HSYK 1. Daire Başkanı ve HSYK Üyelik Seçimi Adayı Okur Açıklaması - Son Dakika
Politika

HSYK 1. Daire Başkanı ve HSYK Üyelik Seçimi Adayı Okur Açıklaması

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, "HSYK seçimlerinin usulen gayrimeşru sayılması mümkün değil. Şu andaki mevzuat çerçevesinde yapılan bir seçim var. Bu seçim meşru bir seçimdir.

26.09.2014 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, "HSYK seçimlerinin usulen gayrimeşru sayılması mümkün değil. Şu andaki mevzuat çerçevesinde yapılan bir seçim var. Bu seçim meşru bir seçimdir. Sonucuna göre bir seçim gayrimeşru olmaz" dedi.

HSYK 1. Daire Başkanı ve HSYK üyelik seçimi adayı Okur, Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen adli ve idari yargı kura törenine katıldı. Tören öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Okur, "AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal açıklamalarında 'milli irade' vurgusu vardı. Yargı milletin iradesini dışlayan bir pozisyonda mı?" şeklindeki soruya, "Milli irade sadece iktidar partisinin iradesi değildir. Milli irade hem parlamentodaki bütün partilerin iradesidir hem de yasama ve yargı kuvvetlerinin bütünüdür. Modern demokrasilerde milli irade bu üçünün iradesidir. Yüzde 51 oy alan bir partinin parlamentoda yasa çıkarırken bir gücü vardır, bunu kabul ederiz ama 'tek başına bu yeterlidir' derseniz o zaman Anayasa Mahkemesi'ne gerek yok. Yasaları denetletmeye gerek yok. Burada bir kavram kargaşası yaşıyoruz gibi geliyor. Milli iradenin tanımı iyi yapmak lazım. Onun için diyorum ben parlamento bunu yaparsa Anayasa Mahkemesi de uyarsa hepimiz saygı gösteririz, itiraz etmeyiz" karşılığını verdi.

"Şu anda seçilecek HSYK üyeleri 4 yıl görevde kalacak mı?" şeklindeki soruya Okur, " Parlamento, 'Yeni bir Anayasa değişikliği yaptım, üyelerin görevlerine de sona erdirdim.' Bu mümkün, mutlaka devam edecek diye bir şey yok. Böyle bir düzenleme yapılabilir, buna engel yok" cevabını verdi.

"SONUCUNA GÖRE SEÇİM GAYRİ MEŞRU OLMAZ"

"HSYK seçimleri usulen gayrimeşru sayılır mı?" sorusu üzerine ise Okur, "Bu mümkün değil. HSYK seçimleri Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası'nın 159. maddesi ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Kurulu Yasası ile Yüksek Seçim Kurulu Yasası gereğince yapılıyor. Şu andaki mevzuat çerçevesinde yapılan bir seçim var. Bu seçim meşru bir seçimdir. Sonucuna göre bir seçim gayrimeşru olmaz. Sonucu beğenmeyebilir birileri, bunun için adım atabilirler ama 'Bizim istediğimiz gibi olmazsa gayrimeşru' diyemeyiz. Kimse de kara propaganda yapmıyor. Biz televizyonda konuşulan bir konu üzerine yorum yapıyoruz" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika HSYK 1. Daire Başkanı ve HSYK Üyelik Seçimi Adayı Okur Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement