Hocalı Katliamının Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Hocalı Katliamının Yıl Dönümü

Hocalı Katliamının Yıl Dönümü

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Iğdır Milletvekili Aday Adayı Rahim Azeroğlu, “Türkiye, Hocalı katliamını mutlaka soykırım olarak kabul etmelidir” dedi.

26.02.2015 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Iğdır Milletvekili Aday Adayı Rahim Azeroğlu, " Türkiye, Hocalı katliamını mutlaka soykırım olarak kabul etmelidir" dedi.

Hocalı katliamının 23'üncü yıl dönümü münasebetiyle bir basın açıklaması yayımlayan MHP Iğdır Milletvekili Aday Adayı Rahim Azeroğlu, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azerbaycan Türklerinin, Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesine dünyanın sessiz kaldığını belirterek, Hocalı'nın insanlığın sükut ettiği en büyük insanlık dışı katliamlarında biri olduğunu kaydetti. Yaşanan olay hakkında istatistikler de veren Azeroğlu, "Bu soykırım neticesinde 613 kişi katledildi. Onlardan 70'i ihtiyar, 63'ü çocuk, 106'sı kadındı. Bin 275'i esir olarak götürüldü ve 487 kişi sakat bırakıldı. Bin 275 kişi rehin alınmış ve 150 kişi kaybolmuştur. Kayıp ve rehinlerden 23 senedir hala haber alınamadığı belirtilmektedir" dedi.

Aradan geçen 23 yıla rağmen o acıyı yüreklerinde taşıyanlara su serpilmesini istediklerini ifade eden Azeroğlu, "Bu acı olayda yaşananlar, soykırım olarak nitelendirilmelidir. Bazı ülkeler bu katliamı soykırım olarak kabul etti. Endonezya, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Kolombiya ve Pakistan gibi ülkeler Hocalı katliamını soykırım olarak tanıyan kararlar almıştır. Ancak böyle bir kararın Avrupa Parlamentosu ve BM gündemine de taşınması gerektiğine inanmaktayız" şeklinde konuştu.

TBMM'nin hala Hocalı katliamını resmen tanıyan bir karara imza atmadığını belirten Azeroğlu, "Türkiye, Hocalı katliamını mutlaka soykırım olarak kabul etmelidir. Hocalı'da yaşanan görüntüler bizim 1905, 1907, 1915, 1918 ve 1923 yıllarında Türk coğrafyasında yaşanmış görüntülerdir. Doğu Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da, İran ile sınırımızda, Türkiye'nin içinde ve dışında, Güney Azerbaycan Türklerinin yaşadığı yerlerde gerçekleştirilen katliamların bire bir aynısıdır. 23 yıl önce Hocalı'da Ermenistan'ın orantısız güç kullanarak uyguladığı soykırım asla unutulmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Azeroğlu, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından "Sivil Bir Katliam" olarak nitelendirilen ve tüm dünyanın gözleri önünde 26 Şubat 1992 günü gerçekleşen bu görüntüleri artık yaşamak ve görmek istemediklerini belirtti. Karabağ Savaşı'nda Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan'ın kardeşi Monte Melkonyan, Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğunu açıkladığını anımsatan Azeroğlu, geçen 23 yıl içinde insanlık suçu işleyenlerin uluslararası mahkemelerde yargı önüne çıkmamasının ayrı bir insanlık ayıbı olduğunu da sözlerine ekledi. - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hocalı Katliamının Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement