Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi - Son Dakika
Güncel

Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi

Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez: "Çalışma barışının tesisi için iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması gerektiği konusunda artık hepimiz hemfikiriz" TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Eyüboğlu: "İş kazaları, özellikle son dönemde yaşadığımız kazaların dışında kabul edilemez. Konunun bütün.

17.09.2014 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, çalışma barışının tesisi için iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması gerektiği konusunda artık herkesin hemfikir olduğunu söyledi.

Etyemez, Avrupa Birliği'nin (AB) finansman desteği ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) liderliğinde yürütülen "Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi" kapsamında düzenlenen TİSK 2014 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödül Töreni'nde konuştu.

Bakanlık olarak konfederasyonun çalışmalarını yakından takip, sendikal faaliyetlerdeki başarılarını takdir ettiklerini belirten Etyemez, hükümete geldikleri günden itibaren her alanda yaptıkları yenilikler ve iyileştirmeler sonucunda Türkiye'nin çağ atladığını, vatandaşların hayat standartlarının daha ileri noktalara taşındığını anlattı.

Hükümet olarak "güvenle büyüme" ilkesini ön plana çıkardıklarını, bir yandan istihdamı artırdıklarını, diğer yandan istihdam şartlarını iyileştirme konusuna hassasiyet gösterdiklerini belirten Etyemez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aynı doğrultuda çalışma barışının, sosyal ve toplumsal huzurun ana unsurlarından biri olduğuna da inanıyoruz. Çalışma barışının tesisi için iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması gerektiği konusunda artık hepimiz hemfikiriz. Bakanlık olarak ekonomik kalkınmamızın, çalışanlarımızın sağlığını koruyarak ve güvenliğini sağlayarak gerçekleştirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Ancak işverenlerimiz ve çalışanlarımız, iş sağlığı ve güvenliği konusunu sahiplenmediği sürece bu konuda başarılı olmamız mümkün değildir."

Millete hizmet etmek amacıyla hayata geçirdikleri ve ürettikleri politikalar arasında en çok önemsedikleri alanın sosyal politikalar olduğunu ifade eden Etyemez, Batı dünyasında tarihi ancak 200 yıl kadar olan sosyal sorumluluk alanının, bu topraklarda yüzyıllar boyunca varlığını sürdürdüğünü aktardı.

Ödül alan projeler hakkında da bilgi veren Etyemez,12 yıllık başarılarının arkasında insan kaynaklarını güçlendirme ve daha verimli kullanmanın  yattığını dile getirdi.

Etyemez, "Biz geçtiğimiz 12 yılda ne yeni petrol yatakları bulduk ne de yeni bir maden keşfettik. Biz 12 yılda sadece insanımıza yatırım yaptık, üretimimizi artırarak, ülkemizin istikrarlı şekilde büyümesini sağladık" diye konuştu.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Eyüboğlu

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu da 21 işkolunda 1 milyon 230 bin kişiye istihdam sağlayan, 9 bin 600 işverini temsil ettiklerini söyledi.

Ana uzmanlık alanlarının çalışma hayatı olduğunu vurgulayan Eyüboğlu, çalışma barışının sağlanması ve bu barışın sürdürülebilir olmasının, ayrışma yerine uzlaşma kültürünün derinleşmesinin bütün paydaşları için büyük değer taşıdığını anlattı.

Eyüboğlu, "50 yıl önce kendi kendine yetmeye çalışan Türkiye'den, bugün dünyanın pekçok ülkesinde ürünleri talep gören Türkiye'ye giden yolda, Türk işçi ve işvereninin özverili ve öngörülü çabaları büyük rol oynadı" ifadelerini kullandı.

Bu çabayı bundan sonra da sürdürme kararında olduklarını dile getiren Eyüboğlu, "Geldiğimiz noktayı takdir etmekle birlikte bir durum tespiti yapmamızın da şart olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2008'de 10 bin 444 dolar iken, 2013'te 10 bin 782 dolara çıkabilmiş. Böylece son 5 yılda sadece 3,2 artmış. Türk Lirası bazında reel artış ise yüzde 12,2" bilgisini verdi.

Türkiye'yi bu orta gelir tuzağından kurtaracak iş yapısının, yeni bir sanayileşme reformu olduğunu vurgulayan Eyüboğlu, ABD, Almanya, Fransa ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin küresel krizin verdiği dersle yeniden sanayileşmeye sığındığını anlattı.

Eyüboğlu, işsizliğin bir numaralı sorun olmaya devam ettiğini, işsizlik oranının 2011'den bu yana yüzde 9 ile 10 bandında seyrettiğine dikkati çekerek, sorunun çözülmesi için açıklanan Ulusal  İstihdam Stratejisi'ni olumlu gördüklerini ve desteklediklerini kaydetti.

İş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi, kadın istihdamının artırılması, kayıtdışı istihdamın önlenmesinin temel öncelikleri olduğunu vurgulayan Eyüboğlu, bir diğer önemli konunun da iş kazaları olduğunu söyledi.

Yağız Eyüboğlu, "İş kazaları özellikle son dönemde yaşadığımız kazaların dışında kabul edilemezdir. Konunun bütün paydaşlarıyla beraber bu sorunu çözmek için TİSK olarak her türlü katkıyı sağlamaya hazırız ve bu konuda çalışıyoruz. Bu kapsamda başta iş ve işçi güvenliği olmak üzere çeşitli konuları hümüketimizle görüşmeye başladık" dedi.

Düzenlemelerle idari, cezai, hukuki yaptırımların büyük oranda artırılmasına rağmen sorunların bitmediğini anlatan Eyüboğlu, iş kazalarının temel sebeplerinden birinin, güvenlik kültüründeki eksiklikler olduğunu aktardı.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Eyüboğlu, konuşmasında şunları dile getirdi:

"2012'de çıkarılan kanunu, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini adeta tek noktada toplanması, işletme uzmanlarının ve devletin deneyimli müfettişlerinin devre dışı kalması açısından yeniden ele almak gerekiyor. İşletme uzmanlarının ve devletin deneyimli müfettişlerinin sürece yeniden dahil edilmesi önem taşımaktadır. AB ülkelerinde olduğu gibi sistem iş yerlerinin kendi çalışanları ve uzmanları üzerine bina edilmeli, kamu otoritesi tarafından da iyi şekilde denetlenmelidir. Aynı zamanda kanun koyucunun düzgün çalışan işletmeleri, düzgün olmayanlardan ayırmasına da ihtiyaç vardır. Bu noktada cezalandırma mekanizmasından ayrı olarak düzgün çalışan işletmelerin teşvik edilmesi de büyük önem taşımaktadır."

Proje hakkında

TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, konfederasyon olarak Avrupa Komisyonu ile 2012'de Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'ni imzaladıklarını hatırlattı.

Projenin, TİSK'in liderliğinde, Uluslararası İşverenler Teşkilatı ile Hırvatistan, Karadağ, Makedonya ve Romanya işveren ortaklığında yürütüldüğünü söyleyen Eyüboğlu, Güney Doğu Avrupa Bölgesi ülkelerinde, kurumsal sosyal sorumluluk konusunda işveren örgütlerinin ve işletmelerin kapasitelerinin güçlendirilmesinin hedeflendiği projede, iki yıllık dönemin sonuna yaklaşıldığını kaydetti.

Bundan sonraki dönemde ortak sayısının artacağını, Bulgaristan ve Sırbistan işveren örgütlerinin de aralarına katılacağını dile getiren Eyüboğlu, projenin aynı zamanda Uluslararası İşverenler Teşkilatı kanalıyla dünyadaki tüm işverenlere kurumsal sosyal sorumluluk konusunda yol gösterdiğini bildirdi.

Yarışmaya 58'i büyük ölçekli 68 şirketin başvurduğunu, değerlendirmede finalde 20 projenin belirlendiğini anlatan Eyüboğlu, "Seçici kurul, 20 finalist projeyi değerlendirerek, 'Etkililik', 'İyi Uygulama', 'Kapsayıcılık', 'Sürdürülebilirlik' ve 'Yenilikçilik' ödüllerinin yanı sıra büyük ödüle hak kazanan 8 projeyi belirlemiştir" şeklinde konuştu.

Ödüller

Törende, TİSK 2014 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri de verildi.

Yarışmada büyük ödüle  "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" projesiyle Koç Holding ve "Engelsiz İlaç" projesiyle Çevreci Eczacılar Kooperatifi layık görüldü.

"Yenilkçilik" ödülü, On Demand Community projesiyle IBM Türk'e, "Sürdürülebilirlik" ödülü de Cam Yeniden Cam projesiyle Anadolu Cam Sanayii'ne verildi.

"Etkinlik" ödülünü, "Temiz Tuvalet Kampanyası"yla Opet Petrolcülük AŞ ve "Bizim Sokağın Çocukları" projesiyle Friterm AŞ olmak üzere 2 şirket aldı.

"Kapsayıcılık" ödülü, "Annemin İşi Benim Geleceğim" projesiyle Borusan Holding'e, "İyi Uygulama" ödülü ise de "Nar Taneleri" projesiyle Boyner Holding'e verildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement