"Himmet" Operasyonunda "Kozanlı Ömer'in" Oğlu da Gözaltına Alındı - Son Dakika
Ekonomi

"Himmet" Operasyonunda "Kozanlı Ömer'in" Oğlu da Gözaltına Alındı

9 ilde düzenlenen 'himmet' operasyonunda Dumankaya inşaatın sahipleri ile birlikte 105 kişi gözaltına alındı. Paralel yapının emniyet imamı olduğu iddia edilen ismin oğlu da gözaltında.

19.04.2016 08:04  Güncelleme: 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul merkezli 9 ilde Paralel Devlet Yapılanma iddiasıyla düzenlenen 'himmet' operasyonunda 105 kişi gözaltına alındı. Polis 35 kişiyi ise arıyor. Gözaltına alınanlar arasında Dumankaya İnşaat'ın Onursal Başkanı ve eski milletvekili Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Semih Serhat Dumankaya, ile 'emniyet imamı' olarak adı geçen 'Kozanlı Ömer' lakaplı Osman Hilmi Özdil'in oğlu Arif Şükrü Özdil de bulunuyor.

800 POLİS KATILDI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın düzenlediği soruşturma, H.Z. isimli bir kişinin ihbarıyla başladı. H.Z. Bank Asya'da hesabı bulunduğunu ve 1 milyon 60 bin TL'sine 'himmet' adı altında el konulduğunu iddia etti. İddiaları soruşturan savcılık, dün aralarında iş adamları ve bankacıların da bulunduğu 140 kişi için terör örgütüne üye olma, terörün finansmanına dair kanuna muhalefet suçlamalarıyla gözaltı talep etti.

Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği de savcılığın talebiyle gözaltı kararı aldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 800 polisin katılımıyla, İstanbul merkezli Bingöl, Bursa, Çanakkale, Erzurum, Kocaeli, Ordu, Rize ve Trabzon'da operasyon düzenlendi. Operasyonda, 92'si İstanbul'da 105 kişi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar sağlık kontrollerinin ardından Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

'PARA LEGALİZE EDİLİYOR' İDDİASI

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınan kişilerden 41'nin Bank Asya çalışanı olduğu belirtilerek şöyle denildi: "Burs, kurban parası, abonelik ücretleri ile himmet olarak verilen ve toplanılan paraların, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığı, dini duygular istismar edilerek toplanılan para ve çeklerin Bank Asya'nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı, bu hesaplarla ve hesap sahipleri ile bağlantısı ve ticari ilişkileri bulunmayan örgüt yöneticilerince usulsüz işlem ve tasarruflarla, örgütün amacı doğrultusunda legalize edilerek kullanıldığı, bu işlem ve eylemlerin, bir kısım banka personeli, örgüt adına hesabını kullandıran ve kullanan esnaf ve şirket sahipleri ile bu hesaplarda bulunan paraları örgüt adına tasarruf eden örgütün ileri gelen üyeleri tarafından gerçekleştirildiğine yönelik bilgi ve bulgulara ulaşılmıştır."

DÖRT ŞUBE ODAKLI

"Bank Asya'nın İstanbul'da bulunan 4 şubesinde (Maltepe Merkez, Bahçelievler, Pendik Merkez ve Pendik Dolayoba) yoğunlaşan ve İstanbul merkezli olmak üzere, 8 ili de kapsayan soruşturma, Başsavcılığımızca her yönü ile detaylı olarak gizli ve titiz bir şekilde sürdürülmekte olup sonuçlandığında ayrıca bilgi verilecektir."

16 HESAPTAN 50 MİLYON TL

Soruşturmayla ilgili sızan bilgilere göre ise, 2014-2015 yılları arasında Bank Asya'da biriktirilen himmet ve bağış parası 50 milyon TL, 16 hesap üzerinde işletildi. Paralar bu hesaplar üzerinden şirketlere aktarıldı. Bazı hesap sahiplerinin üzerine yatan paradan haberi de olmadı.

DUMANKAYA: 53 YILDIR ÜLKE İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Operasyonun en çarpıcı detayı ise, inşaat devi Dumankaya'nın Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Halit Dumankaya ve Yönetim Kurulu Üyeleri Semih Serhat Dumankaya ile Uğur Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi'nin de gözaltına alınması oldu. Dumankaya İnşaat'tan yapılan açıklamada, "Yönetim Kurulu Üyelerimiz, 18 Nisan 2016 Pazartesi sabahı bilgilerine başvurulmak üzere Mali Şube Müdürlüğü'ne davet edilmişlerdir. Süreç tarafımızdan takip edilmektedir. 53 yıldır ülke ekonomimiz ve insanlarımız için değer yaratmak ilkesi doğrultusunda faaliyet gösteren Dumankaya İnşaat, kurulduğu günden itibaren tüm hukuki ve mali yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmiş, ülkemizin kalkınması ve insanımızın gelişimi için çalışmış ve çalışmaktadır." denildi.

KOZANLI ÖMER'İN OĞLU DA GÖZALTINDA

Gözaltına alınan isimler arasında, yapının 'emniyet imamı' olduğu öne sürülen ve şu an yurt dışında olan 'Kozanlı Ömer' lakaplı Ömer Hilmi Özdil'in oğlu Arif Şükrü Özdil de vardı. Arif Şükrü Özdil'in operasyon yapılan bir adresten gözaltına alındığı belirtildi.

GALATASARAY'IN GÖĞÜS SPONSORU

Sezon başında Galatasaray, Dumankaya İnşaat ile forma göğüs sponsorluğu konusunda el sıkışmıştı. Galatasaray'ın bu sponsorluktan 30 milyon lira gelir ede etmesi bekleniyordu. 27 Ekim 2015'te imzalanan anlaşmayı Galatasaray, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda şöyle duyurmuştu: "Galatasaray, lig ve Türkiye Kupası maçlarında giyeceği forma reklamı ile görünürlük haklarının pazarlanmasını devrettiğimiz bağlı ortaklığımız Galatasaray Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş, ilgili reklam haklarına ilişkin olarak Dumankaya İnşaat ile 2015-2016 sezonlarında 9 milyon TL, 2016-2017 sezonlarında 10 milyon TL ve 2017-2018 sezonunda 11 milyon TL bedel karşılığında sözleşme imzalamıştır."

DUMANKAYA KARDEŞLER 3 YIL ÖNCE AYRILMIŞTI

1963'te İbrahim Dumankaya ve Halit Dumankaya kardeşler tarafından kurulan Dumankaya Grubu, başta inşaat sektörü olmak üzere otomotiv, rent a car, sigorta ve PVC kapı pencere üretimi alanında faaliyet gösteriyor. İbrahim Dumankaya'nın oğlu Ali Dumankaya ile Halit Dumankaya'nın oğlu Uğur Dumankaya'nın yönetimde olduğu şirkette mayıs 2013'te yılında yol ayrılığına gidildi.

Uğur Dumankaya 'Dumankaya İnşaat' adıyla faaliyetlerine devam ederken, Ali Dumankaya 'DKY İnşaat' adında yeni bir şirket kurdu. Bugüne kadar 20 binden fazla aileyi ev sahibi yapan Dumankaya İnşaat 2015 yılında 1.199 konut sattı. Dumankaya İnşaat'ın İstanbul'da Maltepe, Sancaktepe, Kartal, Halkalı ve Bahçeşehir'de devam eden yaklaşık 3 bin 500 konutluk projesi var.

Geçen yılı 463 milyon lira ciro ile kapatan, bu yıl ise 750 milyon lira ciro hedefleyen şirket, 2016'da Gebze ve Fikirtepe'de 5 bin konut planlıyor. Dumankaya, 2014 yılı finansal bilgileri ile Capital 500 Türkiye listesinde cirosunu en çok artıran 25 firma arasında 3. sırada yer almıştı. Yine aynı yıl verileri ile Fortune 500 Türkiye "En Hızlı Büyüyen Şirketler" başlığında faiz ve vergiden önceki kazancını en çok artıran 5. şirket unvanına almaya hak kazanmıştı.

Dumankaya İnşaat projeleri

* Dumankaya hi-fit (Bahçeşehir)
* Dumankaya Ritim (Maltepe) İstanbul
* Dumankaya Mozaik (Sancaktepe)
* Dumankaya Miks (Halkalı)
* Dumankaya Horizon (Kartal)
* Flex Offices (Bahçeşehir)

"Himmet" Operasyonunda "Kozanlı Ömer\'in" Oğlu da Gözaltına Alındı

Son Dakika Ekonomi 'Himmet' Operasyonunda 'Kozanlı Ömer'in' Oğlu da Gözaltına Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Nokta: Gülen le bağlantılı firmalar yazın google ye neredeyse adamlar olmasa ekmek yiyemecekmisiz.bu kadar ticaretin siyasetin içinde olunca ne zaman vakit buluyorlar ibadete nasıl bi cemaat bu 1 0 Yanıtla
  • VATANDAŞ: HER ZULMÜN BİR SONU VARDIR YA SABIR 0 0 Yanıtla
  • kozanoglu polis: ulan kozanin adına kirlettiniz 0 0 Yanıtla
  • Hakkari'de Bal Üretim Sezonu Başladı
    15:30 Hakkari'de Bal Üretim Sezonu Başladı

    Hakkari Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte 2024 yılı ilkbahar arı bakımları ile birlikte bal üretim sezonunun başladığını açıkladı. Hakkari'deki bal üreticileri ise bu yıl daha fazla bal beklediklerini ve bölgede yaklaşık bin 500 tonun üzerinde bal elde edildiğini belirtti.

  • Lapseki'de süpermarketlerde fiyat ve son tüketim tarihi denetimi yapıldı
    15:29 Lapseki'de süpermarketlerde fiyat ve son tüketim tarihi denetimi yapıldı

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde Belediye Zabıta ekipleri tarafından süpermarket, zincir marketlerde raf ve kasa fiyatı kontrolü ile son tüketim tarihi denetimleri yapıldı.

  • CHP'li Belediyeler Borçları Açıkladı
    15:26 CHP'li Belediyeler Borçları Açıkladı

    CHP'li belediyeler Ankara'da Kahramankazan, Ordu'da Altınordu ve Balıkesir'de Karesi belediyelerinin devraldığı borçları açıkladı.

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Merkez Bankası Rezervleri 3.7 Milyar Dolar Arttı
    15:18 Merkez Bankası Rezervleri 3.7 Milyar Dolar Arttı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 5 Nisan ile biten haftada toplam rezervlerin 3.7 milyar dolar artarak 126.9 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Brüt döviz rezervleri 1.4 milyar dolar, altın rezervleri ise 2.3 milyar dolar artış gösterdi.

  • TOGG CEO'su Karakaş: Yeni SUV modeli T8X'i seneye bu vakitler görücüye çıkaracağız
    15:17 TOGG CEO'su Karakaş: Yeni SUV modeli T8X'i seneye bu vakitler görücüye çıkaracağız

    TOGG Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş, "T10F'nin sonrasının da çalışmalarını yapıyoruz, yani hep söylediğimiz B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet sonra da T8X'i de göstermeye hazır hale gelebiliriz" dedi. B segmentindeki T8X'in Togg'un en ucuz modeli olması bekleniyor.

  • Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı
    15:14 Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, parklara konulan malzemeleri kendi atölyelerinde üreterek yaklaşık 49 milyon lira tasarruf sağladı. Büyükşehir Belediyesi, 5 yıldır tüm alanlarda düşünen, üreten ve yarışan Ordu düşüncesini uygulayarak 19 ilçede birçok park inşa etti ve mevcut parklara modern bir kimlik kazandırdı.

  • Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı
    15:12 Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı

    Corendon Turizm Grubu, Alanya için planladığı operasyonları düzenlediği toplantıda paylaştı. Grup, 2024 sezonunda Alanya'ya 120 binden fazla koltuk arzı sunacak.

  • Çin Sanayi Şirketleri Kar Artışıyla İş Olanaklarına İyimser Bakıyor
    15:08 Çin Sanayi Şirketleri Kar Artışıyla İş Olanaklarına İyimser Bakıyor

    Çin'in önde gelen sanayi şirketleri, karlarındaki daimi artış sayesinde iş olanakları konusunda iyimserliğini koruyor. İmalat sektöründeki özel yatırımların bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,9 arttığı belirtilirken, şirketlerin yüzde 76'sının sanayi üretimlerinin bu yılın ikinci çeyreğinde büyümesini ya da sabit kalmasını beklediği ifade edildi. Büyük sanayi işletmelerinin sayısının da arttığı ve karlarının yükseldiği açıklandı.


Advertisement