Her Şeye Rağmen Yüksek Uçuyor - Son Dakika
Ekonomi

Her Şeye Rağmen Yüksek Uçuyor

Her Şeye Rağmen Yüksek Uçuyor

TÜRK Hava Yolları (THY), terör ve darbe girişimine rağmen büyümesini sürdürüyor ve başta turizm ve ihracat olmak üzere ülke ekonomisine dolaylı katkısını hızla artırıyor.

23.08.2016 01:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRK Hava Yolları (THY), terör ve darbe girişimine rağmen büyümesini sürdürüyor ve başta turizm ve ihracat olmak üzere ülke ekonomisine dolaylı katkısını hızla artırıyor. 2016 ilk 6 aylık bilanço verilerini kamuoyu ile paylaşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, "THY'nin aktifleri bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 10.02 artışla 52 milyar 416 milyon TL'ye ulaştı. Bu, 2015 sonu itibariyle 47 milyar 638 milyon TL seviyesindeydi. Net hasılat ise yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8 yükselerek 13 milyar 508 milyon TL'ye çıktı. İlk altı ayda 1.2 milyar TL esas faaliyet zararı açıkladık" dedi. 28 Haziran'da Atatürk Havalimanı'na yapılan terör saldırısını hatırlatan İlker Aycı, şöyle konuştu: "Terör ve ardından darbe girişimi gibi olumsuz etkilerle ne yazık ki talepte daralma var. Bu nedenle bu yıl için koyduğumuz hedefler gerçekleşmeyecek. Ciroda yaklaşık 1.5 milyar lira daha yüksek beklentimiz vardı. Ancak yine de ciromuz ve yolcu sayımız 2015'in üzerinde olacak. Yeni uçaklarımızla yüzde 15'e yakın kapasite artışının gerçekleştirildiği bir dönemde yaşanan olumsuz gelişmelerin etkisiyle, trafik ve dolulukta gerileme oldu. Bu birim gelirlerin baskılanmasına yol açtı."

TRANSİT YOLCU YÜKSELİYOR

Orta Doğu ve Avrupa'da yaşanan olumsuzluklara rağmen 2016 yılı yarı yılda global yolcu trafiğinin yüzde 6 büyüdüğünü de vurgulayan Aycı, THY'nin ise faaliyet gösterdiği tüm bölgelerde sektörün üzerinde büyüme gerçekleştirdiğini anlattı. Aycı, şöyle konuştu: "THY'nin personel sayısı Haziran itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 23 bin 997 kişi oldu. İstihdam artışımızı aksatmadık. 2016'nın ilk altı ayında direkt yolcu sayımızdaki azalışa rağmen transfer yolcu sayısını yüzde 19 artırarak toplam yolcuda yüzde 5.5 artış yakaladık. Yüzde 73.7 yolcu doluluk oranı ile icra ettiğimiz 226 bin seferde 30.1 milyon yolcu taşıdık."

2016 yılı Temmuz ayı itibarıyla dünyanın en büyük 50 hava limanından 44'üne uçan ve dünya genelinde uluslararası yolcuların yüzde 78'ine ulaşabilen bir hava yolu şirketi olduklarını ifade eden İlker Aycı, "2016 ilk 6 ayda Bogota, Panama, Atlanta, Hanoi, Dubrovnik, Ivano-Frankivsk, Kosice uçuşlarına başladık. Yıl sonuna kadar yeni hatlar da açılacak" dedi.

ÇİN VE RUSYA OLUMLU ETKİLEYECEK

Çin'de düzenlenecek G-20 Zirvesi'nin THY'nin transit trafiğini olumlu etkileyeceğini, ayrıca Çin'in Türkiye'ye seyahat yasağını da kaldırdığını belirten İlker Aycı, Rusya ile ilişkilerin düzelmesiyle de ilave iyileşme yaşanacağını söyledi. Aycı, "Sadece Moskova uçuşlarımızda ilk 6 ayda 70 bin kayıp vardı" dedi.

3. HAVALİMANI İÇİN JUMBO JET HAZIRLIĞI

THY'nin hali hazırda 116 ülkede 49'u yurt içi, 241'i yurt dışı olmak üzere 290 noktaya uçuş gerçekleştirmekte olduğunu belirten İlker Aycı, şöyle devam etti: "Dünyanın en genç filoları arasında yer alan THY filosu, 2016 içinde teslim alınan 36 uçakla bugün itibariyle 236 dar gövde, 86 geniş gövde ve 10 kargo uçağı olmak üzere toplamda 332 uçakla uçuyor. Şu anda üreticiler ile anlaşması yapılmış 181 adet uçak siparişimiz bulunuyor. Bunlardan 167 adedi ise yeni nesil olarak tabir edilen düşük yakıt tasarruflu ve yüksek verimli uçaklardan oluşuyor. İlk teslimlerini 2018'de alacağımız bu uçaklarla mevcut maliyet avantajımızı daha da üst noktalara çıkartacağız. Ayrıca, 2018'de açılması planlanan 3. havalimanının yaratacağı potansiyel ile jumbo jetler de dahil geniş gövde opsiyonlarını da gözden geçiriyoruz. Uzun vadede 500 uçaklık bir filo ile ulaşılabilir pazarımızı domine edebileceğimizi ve hak ettiğimiz pazara ulaşacağımızı düşünüyoruz."

250 MİLYON DOLARLIK TASARRUF

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, şirket olarak temmuzda oturup yılın tamamı için giderlerde ne kadar tasarruf sağlanabileceğini masaya yatırdıklarını belirterek, "Yaklaşık 250 milyon dolarlık tasarruf görünüyor. Bunun için, hat kapama, mevcut hizmetlerden geri adım yok. Tedarikçilerle daha sıkı pazarlık, verimsiz hatlarda sefer sayısı azaltma gibi önlemler var. Koltuk kilogram başına maliyetimizi 6 cent'in altına çekiyoruz ki bu birçok rakibimizde 8 cent'lerde" dedi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Her Şeye Rağmen Yüksek Uçuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement