Hermann Nitsch 'Savaşa Hayır Anıtı' Adlı Sergisini Çanakkale'de Açtı - Son Dakika
Güncel

Hermann Nitsch 'Savaşa Hayır Anıtı' Adlı Sergisini Çanakkale'de Açtı

Hermann Nitsch \'Savaşa Hayır Anıtı\' Adlı Sergisini Çanakkale\'de Açtı

Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında Avusturyalı Sanatçı Hermann Nitsch’in, “Savaşa Hayır Anıtı” adlı sergisi Çanakkale’de açıldı.

18.04.2015 18:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında Avusturyalı Sanatçı Hermann Nitsch'in, "Savaşa Hayır Anıtı" adlı sergisi Çanakkale'de açıldı.

Avustralyalı 76 yaşındaki performans sanatçısı Hermann Nitsch, 1 yıl boyunca çalışarak Çanakkale savaşlarının 100. Yılı için özel olarak hazırladığı 27 adet eserinin süresiz olarak kullanım hakkını Çanakkale Valiliğine verdi. Sanatçının eserlerinden oluşan 'Savaşa Hayır Anıtı' adlı sergisi, sanat galerisine dönüştürülen Fevzipaşa Mahallesi Nalbantlar Caddesi'ndeki eski palamut deposunda açıldı. Açılışa, Vali Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, daire müdürleri ve sanatseverler katıldı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, "İnsanlık 1. Dünya savaşında çok büyük acılar çekti. Dünyada yıkımlar yaşandı. Bunlardan en büyük acıyı da Çanakkale çekti. Hermann Nitsch, savaşa karşı mücadele veren, barış olsun diye mücadele veren, bunun için de toplumda nesiller, asırlar boyu gidebilecek bir mesaj olarak sanatı kullanan bir insan. Bu yıl Çanakkale savaşının 100. Yılı. 100. Yıl dolayısıyla bir proje olarak böyle bir çalışmayı uygun gördük. Burada 100. Yılda dünyaya bu savaşın kötülüğünü bilerek bu savaşın acılarından ibret alarak, barış mesajları vermemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Sanatçı Hermann Nitsch'in eserlerine kan ve hayvan kadavraları kullandığı yönündeki soruları da cevaplayan Vali Çınar, "Sanatçının başka ülkelerde bir çok yerde yapmış olduğu performanslarda, bir takım hayvanların organlarını kullandığına dair, vesair şeyler söyleniyor. Bu sanatçının kendi görüşüdür. Bunu bir şov tarzında hayvanlara zulmederek yapmıyor elbette. Bu kişisel olarak benim de çok hoşuma gitmeyebilir. Bu ayrı bir şey. Ama temelde vermek istediği ana mesaj, savaşlar olmasın, barış olsun. İnsan türü birbirini tüketmesin" diye konuştu.

Sanatçı Hermann Nitsch ise, "1. Dünya savaşındaki büyük savaşı hepimiz biliyoruz. Bunun hakkında duyduklarım beni gerçekten çok etkiledi. Buna karşı bir tepki göstermek istedim ve bunu da bu müzede yaptım" dedi.

HAYVANSEVERLERDEN PROTESTO

Öte yandan, Hermann Nitsch'in bazı performanslarında, hayvan kadavraları ve kan kullandığı iddialarını protesto etmek isteyen Çanakkale Hayvan Hakları Platformu Dönem Sözcüsü Sitare Şahin, sessiz bir eylem gerçekleştirdi. Beraberinde köpeğiyle açılışın yapıldığı alana gelen Şahin, Almanca 'Barışın kenti Çanakkale'de eserlerinde kaostan beslenen bir sanatçının yeri yoktur' yazılı bir pankart açtı. Şahin'in köpeğinin üzerine ise yine Almanca 'Beni de sanat eseri olarak kullanmayacaksın değil mi?' yazılı bir pankart astı. Bir süre alanda kalan Şahin, daha sonra köpeğiyle birlikte açılışı terk etti.

Fevzi Paşa Mahallesi'nde bulunan ve GEŞTAŞ tarafından sanat galerisine dönüştürülen eski palamut deposunda, Hermann Nitsch'in asistanlarıyla birlikte yaptığı, 25 tanesi 3 x 2 metre, 2 tanesi ise 1,5 x 2 metre ebadında, akrilik boya ile el ve ayak figürlerinin sedye olarak betimlenen tuvallerin üzerine aktarıldığı çalışma sergileniyor. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hermann Nitsch 'Savaşa Hayır Anıtı' Adlı Sergisini Çanakkale'de Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement