Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Rij'den TBMM'ye Ziyaret - Son Dakika
Politika

Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Rij'den TBMM'ye Ziyaret

Hollanda\'nın Ankara Büyükelçisi Rij\'den TBMM\'ye Ziyaret

Türkiye - Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Cornelis van Rij'i kabul etti.

23.01.2017 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye - Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Cornelis van Rij'i kabul etti.

Kabulde konuşan Soysal, Hollanda ile Türkiye ilişkilerinin 400 yıllık bir geçmişe dayandığını belirterek, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin de üst düzeyde devam ettiğini söyledi.

Türkiye - Hollanda ticaret hacminin 7 milyar dolar olduğunu, bu miktarın 10 milyar dolara çıkartmak istediklerini ifade eden Soysal, Hollandalı iş adamlarının Türkiye'de 22 milyar dolar, Türk iş adamlarının da Hollanda'da yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımlarının bulunduğuna işaret etti.

Soysal, Hollanda'nın Avrupa Birliği dönem başkanlığında Türkiye'ye destek verdiğini vurgulayarak, 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Hollanda hükümetinin geçmiş olsun dileklerini de memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Soysal, FETÖ konusunda Hollanda'yı uyararak, "FETÖ öyle bir yapılanma ki yapılandığı her ülkede hadise çıkartacak bir potansiyele sahip. Bu yapının Hollanda'da da faaliyette olduğunu biliyoruz. Vakit geçirmeden bu örgütle ilgili yaptırıma dayalı önlemler almazsanız Hollanda'nın da zarar göreceğini düşünüyorum. FETÖ'nün okul açtığı, faaliyette bulunduğu her ülkenin potansiyel olarak tehlikede olduğunu düşünüyorum." dedi.

Hollanda hükümetinin FETÖ konusunda uyanık olmasını isteyen Soysal, Türkiye'nin FETÖ'nün yanı sıra DAEŞ, PKK, PYD, YPG gibi terör örgütleriyle de mücadele ettiğine dikkati çekti.

Anayasa değişiklik kanunu hakkında da Büyükelçi Rij'e bilgi veren Soysal, "Yapılan, Türkiye'nin hızlı kalkınması, büyümesi için gerekli olan sistem değişikliğidir. Parlamenter sistemin getirdiği krizin, kaosun son bulacağı bir sistem, kuvvetler ayrılığının tam hissedileceği bir sistem getiriliyor. Bu sistem tamamen yerli ve milli, Türkiye'nin tarihine uyan, yerli ve milli bir sistemdir." ifadesini kullandı.

Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Rij de Türkiye ile ilişkilere önem verdiklerini, Türkiye'de bulunan Hollandalı şirketlerin buranın gücüne dair inançlarının sağlam olduğunu, gelecekte de iki ülke ilişkilerinin her zaman üst düzeyde devam etmesinden yana olduklarını bildirdi.

15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Ankara'da bulunduğunu, savaş uçaklarının "burnunun dibinden" geçtiğini aktaran Rij, "O gece Dışişleri Bakanımızla görüştük ve kendisi Çavuşoğlu'nu aradı. Türkiye'deki demokratik kurumları sonuna kadar desteklediğimizi bildirdi. Bu ülkenin demokratik sistemine kast eden kişilerin tamamını dışladığımızı ben de bildiriyorum." dedi.

Türkiye'nin darbe girişiminden sonra aldığı, olağanüstü hal kararı da olmak üzere gerekli bütün kararları aldığını belirten Rij, normalleşme sürecinin de önümüzdeki günlerde başlamasını diledi.

Rij, terör konusunda da Türkiye ile farklı düşünmediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"PKK bizim için de terör örgütüdür. Hollanda'nın bu örgüte karşı yaptırımları olacak ve uygulanacaktır. Hukukun üstünlüğü prensibi çerçevesinde bunlar yapılacaktır. Terörizmle mücadele, global terörizme karşı işbirliği de iki ülke için önemlidir. Bu işbirliği savaşçıları da kapsamaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Rij'den TBMM'ye Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement