Hepatit ile Mücadele için Yeniden Düşünme Zamanı - Son Dakika
Güncel

Hepatit ile Mücadele için Yeniden Düşünme Zamanı

Hepatit B ve C 2010 yılında dünya çapında 1,4 milyon(1) kişinin ölümüne neden oldu.

22.07.2014 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm dünyada "Dünya Hepatit Günü" viral hepatit ile mücadele için toplumu mevcut tutumlarını değiştirmeye davet etmek üzere yeni bir fırsat olarak konumlandırılıyor.

Tüm dünyada bu yıl 7.si kutlanan "Dünya Hepatit Günü" etkinlikleri çerçevesinde, Hepatitle Yaşam Hasta ve Hasta Yakınları Toplumsal Bilgilendirme Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (HepYaşam), 22 Temmuz Salı Günü hepatit hastalığına dikkat çekmek, sonuçları hakkında farkındalık yaratmak ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla hekimler, hasta yakınları ve hastalar ile bir araya geldi.

2010 yılında Hepatit B ve Hepatit C'den ölenlerin sayısı 1.4 milyon (1) olarak açıklanırken, yapılan araştırmalar hepatitler arasında yer alan kronik Hepatit B ve C'nin dünya çapında karaciğer kanserlerinin %75-80'inden sorumlu olduğunu gösteriyor(2). Dünya genelinde yaklaşık 160 milyon kronik Hepatit C hastası bulunuyor(3). Hepatit C (HCV) enfeksiyonu olan kişilerin %80'inde hiçbir belirti görülmüyor(4). Genelde karaciğer sirozuna bağlı olarak gelişen karaciğer kanseri ise hastalığın son evresini(5) oluşturuyor. Karaciğer kanserine bağlı olarak hastaların ilk yıl içinde ölme oranı ise %33(6) olarak bildiriliyor.

Tüm bu gerçeklerden yola çıkan Hepatitle Yaşam Hasta ve Hasta Yakınları Toplumsal Bilgilendirme Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (HepYaşam), ''Hepatit İle Mücadele İçin Yeniden Düşünme Zamanı'' sloganı ile 22 Temmuz'da Dünya Hepatit Günü kutlamaları çerçevesinde Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde bir etkinlik düzenledi. Bu etkinlik ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalın'ndan Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, HepYaşam Derneği yetkilileri ile hepatit hastaları ve aileleri bir araya geldi.

Hepatit hastalığına dikkat çekmek, konu hakkında toplumsal bilinç düzeyini yükseltip farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinlikte HepYaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda dernek ve çalışmaları hakkında, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalın'ndan Prof. Dr. Fehmi Tabak ve Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu ise hastalık konusunda konuşmalar gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Fehmi Tabak hastalığın önemine dikkat çeken konuşmasında; ''Viral hepatit, dünya çapında başlıca ölüm nedenlerinden biridir. Buna rağmen yapılan araştırmalar gösteriyor ki Hepatit B ve C testleri ülkelerin sadece %30'unda tüm vatandaşlar için erişilebilir durumda(7). Genel olarak bakıldığında dünya çapında, benzer bulaşma yöntemleri olması sebebiyle yaklaşık olarak 4-5 milyon kişinin Hepatit C ve HIV(AIDS)(8), yaklaşık 4 milyon kişinin de Hepatit B ve HIV(AIDS) enfeksiyonlarını aynı anda taşıdığı tahmin ediliyor(9). dedi.

Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu ise; ''Hepatit C virüsünden (HCV) halen yılda 350.000 ila 500.000'den fazla kişi ölmekte(4): her yıl ise yaklaşık 3-4 milyon arası yeni olgu tanımlanmaktadır(4). Hepatit C enfeksiyonu kapmış kişilerin yaklaşık yüzde 10-15'inde enfeksiyondan sonraki 20 yıl içinde siroz gelişir(10). Sirozlu bazı hastalarda karaciğer kanseri de gelişebilir(5) dedi.''

HepYaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda; ''Dünya Hepatit Günü kapsamında böyle önemli bir etkinlikte doktorlarımız, hastalarımız ve aileleri ile birlikte olmaktan dolayı çok mutluyuz. HepYaşam Derneği, hepatit ile mücadeleye aktif olarak katılmak, hepatitli hastalar ile yakınlarına daha güzel bir dünya sunmak için çalışmaktadır. En büyük amacımız hepatitlerin öneminin anlaşılması, toplumda kronik hepatitin bilinirliğini sağlamak ve bu zorlu hastalıkla başa çıkmada hastalarımız ve ailelerine destek olmaktır. Hepatitler hakkında daha fazla bilgi için www.hepyasam.org sayfasını ziyaret edebilir, bu önemli günde sesinizi duyurmak için #thinkhepatitis hastag'ini kullanarak tweet atabilirsiniz. Bu etkinliğimizde bize destek veren doktorlarımıza ve AbbVie'ye etkinlik sponsorluğu katkısı için çok teşekkür ederiz.'' dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hepatit ile Mücadele için Yeniden Düşünme Zamanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement