Hükümet, Devlet Memurları Kanunu'nu Değiştiriyor! 657 Tarih Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Hükümet, Devlet Memurları Kanunu'nu Değiştiriyor! 657 Tarih Olacak

Hükümet, kamu personel rejiminde köklü bir değişikliğe giderek, "devlet memurluğu" sistemini baştan aşağı değiştirecek.

11.08.2016 08:57  Güncelleme: 09:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümet, kamu personel rejiminde köklü bir değişikliğe giderek, "devlet memurluğu" sistemini baştan aşağı değiştirecek. Muhalefetle anlaşırsa, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun temeli olan Anayasa'da revizyona gidecek olan AK Parti, "devlet memuru" yerine "kamu çalışanı" kavramını getirecek.

KAMU ÇALIŞANI ADI ALTINDA TEK STATÜ

Memurlar, işçiler, sözleşmeliler, kadro karşılığı sözleşmeliler "kamu çalışanı" adı altında tek bir statüde toplanacak.

657 TARİH OLACAK

İkinci aşamada, 657 sayılı yasa tarih olacak. Yerine yeni düzenleme gelecek.

ŞEHİRLERDEKİ BİRİKMEYE SON

Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre hükümet, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası mini Anayasa paketi için muhalefet partileriyle oluşturulan komisyona kamu personel rejimini değiştiren düzenlemeyi de getirecek. Buna bağlı olarak hükümet, 51 yıllık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun yerine yenisini getirecek.

ÖMÜR BOYU İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALKACAK

Yeni düzenleme ile devlette çalışmaya başlayan memurların ömür boyu iş güvencesi ortadan kalkacak. Memurlar gerektiğinde işten kolaylıkla çıkarılabilecek. Memur maaşları verimlilik esasına göre belirlenecek. Eş durumu gibi nedenlerle memurların büyük kentlerde birikmesi önlenecek. Görevden alınanların mahkeme kararıyla dönmesi zorlaştırılacak.

PERFORMANS ÖNE ÇIKACAK

Hemşire, imam gibi çeşitli hizmet sınıflarında çalışanlar, meslek çalışanı olacak. Halen memur olanlar, büro çalışanı olarak adlandırılacak. Terör örgütlerine destek veren memurlar, kolaylıkla disiplin cezasıyla işten atılacak. Disiplin cezaları yeniden tanımlanacak. Özel sektörde olduğu gibi rekabetin ve performansın öne çıktığı bir sistem kurulacak. Maaşlar performansa göre belirlenecek.

ERDOĞAN, 'GİRDİN Mİ ÖLENE KADAR KAL, BÖYLE ŞEY OLMAZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta oda ve borsa başkanlarıyla toplantısında konuyla ilgili şöyle konuştu: "Kalkıp 'Devletin malı deniz yemeyen domuz, girdin mi içeri ölene kadar kal orada'... Böyle bir şey olmaz. Şimdi devleti bunlardan arındırma zamanıdır, tüm sektörleri arındırma zamanıdır. Bu yasal düzenleme Anayasa değişikliği gerektiriyor ve ben bu konuda muhalefet liderleriyle yaptığım görüşmede kendilerine söyledim."

İŞE ALIRKEN SÖZLÜ SINAV YAPILACAK

Darbe girişimi sonrası kamuda açığa alınanların sayısı 70 bine ulaşırken, kamu kurumları yeni personel alımına çıkmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açığa aldığı 22 bin öğretmenin yerine 15 bin sözleşmeli öğretmen alacak. Sağlık Bakanlığı, 6 bine yakın sağlık çalışanını FETÖ/ PDY soruşturması kapsamında açığa alırken, 22 bine yakın yeni alım yapmayı planlıyor. Adalet Bakanlığı cezaevlerinde çalışmak üzere 3 bin 721 sözleşmeli personel ile mühendis, mimar, psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, koruma ve güvenlik görevlisi, hizmetli unvanları için 200 kişilik ilana çıktı.

SON 2 YILDAKİ KPSS'YE BAKILIYOR

Bakanlık ayrıca, daha önce bin 200 kişi olarak açıkladığı yeni alınacak hakim ve savcı adayı sayısını 3 bine çıkardı. Emniyet Genel Müdürlüğü, 2 bin komiser yardımcısı alımı ilanı yayımladı. Kamuya personel alımlarında son 2 yılda yapılan KPSS sonuçları dikkate alınıyor.

SÖZLÜ SINAV YAPILACAK

Bu yılki personel alımlarında da 2015 ve 2016 KPSS puanlarına bakılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'na sözleşmeli öğretmen alımında olduğu gibi kamu kurumları FETÖ mensuplarının sızmasını önlemek için personel alımlarında sözlü sınav yapacak. Her bir kamu kurumu KPSS'nin yanı sıra ayrıca kendi sınavını da yapabilecek. Kurumlar, personel alırken KPSS'den hangi puanla eleman alacağını, personel alımı sırasında ilan ediyor.

"ZAMANA YAYILACAK MÜCADELE"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, dün Habertürk Gazetesi'nde yer alan 'Gri Memurluk' haberini doğrulayarak, "Zamana yayılacak bir mücadele şekli. Memurların izlenmesinde böyle bir kanaat var" dedi. AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay ise, "Bir takım çalışmalar elbette yapılıyor. Bu işe bulaşmamış hiç kimsenin mağdur edilmemesi için hassasiyet gösteriyoruz" dedi.

Hükümet, Devlet Memurları Kanunu\'nu Değiştiriyor! 657 Tarih Olacak
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Hükümet, Devlet Memurları Kanunu'nu Değiştiriyor! 657 Tarih Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı
    14:39 Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nın 2024 yılı Şubat ayına ait yolcu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini paylaştı. İç hat yolcu trafiği 29 bin 933'e ulaşırken, havalimanına iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda 506'ya çıktı. Taşınan yük miktarı ise 309 ton olarak kaydedildi.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı: Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru Asya ile Avrupa arasındaki tedarik zincirlerinin güvenliğini sağlıyor
    14:36 Kazakistan Cumhurbaşkanı: Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru Asya ile Avrupa arasındaki tedarik zincirlerinin güvenliğini sağlıyor

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Boao Asya Forumu'nda yaptığı konuşmada, Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru'nun Asya ile Avrupa arasındaki tedarik zincirlerinin güvenliğini en etkili şekilde sağlayan ulaşım rotası olduğunu belirtti. Tokayev, bu koridorun geçen yıl 3 milyon ton yük taşıdığını ve yakın gelecekte 10 milyon tona çıkmasını beklediklerini ifade etti.

  • Akçaabat'ta Meyvecilik Projesi: Çiftçilere Ücretsiz Fidan Dağıtıldı
    14:34 Akçaabat'ta Meyvecilik Projesi: Çiftçilere Ücretsiz Fidan Dağıtıldı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, Akçaabat Belediyesi, DOKAP ve Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen 'Meyveciliğin Geliştirilmesi' projesi kapsamında çiftçilere ücretsiz meyve fidanı dağıtıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, projenin amacının çiftçilere ekonomik getirisi yüksek ürünler yetiştirmelerine destek olmak olduğunu belirtti ve tarımsal potansiyeli en verimli şekilde kullanma kararlılıklarını vurguladı.

  • AEDAŞ, Antalya'da enerji altyapısını güçlendirdi
    14:33 AEDAŞ, Antalya'da enerji altyapısını güçlendirdi

    Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ), Antalya Merkez, Aksu, Döşemealtı, Kemer, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa'yı kapsayan bölgede enerji altyapısını güçlendirdi. Şirket, 2023 ve 2024 yıllarında bölgede birçok yeni trafo merkezi, aydınlatma direği ve şebeke tesisleri kurmayı planlıyor.

  • Kütahya İl Özel İdaresi'ne hibe edilen kamyonlar teslim alındı
    14:32 Kütahya İl Özel İdaresi'ne hibe edilen kamyonlar teslim alındı

    Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Muammer Özcura, bir enerji üretim şirketi tarafından Kütahya İl Özel İdaresi araç parkına hibe edilecek olan 8 kamyonun ilk partisini oluşturan 4 adedinin teslim alındığını açıkladı. İkinci parti kamyonların ise Nisan ayı içerisinde araç parkına dahil olacağı belirtildi.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'daki metro projeleri hakkında bilgi verdi
    14:27 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'daki metro projeleri hakkında bilgi verdi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da devam eden metro projeleri hakkında bilgi vererek, İstanbul'un trafik yoğunluğunu azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Bakan Uraloğlu, bu yıl sadece 4 metro açılışı gerçekleştirdiklerini ve önümüzdeki yıllarda da İstanbul'a 600 kilometre daha yeni metro yapacaklarını söyledi.

  • Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı 2024 Şubat Ayında 29 Bin 933 Yolcuya Hizmet Verdi
    14:22 Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı 2024 Şubat Ayında 29 Bin 933 Yolcuya Hizmet Verdi

    Şırnak'ın Cizre ile İdil ilçeleri arasında bulunan Şerafettin Elçi Havalimanı, 2024 Şubat ayında 29 bin 933 yolcuya hizmet verdi. İç hat yolcu trafiği, Şubat ayında 29 bin 933 olarak kaydedildi. Ayrıca, havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 506'ya ulaştı ve taşınan yük miktarı 309 ton oldu. Ocak-Şubat döneminde ise havalimanında toplamda 58 bin 852 yolcu, 878 uçak ve 605 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşları Temmuz'da yeniden değerlendirilecek
    14:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşları Temmuz'da yeniden değerlendirilecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yılın ilk 6 ayındaki enflasyon oranına göre emekli maaşlarının Temmuz ayında tekrar gözden geçirileceğini açıkladı. Bu değerlendirme ile emeklilerin maaşlarının enflasyon karşısında korunması hedefleniyor.


Advertisement