Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' Projesi - Son Dakika
Güncel

Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' Projesi

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile geçen yıl başlattığı “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” Projesine, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen paydaş oldu.

10.09.2014 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH)'nın Milli Eğitim Bakanlığı ile geçen yıl başlattığı "Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var" Projesine, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen paydaş oldu.

Türkiye ve dünyanın bir başka ülkesinde annesini, babasını kaybetmiş olan çocukların eğitim, sağlık, gıda, kıyafet, barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için başlatılan "Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var" Projesine, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen paydaş oldu. Projenin detaylarına ilişkin düzenlenen toplantıda Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Geçen yıl İHH'nın Milli Eğitim Bakanlığı ile başlattığı bizim tam destek verdiğimiz, "Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var" Projesi bu sene bu projeyi daha profesyonelleştirdik, genelleştik ve Eğitim-Bir-Sen olarak resmi paydaş olduk" diye konuştu.

Yetkili sendika sıfatıyla bu projenin resmi paydaşı olduklarını kaydeden Gündoğdu, "Evdeki yangının söndürürüm, mahalledeki yangına karışmam anlayışı asla bize yakışmaz. Bugüne kadar dünyanın neresinde zulüm olmuşsa ve bu zulümler sonrasındaki mağdurların yaşadığı sıkıntılara ortak olmak için ya öncülük yaptık ya da öncülük yapanlara en güçlü desteği verdik" dedi.

"BİRİNCİ AMACIMIZ YETİMLERE SAHİP ÇIKMAK"

Soma'dan Somali'ye, Pakistan'dan Filistin'e Gazze'ye, Doğu Türksitan'a, Orta Afrika'ya dünyanın neresinde zulüm varsa, en son kampanyalarında da İsrail'in saldırdığı Gazze'de çocuklar ve hastalar için bir okul ve bir hastane yapma kararı aldıklarını anlattı.

Yetimlerin doğrudan Allah ve Resulünün emaneti olduklarını söyleyen Gündoğdu, şunları söyledi:

"Peygamberimiz (S.A.V) "Evlerin en hayırlısı içinde kendisine iyi bakılan bir yetimin bulunduğu ev." Bugün için bunu söylersek evlerin en hayırlısı oranın gelirinden dünyanın neresinde olursa olsun bir yetime sahip çıkılan ev dememiz lazım. Bu sorumluluğumuz gereği sahaya çıkacağız. Eğitim Bir-Sen olarak bu proje şu ana kadar 7 bin yetime ulaşmışız. Aldığımız karar bu sene bu yetim sayısını en az 50 bine çıkarmak hedefimiz. Burada birinci amacımız yetimlere sahip çıkmak, ikinci amacımız da çocuklarımıza veren elin alan elden üstün olduğu gerçeğini, cömertliği, ellerinde olanları paylaşma duygusunu ve değerler boyutuyla empati yapmayı kazandırabilmek. Bu da eğitimin bir parçasıdır. Esas eğitimin öznesi de diyebiliriz. Biz bu projenin en az 50 bine ulaşması için Türkiye genelinde elimizden geleni yapacağız."

"HEDEFİMİZ 50 BİN YETİM"

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, İHH ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında geçen yıl yapılmış olan çalışmanın önemine değinerek, "7 bin yetim şuanda Milli Eğitim Bakanlığı sınıflarında her ay ihtiyacı karşılanmakta ama dünyadaki yetim sayısına baktığımızda bu sayının çok az olduğunu görüyoruz. Bütün şubelerimize bütün ilçe başkanlıklarımıza ve bütün okul temsilciliklerimize bu konuyla ilgili gerekli yazışmaları yapmaya başladık. Hedefimiz 50 bin yetim. 50 bini yetimi eğer Milli Eğitim Bakanlığında okullarımızda desteklemeyi başarabilirsek bu konuda bizde az da olsa farkındalık oluşturmak, empati kurma duygularını geliştirme adına 50 bin yetimin de bu konuda önemli bir rakam olduğunu düşünüyorum. Amacımız, hedefimiz, arzumuz hiç yetim olmaması, çocukların yetim kalmaması. Çocukların yaralarına merhem olabilmek adına ben bu projenin çok önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"RAMAZAN AYININ 15'İ DÜNYA YETİMLER GÖNÜ İLAN EDİLDİ"

İHH Başkanı Bülent Yıldırım ise her yıl dünya yetimleriyle ilgili rapor hazırlanacağını bildirerek, her Ramazan ayının 15'inin Dünya Yetimler Günü olarak ilan edildiğini kaydetti.

Her ay 46 bin yetime baktıklarını söyleyen Yıldırım, çocuğu dünyaya geldiğinde yakınlarının ona bir yetim kardeş aldıklarında yaşadığı mutluluğu anlattı.

Bir yetime bakanın Allah günahlarını affedeceğini anlatan Yıldırım, "Allah yetim konusunda yardımcı olan hepimizi affetsin" dedi.

"DÜNYA ÜZERİNDE HER GÜN 10 BİN ÇOCUK YETİM KALIYOR"

İHH Yetim Birliği Başkanı Murat Yılmaz, Bugün dünya üzerinde UNICEF rakamlarına göre 200 milyonun üzerinde yetim çocuk bulunuyor. Bu çocuklar tam olarak tespit edilebilmiş değil. Gerçekçi bir bakış açısında bulunduğumuzda dünya üzerinde 500 milyona yakın yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuk olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. 200 milyon ya da 250 milyon çocuğun sokaklarda yaşadığı bir dünyadayız. Dünya üzerinde her gün 10 bin çocuk yetim kalıyor. Bu senede 3,5 milyona tekabül ediyor. Dünya geçtiğimiz yıl 2013 yılında 9.8 trilyon dolarlık silahlanmış. Dünya çocuklar için ne yapmış? Dünya üzerindeki çocukların çok önemli bir kısmı açlık ve yoksulluk içerisinde bulunuyor. Her gün 22 bin çocuk açlık nedeniyle hayatını kaybediyor" şeklinde konuştu.

"KAMPANYAYA KATILMAK İSTEYEN SINIFLARA BİRER KOLİ GİDECEK"

Projenin detaylarına ilişkin bilgi veren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Geçen sene ülkemizde yaklaşık 2 bin 100 okulumuz ve 7 bin sınıfımız bu kardeşlik köprüsüne, iyilik köprüsüne katılmış oldular. Türkiye'den veya dünyanın bir başka ülkesinden bir yetim kardeş edindiler. Bu çalışmaya sınıflar gönüllülük esasıyla katılacaklar. Hiçbir sınıf ve okul katılmaya zorunlu değil. Kampanyaya göre ister 1 sınıf, ister 10 sınıf bir araya gelerek bir yetim kardeşlerini destekleyebilecekler. Bunun için kampanyaya katılmak isteyen sınıflara birer koli gidecek. Kolinin içerisinde kumbaralar olacak. Bu kumbaralar her ay için birer tane bu kutunun içerisinde yer alacak. Kolide 8 tane kumbara olacak. Daha sonra öğretmenlerle bu kumbaralar açılacak. Daha sonra yetim kardeşlerine göndermek üzere hesap numaralarına yatırılacak. Çocuklar bu kampanyayı en az 1 sene yürütecekler. Önümüzdeki sene bir üst sınıftan bu kampanyayı devam etmiş olacaklar."

"KAMPANYAYLA İLGİLİ SAAT SINIFLARDA ASILACAK"

Kolinin içerisinde yer alanları anlatan Yılmaz, "Kampanyamızı gösteren afişimiz var. Kampanyayla ilgili saat sınıflarda asılacak. Bir iyilik haritamız var. Çocuklarımız sınırları aşacaklar dünyanın her tarafına ulaşmış olacaklar. Yetim kardeşlerinin ülkelerini sınıf panolarına asarak da takip etmiş olacaklar. Aynı zamanda kampanya Milli Eğitim Bakanlığının uhdesinde bulunan Fatih Projesi içerisinde de örnek proje olarak yer alacak. Ellerinde bulunan tabletlerde kampanyaya özel yazılımı kullanabilecekler. Yetim kardeşlerini bu tablet üzerinden de görebilecekler, mektup yazabilecekler. Bu şekilde paylaşım olacak" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, projeye ilişkin "Kelebek Etkisi" isimli bir film hazırladıklarını da anlattı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement