Hisarcıklıoğlu: Kamu Kurumları, Yerli Malı Tercih Etmek Zorunda - Son Dakika
Güncel

Hisarcıklıoğlu: Kamu Kurumları, Yerli Malı Tercih Etmek Zorunda

Hisarcıklıoğlu: Kamu Kurumları, Yerli Malı Tercih Etmek Zorunda

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, yeni çıkan bir kanunla kamu kurumlarının ihalelerde yerli tercih etmek zorunda olduğunu belirterek, "Ürünü Türkiye'de üretiyorsan, kamu kurumu bu maldan satın alacaksa, yüzde 15'e kadar daha pahalı olarak seni tercih etmek mecburiyetinde" dedi.

25.03.2015 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, yeni çıkan bir kanunla kamu kurumlarının ihalelerde yerli tercih etmek zorunda olduğunu belirterek, "Ürünü Türkiye'de üretiyorsan, kamu kurumu bu maldan satın alacaksa, yüzde 15'e kadar daha pahalı olarak seni tercih etmek mecburiyetinde" dedi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Mersin'e gelen Rıfat Hisarcıklıoğlu, ilk olarak Mersin Deniz Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu daha sonra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'na geçerek burada Başkan Şerafettin Aşut ve üyeleriyle biraraya geldi.

'MERSİN, YENİ BİR MARMARA OLABİLİR'

Burada açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, Marmara Bölgesi'nde artık adım atacak yer kalmadığını, Türkiye'nin Çukurova'yı, Konya'yı ve Kayseri'yi içine alarak başta Mersin olmak üzere bir havzada yeni bir Marmara Bölgesi düşündüldüğünü söyledi. Bu düşüncenin faaliyete geçebilmesi için birinci ihtiyacın yol olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Bu yol gerek Anadolu'ya ulaşım gerekse Antalya'ya ulaşım noktasındaki çalışmaları takip ediyoruz ama sizin önceliğinizin olması gerek. Bir diğeri, Mersin, turizm ve sanayi açsısından havaalanı önemli. Havaalanı olmadan olmaz. Bir an önce yeniden ihale yapılması noktasında çalışmalar yapılıyor. Mersin'in 300 kilometre yarı çapında dönene ekonomi 96 milyar lira. Dışarı çıkmaya bile ihtiyacınız yok. Mersin olmadan ne İç Anadolu ekonomisi ne de Güneydoğu Anadolu ekonomisi var olabilir. Özellikle deniz sektöründe namlun noktasında denizcilik sektöründe kat edeceğimiz çok mesafe var. Özellikle yıllık 8 milyar dolar yurt dışına ödediğimiz navlunu biz içeride kendi taşımacılığımızda yapabiliriz. Bu büyük şans. Malımızın yüzde 13'ünü ancak Türk filoları ile taşıma şansı buluyoruz. İç Anadolu'dan başlayarak Mersin, Marmara havzası olabilme gibi bir şansı var."

'YERLİ MALINA YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI'

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, açıklamalarının sonunda kamu kurumlarının yapmış olduğu ihalelerde yerli mala fiyat avantajı getirildiğini ve bunun da çıkarılan bir kanunla yasalaştığını söyledi. İhalelerde kamu kurumlarının yerli malı tercih etmesinin artık bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

"Uluslararası anlaşmaya koyduğumuz kamu ihalelerinde yerli malına yüzde 15'lik fiyat avantajı olmasına rağmen uygulatamadık. Bu konuda 3 defa genelge yayınlandı ama kamu idareleri bu genelgeye uymadılar. Şimdi kanunu çıkartıldı. Artık bu zorunluluk. Çin malı, Alman malı ve Kore malı ile rekabet içerisinde kamu ihalesine girdiğiniz zaman, avantaj sizin. Diyelim bir ürün üretiyorsunuz ve diğer ülkelerde daha ucuz bu mal. Bunu Türkiye'de üretiyorsan, kamu kurumu bu maldan satın alacaksa, yüzde 15'e kadar daha pahalı olarak seni tercih etmek mecburiyetinde. Yerli malı sanayi belgesi sahibi isen bu geçerli."

Sanayicilere riskli ülkelere ihracat yaparken de alacak sigortaları yaptırımları konusunda tavsiyelerde bulunan Rıfat Hisarcıklıoğlu, daha sonra Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz'ı ziyaret etti. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hisarcıklıoğlu: Kamu Kurumları, Yerli Malı Tercih Etmek Zorunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement