Hocalı Katliamı'nın Kurbanları 25. Yılında Bosna Hersek'te Anıldı - Son Dakika
Güncel

Hocalı Katliamı'nın Kurbanları 25. Yılında Bosna Hersek'te Anıldı

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermenistan askerlerince katledilen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişi Bosna Hersek'te, "Hocalı: 25 yıllık yas ve adalete doğru yol" adlı konferansla anıldı.

24.02.2017 20:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermenistan askerlerince katledilen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişi Bosna Hersek'te, "Hocalı: 25 yıllık yas ve adalete doğru yol" adlı konferansla anıldı.

Başkent Saraybosna'daki Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde (IUS) düzenlenen konferansa, Azerbaycan'ın Saraybosna Büyükelçisi Eldar Hasanov, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, IUS Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra davetliler katıldı.

Konferans, Hocalı'da katledilenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Hasanov, konferans öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hocalı Katliamı'nın Azerbaycan'ın tarihinde kanlı bir sayfa olduğunu vurgulayarak Ermenistan'ın orada çocuk, yaşlı ve masum insanları katlettiğini dile getirdi.

Konferansın daha önce bir katliamın yaşandığı yer olan Bosna Hersek'te yapıldığına dikkat çeken Hasanov, "Bu tesadüf değil. Bu dertlerin birbirine bağlantısıdır. Hayatın acı anlarını yaşayan iki milletin birbirinin derdinden, probleminden haberi olması ve dünyanın dikkatini çekmesidir." ifadelerini kullandı.

Hasanov, adaletsiz bir dünyada yaşanıldığını savunarak "Maalesef Azerbaycan topraklarının bugün yüzde 20'si işgal altındadır. Biz barış yolu ile bu problemin çözümünü istemekteyiz. Bütün bunlara rağmen Ermenistan'ın askeri bir yönetimi var. " diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi, ABD, Rusya, Fransa ve uluslararası topluma seslenen Hasanov, Azerbaycan-Ermenistan Karabağ probleminin çözülmesi yolunda sorumluların adım atması ve Ermenistan'ın "işgalci" olarak nitelendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"Soykırımı aslan unutma. Eğer unutursan, tekrarlanır"

Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe de 1992'de Hocalı kasabasında yaşananları anlatarak "Hocalı Katliamı kurbanlarını hatırlamak, onlara duacı olmak, Azerbaycan devleti ve insanlarına desteğimizi göstermek ve Alija İzetbegovic'in 'Soykırımı aslan unutma. Eğer unutursan, tekrarlanır' mesajını hatırlatmak için bir araya geldik." ifadelerini kullandı.

Türe, katliamın dünya genelinde birçok ülke tarafından tarafından tanındığını belirterek birçok insan hakları örgütünün de "vahşi katliamı" belgelediğini belirtti.

Uluslararası toplumun bu katliamla ilgili bilgilendirilmesinin önemine işaret eden Türe, katliamın işgalciler tarafından yapıldığını söyledi.

Konferansın sonunda, "Hocalı için adalet" resim yarışmasına çizimlerini gönderen beş engelli öğrenciye hediye verildi. Katılımcılar, Hocalı Katliamı sonrası çekilen fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi.

Konferans öncesinde ise Saraybosna'daki Bosna Hersek-Azerbaycan Dostluk Parkı'ndaki savaş mağdurları anıtına katliamda yaşamını yitirenler adına çelenk bırakıldı.

Hocalı'da ne oldu?

Ermeni güçler 1991'in sonlarına doğru ablukaya aldığı Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı'nın etrafındaki bütün köy ve yolları işgal ederek kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti. Hocalı'nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992'de Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 sivil hayatını kaybetti.

Hocalı'nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti. 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırıya başlayan Ermeniler, bölgede bulunan Rus Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek "Hocalı Katliamı" yapıldı.

Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu, Ermeni güçleri, bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hocalı Katliamı'nın Kurbanları 25. Yılında Bosna Hersek'te Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.


Advertisement