Her Yerde Yetişen Bitkinin Sırrını Çocuklar Ortaya Çıkardı - Son Dakika
Güncel

Her Yerde Yetişen Bitkinin Sırrını Çocuklar Ortaya Çıkardı

Her Yerde Yetişen Bitkinin Sırrını Çocuklar Ortaya Çıkardı

Geliştirdikleri proje ile Dünya 1.’si olan Özel Rota Koleji öğrencileri, heyelana karşı kullanılan ceviz ve zeytin ağaçlarına alternatif oluşturabilecek kapari bitkisini keşfetti.

12.06.2014 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geliştirdikleri proje ile Dünya 1.'si olan Özel Rota Koleji öğrencileri, heyelana karşı kullanılan ceviz ve zeytin ağaçlarına alternatif oluşturabilecek kapari bitkisini keşfetti.

Yarışmaya neredeyse her yerde yetişen ve bakımı yapılmadan yerin 40 metre altına kadar kök salan kapari bitkisi ile katılan Özel Rota Koleji öğrencileri, kapari bitkisini kullanarak heyelana sorununa çözüm buldu.

Geçtiğimiz yıl ABD'de yapılan First Lego League yarışmasında Mekanik Tasarım kategorisinde Dünya 3.'sü olan Özel Rota Koleji Robot Takımı Rotatech Stars, bu yıl da Kanada'da düzenlenen First Lego League Internatıonal Open Canada Turnuvası'nda 80 takımı geride bırakarak Robot Performans, Tasarım, Programlama, Proje, Özdeğerler ve Takım Oyunu kategorilerinde Dünya 1.'si oldu. Takım öğrencileri Ezgi Soysal, Ege Yaman, Yaren İnce ve Yaren Kurtulan ile takım koçları Nebil İzgi, Esin Kara, Yağmur Bağdaş, Erkan Özgüç, Gülşah Turgut, Osman Şirvan ve İlker Dur, Doğanın Gücü konulu yarışmada ilginç bir projeye imza attı. Araştırmaları sonucunda neredeyse her yerde yetişebilen kapari bitkisinin yerin 40 metre altına kadar kök saldığını ve bu ucuz bitkinin hiçbir bakıma ihtiyaç duymadığını kanıtlayan takım, İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Çile köyüne giderek heyelan bölgesine kapari bitkilerini dikti. Geliştirilen projeyle kapari bitkisi, heyelana karşı daha sık kullanılan ceviz ve zeytin ağaçlarına alternatif oluşturabilecek.

"DAHA ÖNCE HEYELAN İÇİN KULLANILMAMIŞ"

Takım koçlarından Esin Kara proje hakkında şu bilgileri verdi: "Yarışma kapsamında bizden yenilikçi ve patent noktasına getirecek bir çözüm bulmamız ve bunu uygulamalı gerçekleştirmemizi istendi. Detaylı araştırmalarımız sonucunda kapari bitkisinin heyelanı önleyebileceği bilgisini elde ettik. Kapari bitkisi, heyelana karşı kullanılan ceviz ve zeytin ağacına bir alternatif oluşturdu. Kapari bitkisi, ülkemizde yetiştiriliyor, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor ancak daha önce hiç heyelan için kullanılmamış. Projeyi düşüncede bırakmamak adına Orman İşletme Müdürlüğü ve Menderes Belediyesi ile ortak bir çalışma yürüttük. Çile köyüne giderek toprak kaymasının olduğu okul binası ve evlerin de bulunduğu bölgeye 500 adet kapari diktik."

"ÜRETİLMESİ KOLAY VE UCUZ"

Takım öğrencilerinden Ezgi Soysal da projelerini geliştireceklerini belirterek şöyle konuştu: "Yarışma için doğa olaylarından heyelanı seçtik ve kapari bitkisini bulduk. Kapari 40 metre derine indiği için heyelanı engelliyor. Üretilmesi çok kolay, ucuz bir bitki ve her yerde yetişiyor, bakıma da gerek yok. Şampiyon olduğumuz için çok mutluyuz. Şaka gibi geliyor bu bizim için çok zor ve önemli bir başarıydı. İnanılmaz bir duyguydu. Projemize devam edeceğiz. Gümüldür'de orman yangınlarını önlemek için de bu bitkiyi dikeceğiz ve Türkiye'ye tanıtacağız. Yarışma için tasarladığımız robot da doğa olaylarının temsil edildiği masada, istenilen görevleri gerçekleştirdi. Robot tasarımımızla da Robot Performans kategorisinde ödül aldık." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Her Yerde Yetişen Bitkinin Sırrını Çocuklar Ortaya Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement