Hocalar İmkan Ve Eleman İstiyor! - Son Dakika
Güncel

Hocalar İmkan Ve Eleman İstiyor!

Hocalar İmkan Ve Eleman İstiyor!

Harran Üniversitesi'nde ilk karaciğer naklini gerçekleştiren hocalar imkanların sunulması halinde başka nakilleri de yapabileceklerini söyledi.

11.09.2014 12:23  Güncelleme: 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaklaşık on gün önce Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ilk karaciğer naklinin yapıldığı anne ve kızı taburcu oldu.

Anne Emine Başıbeyaz ile annesine karaciğerini bağışlayan kızı Melike Başıbeyaz ve operasyonu yapan ekip basın mensuplarının karşısına çıktı. Yapılan operasyonla ilgili konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Mutlu, "On gün önce başlayan bir operasyon. Bugün hem karaciğer naklini yapan ekibin bir kısmı burada hem karaciğerini veren kızımızla annesi burada. On gün önce yapılan bir operasyonda kızımız beş gün önce taburcu oldu. Bu gün de anneyi taburcu ediyoruz. Bu Harran Üniversitesi'nde bir ilk. Bunu ilk başardığımız için tüm ekip olarak gururluyuz. Bu tür ameliyatları yeni hastanede yapmayı arzulamaktayız. Bundan dolayı hem ekip hem de kalifiye elaman ihtiyacımız olduğunu belirtmek isterim. Ama bu koşullarda böyle bir ameliyatın yapılabileceğini söyledik. Tabi bu on günlük, bir yıllık bir ürün değil. Geçmişi dört beş yıllığa dayanan, iki yıl önce organ nakliyle ilgili sertifikaya başvurumuz vardı. Bir yıl önce bunun onayı geldi ve Malatya İnönü Üniversitesi'ndeki karaciğer naklinde uzman hocalarımız, başta Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamızla birlikte, yine bizdeki arkadaşların büyük bir gayretiyle bundan on gün önce bu hastanede yapılan ameliyat sonucu hem karaciğeri veren hem karaciğer nakli olan iki hastamız da burada. Sağlıklı durumdalar. İnşallah önümüzdeki günlerde biz bunları daha fazla yapıp, diğer karaciğer başta olmak üzere ve yetişmiş elemanımız olduğunda böbrek nakli ve diğer organ nakilleri için uğraş vermeyi düşünüyoruz. Çünkü bölge nüfusu 1 milyon 700 binin üzerinde olan bir yerde organ nakli çok büyük önem arz etmektedir ve bunun başında karaciğer geldiği için biz tıp fakültesi olarak en zor olan karaciğerden başladık" diye konuştu.

ORGAN BAĞIŞI

Annesine karaciğerini veren Melike Başıbeyaz, "Ben öncelikle herkes çok teşekkür ederim. Annemin iyileştiğini görmek büyük bir mutluluk. Ben kendi sağlığımdan önce annemin sağlığını düşünürüm. Anneme organ nakli gerektiğinde vermem gerektiğini düşündüm. İnsan annesi için düşünmeden organını vermeli, fedakarlık yapmalı" diye konuştu. Anne Emine Başıbeyaz ise karaciğerini kendisine veren kızı Melike'ye bir kez daha teşekkür etti.

'ALICI BULMAKTA ZORLANMIYORUZ'

Bölgede alıcı bulmakta zorlanmadıklarını ve imkanların verilmesi halinde çok hızlı bir şekilde nakil ameliyatları yapabileceklerinin belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özgönül, hem alıcı hem de verici olan hastaların durumunun iyi olduğunu kaydetti. Özgönül, "Bugün alıcıyı da taburcu edeceğiz. Biz bu tür ameliyatlara devam edeceğiz. Bölge karaciğer yönünden zengin bir bölge. Bize imkanlar sağlanırsa ekip yönüyle, cihaz yönüyle çok hızlı bir şekilde devam ettireceğiz.

3-5 Nisan'da, 2015'te tüm tıp fakültelerinin son sınıf öğrencileri buraya gelecekler ve üç günlük bir kongre olacak. Konusu nakil olacak. Tüm Türkiye'nin nakil hocaları en az 10-15 tane bunun planları da yapıldı. Özellikle bağış toplanması daha çok vurgulanacak. Bağışı nasıl daha arttırabiliriz. Belki din adamlarını konuşturacağız. Belki hocaları konuşturacağız, belki başka illerden gelen alıcı verici hastaları konuşturacağız. Bizim organlarımız toprağın altına giriyor. Maalesef canlıdan yapıyoruz. Türkiye ile dünya biraz farklı gidiyor. Biz alıcı bulmakta zorlanmıyoruz. Belki hane halkının büyük olması, bölge halkının belki yapısal özelliğinden alıcı bulmakta zorlanmıyoruz" dedi.

'ÖLÜDEN NAKİL YAPMAK LAZIM'

Organ bağışına dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Uyanıkoğlu ise bölgede hastaların fazla imkanların azlığından şikayet etti. Uyanıkoğlu, şunları kaydetti: "Şu anda 150 tane bizim kayıt altına aldığımız hasta var. Nakil yapılması gerekenlerin yüzde 10'u kadar nakil yapılabiliyor. Bu oran batıda biraz daha yüksek. Hastaneler, imkanlar orada. O yüzden bu işlerin burada yapılabilmesi çok önemli. Burada daha fazla hasta var. Orada daha fazla imkan var. O imkanların buraya getirilmesi sadece nakille kalmıyor. Nakil öncesi ve nakil sonrası çok önemli. Şimdi bu hastanın ve ailesinin İstanbul'da en az altı ay kalması gerektiğini düşünün. Yaşayacağı, sosyal, ekonomik zorlukları göz önünde bulundurun. Bu imkanın bu insanların ayağına getirilmesi çok önemli. Canlıdan nakil Türkiye'de daha fazla yapılıyor. Bir yanda ölüden nakil yapmak daha kolay. Dünya'da ölüden daha fazla nakil yapılıyor. Türkiye'de bağış az olduğu için bunun farkındalığının arttırılması lazım. İnsanların organlarını bağışlaması lazım ki, canlı insanları riske etmeyelim." Hastaların basınla buluşmasına, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ahmet Kaytan'ın yanı sıra operasyonda yer alan Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yüce, Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Ali Melik de katıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Hocalar İmkan Ve Eleman İstiyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement