Hizan'da "Arıcılığı Geliştirme" Projesi - Son Dakika
Yerel

Hizan'da "Arıcılığı Geliştirme" Projesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca finanse edilen "Arıcılığı Geliştirme" Projesi kapsamında, Bitlis'in Hizan ilçesinde 40 arıcıya teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

14.11.2015 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca finanse edilen "Arıcılığı Geliştirme" Projesi kapsamında, Bitlis'in Hizan ilçesinde 40 arıcıya teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

Eğitimlerin tamamlanmasının ardından 30 arıcıya malzeme ve ekipman, 20 arıcıya da sertifika verilerek, gezi düzenlenecek.

Hizan Kaymakamı Yakup Bölükbaşı, yaptığı açıklamada, proje kapsamında arıcılık ürünlerinin üretilmesi için gerekli malzeme ve ekipman temin edilerek arıcılara dağıtılacağını söyledi.

Bu projeyle Hizan arıcılık noktasında marka şehir olarak anılacağını bildiren Bölükbaşı, şöyle konuştu:

"İlçemizdeki işletmelerin üretim kapasitesi ve eğitim seviyesinin artırması gerekiyor. Projeyle bal dışında polen, propolis, arı sütü ve arı zehri gibi diğer arı ürünlerinin üretilmesini de sağlayarak, yöre ekonomisine katkı sağlamayı amaçladık. İlçemizde akademisyenlerle uygulamalı eğitimler düzenleniyor. İlçemizde arıcılık uygulama merkezi kurulacak. İlçemiz için en önemlisi olan organik arıcılığa geçiş için sertifikasyon işlemleri sağlanacak. Projenin ilk ayağı olan eğitimlere başladık."

Bingöl Üniversitesi Arıcılık Bölümü Başkanı ve Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu ise proje kapsamında ilçedeki arıcılara eğitim verildiğini söyledi.

Eğitimin çok başarılı geçtiğini ifade eden Kutlu, "Eğitimde, hasat dönemi ve kış hazırlığını anlattık. 20 arıcımızı arı sütüne yönelik eğitime aldık. Hem pratik hem de teorik olarak değerlendirdik. Hizan bölgesinde karakovan arıcılığı yapan üreticilere altyapılarını destekleyici şekilde üretim sunmaktayız. Hasat dönemi, kışa hazırlık kapsamında arıcılarımıza eğitim verdik" diye konuştu.

İlçede 15 yıldır arıcılık yaptığını ve bin kovanının bulunduğunu belirten Aydın Gülmak da eğitimden çok verim aldıklarını belirterek, "Bir kovanda ortalama 7 ile 8 kilogram bal alıyorum. Geçen yıllara göre, bu yıl daha iyi verim aldık. İlkbaharda çiçekler çok olduğu için iyi bir bal aldık" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hizan'da 'Arıcılığı Geliştirme' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement