Hemşireyken Yardımcı Doçent Oldu - Son Dakika
Güncel

Hemşireyken Yardımcı Doçent Oldu

Hemşireyken Yardımcı Doçent Oldu

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Evşen Nazik, 30 yaşından önce hemşireyken akademik kariyerini tamamlayarak, en genç hemşire doçent olma unvanına kavuştu.

08.10.2014 10:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Evşen Nazik, 30 yaşından önce hemşireyken akademik kariyerini tamamlayarak, en genç hemşire doçent olma unvanına kavuştu.

Çukurova Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu yönetim kadrosunda yer alan Evşen Nazik hemşire ve yönetici olmanın yanı sıra birde akademik kariyer yaparak Türkiye'nin en genç hemşire doçenti unvanına sahip oldu.

1981 Trabzon doğumlu olan Nazik, ilkokul, ortaokul ve liseyi Trabzon'da tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Çorum Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nden 2001 yılında mezun oldu. 2005 yılında Atatürk Üniversitesi Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında yüksek lisans, 2009 yılında aynı anabilim dalında doktora eğitimimi tamamlayan Türkiye'nin en genç hemşire doçenti unvanına sahip akademisyeni Evşen Nazik, Atatürk Üniversitesi Erzurum Sağlık Yüksekokulu ve Çukurova Üniversitesi Adana Sağlık Yüksekokulu'nda araştırma görevlisi olarak görev yaptı. Nazik, 2011 yılında ise Türkiye'nin en genç hemşire doçenti oldu.

"KADIN OLMANIN ÖNEMİNİ KAVRADIM"

Akademik kariyeriyle ilgili bilgi veren Nazik, hemşirelik bölümünde okurken, kadın olmanın önemini daha iyi anlayarak ikinci sınıfta bu alanda akademisyen olmaya karar verdiğini söyledi. Nazik şunları kaydetti:

"Üniversitede hemşirelik bölümü 2. sınıfta iken akademisyen olmaya karar vermiştim. Doğum, kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersini alırken kadın olmanın önemini, değerini daha iyi kavradım. Bu derste kendimi mutlu hissediyor ve ders çalışırken keyif alıyordum. Yurtta arkadaşlarımla, evde annemle, kardeşlerimle, akrabalarımla bilgilerimi paylaştıkça faydalı olduğumu hissediyordum. Mezun olmadan bu dalda uzmanlaşmak istediğimi fark ettim. Daha sonra lisansüstü eğitim için Atatürk Üniversitesi'ne başvurdum. Nedenini bilmiyordum ama hep 35 yaşından önce doçent olmak istiyordum. Sanırım hedefi olunca, ona ulaşmak için elinden geleni yapabiliyor insan."

"KADIN KANSERLERİNİ ARAŞTIRACAĞIM"

Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktorasını tamamlayan Yrd. Doç. Dr. Nazik, yüksek lisans tezinde gebelerin gebelik süresince yaşadıkları yakınmalarla baş etme yöntemlerini araştırdığını, doktora tezinde ise hemşirelikte bakım modellerinden biri olan, Orem'in öz bakım modelini kullanarak doğum sonu bakımı verdiğini söyledi. İlk doğumunu yapan 63 kadını 7 hafta boyunca evlerinde takip ettiğini anlatan Nazik, lisansüstü eğitiminde gebelik ve doğum gibi konularla ilgilendiğini, şu anda ise jinekolojik kanserlerin ilgisini çektiğini ve bu alanda daha fazla bilimsel çalışmalar yapacağını ifade etti.

ERKEKLERİN MESLEĞİN GELİŞİMİNE ETKİSİ

Günümüzde profesyonellik yolunda ilerleyen hemşirelik mesleğinin geçmişte sadece kadınlar tarafından yapılmış olmasının zorluklarının yaşandığını söyleyen Nazik, 2007'de yapılan düzenlemelerle erkeklerin yasal olarak hemşirelik mesleğinin bir üyesi olduğunu söyledi. Nazik, şöyle konuştu:

"Dünyada ve ülkemizde hemşirelik, yalnızca kadınlara özgü bir meslek olmaktan çıktı ve bu duruma paralel olarak karma bir meslek olması konusunda istek ve eğilimler de giderek yaygınlaştı. Erkek hemşirelerin toplumdaki hemşirelik imgesini değiştirerek, mesleğin gelişimini olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hemşireyken Yardımcı Doçent Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement