Hocalı Katliamının 25. Yılı - Son Dakika
Güncel

Hocalı Katliamının 25. Yılı

Yazar Dr. Aygün Hasanoğlu, Azerbaycan'ın Karabağ'da yalnızca Ermenilerle savaşmadığını belirterek, "Rusya silah verdi, ABD ve Fransa da Ermenilere destek oldu.

26.02.2017 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazar Dr. Aygün Hasanoğlu, Azerbaycan'ın Karabağ'da yalnızca Ermenilerle savaşmadığını belirterek, "Rusya silah verdi, ABD ve Fransa da Ermenilere destek oldu." dedi.

Bağcılar Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, 25 yıl önce yaşanan ve bir insanlık suçu olarak kayıtlara gecen Hocalı katliamında hayatını kaybeden şehitleri anmak için özel bir program düzenlendi.

Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'ndeki programda konuşan yazar Dr. Aygün Hasanoğlu, Ermenilerin, Sovyetlerin de desteği ile Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 613 Müslümanı şehit ettiğini anlattı.

Hasanoğlu, Hocalı'da insanların yanı sıra uluslararası hukukun ve insani değerlerin de katledildiğini belirterek, "Kafkaslar'da Ermenistan kurmak istiyorlardı. Kafkaslar'da Ermenistan devleti hiç olmadı. Ermeniler, özellikle 1856'dan itibaren bu amaçlarını gerçekleştirmek için çalıştı. Rus Çarı I. Petro onlara siyasi destek verdi." ifadelerini kullandı.

Rusya, Fransa ve İngilizlerin Osmanlı'yı parçalamak için bir araya geldiğini ifade eden Hasanoğlu, Ermenilere kaderlerini tayin hakkı verilmesinin istendiğini, Ermenilerin 1876'dan itibaren Anadolu ve Kafkaslar'da Müslüman katliamına başladığını söyledi.

Hasanoğlu, şöyle devam etti:

"Hınçak, Ermenekan ve Taşnaksutyun örgütleri nizami orduya dönüştürüldü. Kiliselerde toplanan silah orduya veriliyordu. Farklı ülkelerden gelip katliam yaptılar. Talat Paşa, bölgeden Ermeniler arka cepheye göç ettirilsin diye karar verdi. Tek bir Ermeni dahi öldürülmeden göç ettirildiler. Buna rağmen Ermeniler soykırım yalanını yaydı. 1988'de Ermeniler, Karabağ'ı istiyoruz, diye miting başlattı. Bunun üzerine Hocalı'ya saldırdılar. Bir gece saat 22.30'da Hocalı'ya dört bir taraftan ateş açıldı. İnsanlar yatağından kalktı. Minik bebeklerini battaniyeye sararak kaçtılar. Şehri terk ederken bile devamlı ateş vardı. İnsanları acımasızca katlettiler. Minik bebekler, yaşlılar ve kadınlar olmak üzere 613 kişiyi katlettiler, yüzlercesini de ağır yaraladılar."

"Azerbaycan Karabağ'ı geri alacak güçte"

Hocalı katliamını her yerde anlattıklarını da kaydeden Hasanoğlu, "Soykırım Ermenilere değil, Türklere yapıldı, diyoruz. Hocalı ve Karabağ'da Ermeniler Müslümanları katletti. Azerbaycan'da 379 terör eylemi yapıldı. 1500 insan öldü ve 2 bin kişi de sakat kaldı. Hocalı'dan sağ çıkan hiçbir insan fiziksel olarak sağlam değildi. 877 Azeri'yi rehin aldılar." ifadelerini kullandı.

Hasanoğlu, Azerbaycan'ın Karabağ'ı geri alacak güçte olduğunu ancak Rusya'nın karışmayacağının garantisi bulunmadığını söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda Azerbaycan'a büyük destek verdiğini hatırlatan Hasanoğlu, "Dünya çok kutuplu. Biz Azerbaycan'da sadece Ermeni ile savaşmadık. Rusya silah verdi, ABD ve Fransa da destek oldu. Azerbaycan bölgeye girebilir ancak buna izin verilir mi? Azerbaycan bu konuda asla taviz vermeyecek." diye konuştu.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise Türkiye'nin bağımsız Azerbaycan'ı tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatarak, "İki devlet ve tek millet dostluğu ebedi yaşayacak." dedi.

Çağırıcı, Hocalı katliamına dikkat çekmek amacıyla ilçede 32 bin metrekarelik alana Hocalı Parkı inşa ettiklerini ve yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hocalı Katliamının 25. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement