"Hopa Bebeği" Ev Hanımlarının Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika
Ekonomi

"Hopa Bebeği" Ev Hanımlarının Geçim Kaynağı Oldu

Artvin'in Hopa ilçesinde tığ örücülüğü kursuna katılan kadınlar, "Amigurumi" adı verilen teknikle ürettikleri yöresel kıyafetli "Hopa bebekleri"ni satarak aile ekonomisine katkı yapıyor.

18.04.2016 11:37  Güncelleme: 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in Hopa ilçesinde, Kaymakamlık, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Hopa Belediye Başkanlığının organizasyonuyla 4 ay önce açılan tığ örücülüğü kursuna katılan 40 kadın, "Amigurumi" adı verilen örgü tekniğiyle yöresel "Hopa bebekleri" üretiyor.

FİYATI 60 İLE 90 LİRA ARASI

Ürettikleri bebeklere atölyelerde diktikleri yöresel kıyafetleri giydiren kursiyerler, her bir satıştan 60 ile 90 lira arasında gelir elde ediyor.

Arhavi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursa, çoğunluğu ev hanımı 40 kadının katıldığını ifade etti. Kursta "Amigurumi" örgü tekniğiyle "Hopa bebeği" üretildiğini söyleyen Yüce, kadınları ekonomik hayatın bir parçası haline getirebilmeyi amaçladıklarını belirtti. Yüce, "Aynı zamanda bölge turizmine katkı sağlayacak yöresel figürlerin işlendiği, yerli ve yabancı turistlerin ihtiyacı olan hediyelik eşya üretmeyi hedefliyoruz." dedi.

KURSA İLGİ YOĞUN

Kursa yoğun ilgi olduğunu ifade eden Yüce, "Kursumuz üretime ve el becerilerine yönelik olduğundan beklentimizin üzerinde başvuru oldu. Özellikle ev hanımları hem boş vakitlerini değerlendirebilmek hem de aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kursumuza yoğun talepte bulundu." diye konuştu.

Kursu açtıktan sonra üretilen bebeklerin teşhir ve satışının yapıldığı alanlar oluşturmayı planladıklarını kaydeden Yüce, "Hopa Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının tahsis ettiği teşhir ve satış stantlarında, ev hanımlarının ürettiği ürünlerin satış ve pazarlamasını yapmaya başladık. Seri üretim çalışmaları bittikten sonra Hopa bebeğini daha da geliştirip marka tescilini almayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurs öğretmeni Seyhan Altunsoy da ürettikleri bebeklerin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Kursta ev hanımlarına tığ ve iplikle dolgu oyuncak bebek yapmayı öğretmeye çalıştığını anlatan Altunsoy, şöyle devam etti:

"Bu bebekleri yöresel hale getirmek için eskiden beri yöremizde kullanılan kara lastik, fındık gibi materyaller ekleyerek hediyelik eşya üretmeye çalıştım. Kursiyerler de son derece memnun çünkü hem bir şey üretmiş hem de bütçelerine katkı sağlayacak olmanın sevinci içindeler."

ÇEŞİT ÇEŞİT BEBEK YAPIYORLAR

Altunsoy, kursa katılan kadınların hepsinin oyuncak bebek üretimine başladığını ifade ederek, "Yöremize özgü tulum sanatçısı, doktor, asker, sporcu, sanatçı gibi çeşitli meslek gruplarına yönelik bebekler ürettik. Bir kursiyerimiz üç günde bir bebek üretebiliyor" dedi.

Kursiyerlerden Fatma Dindar, yaklaşık bir ay önce başladığı kursta hem meslek öğrendiğini hem de ürettiği bebekleri satarak eğitim gören çocuklarının masraflarını karşıladığını belirtti.

Aysel Özkan da "Kursa başlayalı bir ay oldu. Hem boş zamanlarımı değerlendirmek hem de öğrendiğimiz mesleği geliştirip aile bütçeme katkı sunmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Derya Tamer de "Ürettiğim bebekleri satarak elde ettiğim gelirle evime ekmek götürüyorum. Aynı zamanda okulda okuyan çocuklarıma harçlık veriyorum." diye konuştu.

MARKALAŞMA ÇALIŞMALARI

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek de kadınların ürettiği bebeklerin marka haline gelmesi için oda olarak gereken desteği vereceklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Hopa'da ticaretin gelişmesi ve kadınların ürettiği Hopa bebeğinin markalaşması için her türlü girişimi yapıyoruz. Yılda yaklaşık 6,5 milyon insan ilçemizdeki Sarp Sınır Kapısı'ndan giriş-çıkış yapmaktadır. Günlük yaklaşık bin-2 bin kişi ilçemizde alışveriş yapıyor. İlçemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin satın alacakları marka ürünümüz maalesef yok. İşte Hopa bebeğini marka haline getirip ilçemize özgü hediyelik eşya üreterek ev hanımlarının aile bütçelerine katkı sunmak istiyoruz."

"Hopa Bebeği" Ev Hanımlarının Geçim Kaynağı Oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Hopa Bebeği' Ev Hanımlarının Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement