Hollanda-Türkiye Maçında Yayın Krizi - Son Dakika
Spor

Hollanda-Türkiye Maçında Yayın Krizi

Euro 2016 elemelerinde cumartesi günü oynanacak kritik Hollanda-Türkiye maçının hangi kanalda yayınlanacağı hâlâ netlik kazanmadı.

25.03.2015 09:40  Güncelleme: 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Terim yönetimindeki A Milli Futbol Takımımız, 28 Mart Cumartesi akşamı saat 21.45'te Euro 2016 Eleme maçında Hollanda'ya konuk olacak. Kritik sınava kısa bir süre kala milli maçların yayın hakkını elinde bulunduran Show TV'de maç tanıtımlarının yayınlanmaması ve yayın akışında karşılaşmanın yer almaması kafaları karıştırdı.

Konuyla alakalı Milliyet gazetesindeki köşesinde çarpıcı bir yazı kaleme alan Atilla Gökçe, "Hollanda maçında yayın krizi" başlığıyla acı gerçeği ortaya çıkardı.

50 YIL GERİYE Mİ DÖNECEĞİZ

Futbolumuz, bugüne kadar eşine rastlanmamış bir krizle karşı karşıya. Hollanda- Türkiye milli maçını televizyondan izleyip izleyemeyeceğimiz henüz belli değil. TMSF'nin 11 Mart'ta aldığı "Show TV'nin maçı yayınlamaması" kararı, son anda değişmezse, bilin ki 50 yıl geriye gidip Hollanda-Türkiye maçını radyodan dinleyip gazetelerden okuyacağız. Tıpkı 60'lı yıllarda olduğu gibi. O yıllarda sınırlı da olsa maçın iki-üç dakikalık özetini sinemalarda "Dünya Haberleri" gösterimi ile izleyebiliyorduk. Ama TMSF'nin kararı hukuk açısından o kadar bağlayıcı ki, bugünkü yayın hakları nedeniyle hiçbir kanalda özeti bile yayınlanamaz. Dijital çağımızda maç görüntülerine ulaşmak teknolojik olarak sonsuz kolaylıklarla mümkün olsa da -internet dahil- canlı yayını elde edemezsiniz. Hollanda'da yayın hakkına sahip kanala Türkiye'den ulaşabilir ve bu yayını evinizdeki televizyonunuza taşırsanız ne ala! Ötesi mümkün değil.

40 MİLYON EURO

Futbolda 2016 Avrupa Şampiyonası ile 2018 Dünya Kupası eleme maçlarının yayın hakkı 2014 Mart'ında UEFA tarafından ihaleye çıkarıldı. Bu ihalenin Türkiye haklarını Sadettin Saran'ın şirketi kazandı. Saran, daha sonra alt lisans anlaşmasıyla bu hakkını AKS TV'ye verdi. Anlaşma gereğince 2016 elemeleri kapsamında 10 hazırlık maçı ve 10 resmi maç yayını için ödenecek paranın 40 milyon Euro olduğunu öğrendim. Bilindiği gibi TMSF, AKS TV'nin yayın kanalı olan Show TV'nin yönetimini üstlenmiş durumda. Bugüne kadar kanal yönetiminin personeline dokunmadılar. Kanalın "müdahale" sürecinde zarar görmemesi için gerçekten özenli ve titiz bir yaklaşım gösterdiler. Ne var ki konu Show TV'den yayınlanacak maçlara geldiğinde üst yönetim 11 Mart'ta Hollanda maçını "yayınlamama" kararı aldı.

SHOW TV DIŞINDA HİÇBİR KANAL VEREMEZ

Öğrendiğime göre, Saran Holding ile TMSF ya da AKS TV arasında karar sonrası hiçbir resmi görüşme yapılmamış. Temsilciler ya da teknik ekipler arasında bir diyalog olabilir. Ama o düğmeye kim basacak? TMSF ile Saran arasındaki sözleşme şu ana kadar feshedilmiş değil. Dolayısıyla bu maçın Show TV dışında bir kanaldan yayınlanması hem hukuk açısından, hem de teknik koşullar bakımından adeta imkansız!

UEFA, AFFETMEZ

UEFA, bu maçın yayınlanamaması durumunda, hiç kuşkunuz olmasın, hem sportif, hem de hukuksal tepki gösterecektir. Bu tepkinin ülkemize hiçbir şey kazandırmayacağı, aksine çok önemli kayıplara yol açacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.

DURUM KARIŞIK

TMSF, yayın anlaşmasını kanalın koşulları bakımından ekonomik anlamda yanlış bulabilir. Ancak ekonomik açıkları -örneğin sponsor ve reklam gelirlerini artırarak- kapatma çabası göstermediği anlaşılıyor. Yine de anlaşmayı feshederek Saran Holding'i maç yayınını pazarlama konusunda serbest bırakabilirlerdi. Şu ana kadar böyle bir şey de olmadı.

"SKANDAL DEĞİLSE NEDİR"

Bir milli maçın TV ekranlarından yayınlanamaması hem yanlıştır, hem de hizmetin engellenmesi dolayısıyla ayıptır. Bu ayıbın resmi kurumlar aracılığıyla sergilenmesi ise skandal değilse nedir? Show TV'nin yayınla ilgili tüm görevlileri, sanki yayın yapılacakmış gibi işlerinin başında. Düğmeye basıldığı anda Milli Takımımız'ın Hollanda ile oynayacağı maçı seyredebileceğiz.

Ama o düğmeye kim basacak? Skandalı kim önleyecek? Bekliyoruz, göreceğiz!

Hollanda-Türkiye Maçında Yayın Krizi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Spor Hollanda-Türkiye Maçında Yayın Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • Ali Sahin : Gerekte yok bøyle bir fotball federssyonu ve onun usaklari terim ve de hukumet bundan sonra at ustunde cirit kilic gures ata sporlari zaten izleyecek fotball da kalmadi futbolcularin...........kalkmis terim salla basi gelsin eurolar milleti uyutsunlar 6 2 Yanıtla
  • serkan yılmaz: mafya futbol federasyonu ilk turda elensinde, türk futbolu ne kadar profosyonel olduğunu bir kez daha görelim ! fatih terimde istifa etsin belki milli takım düzelir ! 7 0 Yanıtla
  • mtn: Cinayetler, tecavuzler, kazalar, yolsuzluklar, yoksulluk, işsizlik almis başını gidiyor. . . memleket de elden gidiyor. . . sizi de böyle boş şeylerle oyaliyorlar. . . bugün insanlik icin, vatan millet icin, allah icin ne yapiyoruz???? Metin Yazar 7 0 Yanıtla
  • zibidi: yayınlansa ne değişecek hollanda alır baba 6 1 Yanıtla
  • djjdjfjdkd: Verse ne olacak bi ton gol yeriz 3 4 Yanıtla
  • mertbey: zuhahahahah daha iyi vermesinler zaten fark yiyecez ben terimi görmek istemiyorum midem bulanıyor:D 5 1 Yanıtla
  • yuvali: avrupaya saten yayin vermiyorlar izleyemiyoruz yazik 4 0 Yanıtla
  • YERLİ MALI: mallar bu maçı yurt dışında veren 1000 tane yayıncı var 40 sene öncesine dönermişiz çok isteyen girer internette izler millet . . . 3 1 Yanıtla
  • bjk fero: maçı hakemi olarak fırat kanalıda fener tv olsun federesyona yakışır 0 2 Yanıtla
  • ...: sorun yapmayın ya internet denen bişi var ertesi gün gazeteden öğrenmeye ne gerek var. ben dakka dakka bura yazım isterseniz :d 0 0 Yanıtla

Advertisement