olmuyor. Zaten en önemlisi de bu. Şu an hem meslek öğreniyorum hem hayata hazırlanıyorum. İleride bu işi yapmak istiyorum" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hem Tedavi Hem Meslek Sahibi Oldular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement