Herkesin Anlayacağı Dilde HSYK Değişikliği - Son Dakika
Güncel

Herkesin Anlayacağı Dilde HSYK Değişikliği

AK Parti'nin hazırladığı HSYK teklifinde 5 madde çıkarıldı, 20 madde ise oy çokluğuyla kabul edildi. Madde madde HSYK değişikliği neler getiriyor.

11.01.2014 17:46  Güncelleme: 00:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HSYK düzenlemesinin pek çok kesim tarafından "kurulun bağımsızlığını ortadan kaldıracağı" belirtildi.

Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu yapısında değişiklik öngeren 52 maddelik kanun teklifi metnini görüşüldüğü Adelet Komisyonu'nda 5 madde geri çekildi. 4 gündür devam eden komisyonda ise 20 madde ise oy çoğunluğuyla kabul edildi. Geçtiğimiz Cuma günü başlayan komisyon, 26'ncı maddeden itibaren bugün saat 15.30'da kaldığı yerden devam edecek.

Peki Türkiye'nin günlerdir tartıştığı HSYK düzenlemesi ne anlama geliyor?

Madde madde herkesin anlayacağı dilde "HSYK Değişikliği"

- Yargıtay Başkanlığı için 4 yıl olan kıdem süresi 8 yıla, Yargıtay Başsavcılığı için 3 yıl olan kıdem süresi 6 yıla çıkarılıyor. (Yani 2010 Anayasa Referandumu öncesi Yargıtay'a seçilen üyeler Yargıtay Başkanı ya da Başsavcısı olabilecek.)

- Bundan sonra yurt dışına master/ doktoraya gönderilecek hakim ve savcıları HSYK değil, Adalet Bakanı seçecek.

- Uluslararası mahkemelerde ya da yabancı kuruluşlarda görev yapacak hakim ve savcıları da HSYK değil, Adalet Bakanı seçecek.

- Hakim ve savcıların meslek içi eğitimleri HSYK'dan alınıp Adalet Akademisi'ne veriliyor.

- Adalet Akademisi Genel Sekreterliği kadrosu kaldırılıyor.

- Adalet Akademisi Başkanlığı'na aday gösterme yetkisi Akademi Yönetim Kurulu'ndan alınıp Adalet Bakanı'na veriliyor.

- Adalet Akademisi Genel Kurulu'na Bakan tarafından seçilen üye sayısı 0'dan 6'ya çıkarılıyor. Yargıtay ve Danıştay'ın 7 üyesi, 3'e düşüyor.

- HSYK Başkanvekilliği kadrosu da iptal ediliyor. 

- HSYK üyeleriyle ilgili soruşturma yapma ve soruşturmayı karara bağlama yetkisi Adalet Bakanı'na veriliyor.

- Bakan'ın, HSYK'daki soruşturmaların görüşüldüğü toplantılara katılma yasağı kalkıyor. (Adalet Bakanı, Zekeriya Öz'ün soruşturmasına katılabilecek.)

- 7'şer üyeden oluşan HSYK daireleri 5-5-11 üye şeklinde değiştiriliyor. İlk 2 daire önemli daireler. İstenmeyen üyeler 3. daireye atanıp pasifize edilecek.

- Daire üyelerini, HSYK Genel Kurul seçimle belirlerken şimdi hangi üyenin hangi dairede çalışacağına Adalet Bakanı karar verecek.

- HSYK, daire başkanlarını daireler kendi içinde seçerken şimdi Adalet Bakanı'nın belirlediği 2 adaydan birini seçmek zorunda olacak.

- Daire Başkanlığı'nda üyelerin çoğunluğunun oyunu alma şartı kalkıyor, katılanların oyunun çoğunun oyunu almak yeterli olacak.

- HSYK önceden hakim ve savcıların kanuna aykırı davranışlarını soruştururken şimdi yönetmeliğe aykırı davranışlarını da soruşturacak.

- HSYK Genel Sekreteri'nin seçiminin yapıldığı toplantıya Adalet Bakanı'nın katılması yasağı kaldırılıyor.

- HSYK tetkik hakimlerini, HSYK Genel Kurulu atarken şimdi tetkik hakimleri Adalet Bakanı'nın aday gösterdiği kişiler arasından seçilecek.

- HSYK'nın normal idari personeli başkanvekili tarafından atanırken (başkanvekili seçimle gelen üyeydi) artık Adalet Bakanı tarafından atanacak.

- HSYK Teftiş Kurulu, HSYK 3. daire başkanının gözetiminde çalışırken artık Adalet Bakanı'nın emrinde çalışacak.

- HSYK Teftiş Kurulu Başkanı'nı seçme yetkisi HSYK Genel Kurulu'ndan alınıp Adalet Bakanı'na veriliyor.

- HSYK Teftiş Kurulu Başkanı'na önceden HSYK 3. daire başkanı görev verebilirken, şimdi Adalet Bakanı görev verecek.

- HSYK seçimlerine giren adaylar, önceden seçime aday olan kişilerin her birine oy verebilirken şimdi yalnızca bir oy verebilecekler.

- Eskiden HSYK çalışma programını Genel Kurul sene başında belirlerken artık Adalet Bakanı tek başına belirleyecek.

- HSYK Genel Kurulu'nun toplantı yeter sayısı 15'ten 17'ye çıkarılıyor. Gündem değişikliği yapma yetkisi de Adalet Bakanı'na veriliyor.

- HSYK dairelerinden birinin aldığı karara karşı genel kurula gitme imkanı ortadan kalkıyor. Karar itirazlarına diğer daireler bakacak.

- HSYK üyelerinin soruşturmalarını, HSYK Genel Kurulu yapmaktayken artık Adalet Bakanı yapacak.

- HSYK'ya üyeler hakkında gelen şikayetlerin işleme konulması Genel Kurul'un onayına bağlıyken artık Adalet Bakanı tek başına karar verecek.

- Açılacak soruşturmayı yapacak üyeleri HSYK üyeleri seçimle (gizli oyla) belirlerken, artık Adalet Bakanı kendisi seçecek.

- HSYK üyeleriyle ilgili soruşturmanın sonucuna HSYK üyelerinin tamamı heyet şeklinde karar verirken artık Adalet Bakanı tek başına karar verecek.

- Adalet Bakanı tarafından üyelere verilen disiplin cezalarına ilişkin itiraz da yine Adalet Bakanı'na yapılacak.

- HSYK'nın yönetmelik çıkarma yetkisi HSYK Genel Kurulu'ndan alınıp, Adalet Bakanı'na veriliyor.

- Kanunun yürürlüğe girmesiyle HSYK'daki üyeler hariç tüm personelin görevi sona eriyor, yerlerine Adalet Bakanı tarafından yeni atamalar yapılacak.

- HSYK'daki mevcut müfettişler, tetkik hakimleri, teftiş kurulu başkanı ve başkanvekilleri ile HSYK genel sekreterinin görevi bitiyor. Yerlerine Adalet Bakanı tarafından yeni atamalar yapılacak.

- Mevcut HSYK daire başkanlarının, başkanlıkları düşüyor. HSYK'daki idari personel bile görevden alınıyor.

Herkesin Anlayacağı Dilde HSYK Değişikliği
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Herkesin Anlayacağı Dilde HSYK Değişikliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (24)

  • CAFER: Akp herşeyi kendi istediğine göre yapma peşinde 38 4 Yanıtla
  • ANTALYALI: BENCE HSYK DENEN KURULUŞ KALDIRILSIN , ZATEN BU MADDELERLE OLMASINA GEREK DE YOK , SADECE ADALET BAKANI OLSUN , 3 , 5 TANE DE SAVCI HAKİM YETER , BU NE LA ? 20 13 Yanıtla
  • SERHAT: Herşeyi Bakana bağlamışlar..Ah Şu Mecliste Diğer partilerde keşke fazla olsaydı Akp fazla olduğu için meclise kanunuda herşeyide o yapıyor. 27 2 Yanıtla
  • felix: ula oldu olacak bütün mahkemeleri kaldırın,bütün davalara bakan girsin.herkesi adalet bakanı yargılasın. 27 2 Yanıtla
  • BORACAYÎP: Hep sandıktan halkın iradesinden bahsedilirken,halkın referandumda kendi iradesiyle sandıkta yaptığını değiştirmeye çalışmak ne kadar manidar ! 26 2 Yanıtla
  • VELİ: Akpnin içindekinler bile tepkili 23 2 Yanıtla
  • OKAN61: Kaç sene Önce Hskya laf ettirmeyen Akp Şimdi neler yapıyor inanılır gibi değil..en cokta gerçek yüzünün görünmesine sevindim.Yoksa insanlar uyumaya devam edecekti. 23 2 Yanıtla
  • MEHMET ÖZEL: şunuda söyleyeyim akp düşmanlığım ağır basıyor çünki işçiyim biri 8 yaşında diğeri 7 aylık 2 oğlum var asgari ücretle çocuklarıma ve eşime bakıyorum ayakkabı kutusundaki paradan ufak bir kırıntıda banada verselerdi ((( çalacaklarına ))) bende evimi alsaydım çocuklarımı okutsaydım olmazmıydı benim çocuklarımda en azından ayda 1 kerede olsa et yeseydi olmazmıydı hani nerde adalet hani nerde kalkınma bana anlatırmısın... İSTEMEYEREKTE YANLIŞ BİR ŞEY SÖYLEDİYSEM BENİ AFFEDİN DİLİMİN DÖNDÜĞÜNCE BİR ŞEYLERDEN BAHSETMEYE ANLATMAYA ÇALIŞTIM hatam varsa özür dilerim ...m.ÖZEL 16 7 Yanıtla
  • MEHMET ÖZEL: SİYASETLE İŞİM OLMAZ HERHANGİ BİR PARTİYİDE SAVUNMAM HERGÜN HABERLERE BAKARIM FORMLARI OKURUM HAKSIZLIK ADALETSİZLİK GÖRDÜĞÜM HABERLERE VEYA YORUMLARINA YORUM YAZARIM.....FUAT TASCI....bu yorumum sanadır !!! düne kadar cemaate ve fetullah gülene yapmadıklarını bırakmayan ulusalcılara ve chp lilere takılmışsın ne kadar döneksiniz diye...ŞİMDİ BENDE SANA SORARIM AKP DE BURALARA KADAR CEMAATİ DİNİ KULLANARAK GELDİ AMA ŞİMDİ KURUMLARDAN CEMAATÇİLERİ AYIKLIYOR SİZ NEDEN BU KADAR DERİN BİR DÖNEKLİK YAPTINIZ... 18 3 Yanıtla
  • HASAN: ALLAHIM SEN GÖRÜYORSUN BU İNSANLARI... SADECE SANA HAVALE EDİYORUM. ÇALIP ÇIRPIP SONRA ADALET MEKANİZMASINI DAĞITAN BİR PARTİ BENİM PARTİM OLAMAZZZZ. ELBET BİR GÜN SİZİN DEVRİNİZ BİTECEK ŞİMDİDEN BAŞKA ÜLKELERE KAÇMAK İÇİN YÖNTEM BULUN ÇÜNKÜ BU ÜLKEDE KALAMAYACAKSINIZ.... 12 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.


Advertisement