Hükümet Programı Görüşülüyorhdp: Çözüm Süreci Hızlandırılsın - Son Dakika
Güncel

Hükümet Programı Görüşülüyorhdp: Çözüm Süreci Hızlandırılsın

Hükümet Programı Görüşülüyorhdp: Çözüm Süreci Hızlandırılsın

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Hükümetin "Çözüm Süreci" ile ilgili politikalarında "hala çözüm üretemediği" eleştirisini getirirken, "Çözüm sürecinin" Hükümet programında yer almasının da önemli olduğuna dikkat çekti.

04.09.2014 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Hükümetin "Çözüm Süreci" ile ilgili politikalarında "hala çözüm üretemediği" eleştirisini getirirken, "Çözüm sürecinin" Hükümet programında yer almasının da önemli olduğuna dikkat çekti. Buldan, "Çözüm yasasının çıkması zemini güçlendirmiştir. Şimdi bu zemin üzerinden süreci kalıcı hale getirecek diğer adımların atılması gerekir" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut Başkanlığı'nda Özel Gündemle toplanarak, 62. Hükümetin, Hükümet Programı üzerindeki görüşmeleri gerçekleştiriyor. Hükümet programı üzerine ilk sözü HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan aldı.

Buldan, programı, "Hükümet programı olarak parlamentoya sunulan bu çalışma bir program olmanın ötesinde AKP'nin faaliyetlerini içeren ve 2015 seçimlerini hedefleyen bir icraat raporu olarak durmaktadır" sözleriyle değerlendirdi.

Hükümet programını eleştiren Buldan şöyle devam etti:

"Türkiye halklarının demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitlik talepleri dikkate alındığında bu programın ileri bir çizgiyi temsil etmediği görülecektir. Öncelikli olarak şunu net belirtmemiz gerekir ki; programda köklü bir demokratik değişim ve dönüşüm hedefi yer almamaktadır. Varolan mevcut sistemi kısmi restorasyonlarla sürdürme amaç ve hedefi söz konusudur. Kim ne derse desin Türkiye'de demokrasinin ve özgürlüklerin alanı son derece sınırlıdır. İktidarın otoriterleşen uygulamaları her geçen gün artmakta, ayrımcı ve ötekileştirici politikalarla toplum adeta kamplaştırılmaktadır."

-PARLAMENTO ÖZGÜR DEĞİLDİR-

"Parlamento özgür değildir" diyen Pervin Buldan, Meclis'ten geçen tüm yasaların, "AKP'nin çoğunlukçu dayatmasıyla geçmekte muhalefetin önerileri hiçbir şekilde dikkate alınmamaktadır" dedi.

Şu an Türkiye'nin halen darbe döneminin anayasası ve yasalarıyla, kurumlarıyla yönetildiği eleştirisini getiren HDP Grup Başkanvekili şöyle dedi:

"Toplumsal sözleşme niteliğinde demokratik bir anayasa yapmadan yeni Türkiye'yi nasıl inşa edeceksiniz? Yüzde 10'luk seçim barajı, TMK, TCK gibi anti demokratik, otoriter yasalar kaldırılmadan demokratik siyasetin, katılımın ve özgürlüklerin önünü nasıl açacaksınız? Halklara, kimliklere dayatılan tekçiliği ortadan kaldırmadan, çoğulcu bir sistemi inşa etmeden özgür ve eşitçe bir arada yaşam koşullarını nasıl yaratacaksınız? Hükümet programında hak ve özgürlüklerin AKP iktidarının teminatı altında olduğu ifade edilmektedir. İşte asıl yanlış da burada yatmaktadır. Çağdaş demokrasilerde demokratik hak ve özgürlüklerin teminatı iktidar olabilir mi? Özgürlükler bir iktidarın değil, anayasa ve yasaların güvencesi altında olmak zorundadır. Siz bunu sağlamadan yeni bir Türkiye'yi asla yaratamazsınız."

-YENİ TÜRKİYE SÖYLEMİ HEDEF DEĞİŞTİRME-

Buldan, 62. Hükümetin, "Yeni Türkiye" söyleminin bir hedef saptırması olduğuna dikkat çekti. Buldan, "Şöyle ki, ülkemizin bugünkü temel ihtiyacı mevcut sistemi aşacak "demokratik bir Türkiye" hedefini gerçekleştirebilmektir. Mevcut anti demokratik sistemi allayıp pullamak ne demokrasi açığını kapatacak ne de Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacaktır" şeklinde konuştu.

Buldan şöyle devam etti:

"Radikal demokraside; demokratik cumhuriyet vardır. Ortak vatan vardır. Demokratik ulus vardır. Demokratik bir anayasa vardır. Bu ilkeler etrafında birleşmeyen hiç bir hedef Türkiye'yi ileriye taşımaz, demokrasinin önünü açmaz. Olması gereken demokratik Türkiye, demokrasisi, hukuku ve tüm bunlara bağlı olarak ekonomisi eşit gelir dağılımıyla gelişen bir Türkiye olmalıdır.Bu koşulların oluşmasında en önemli aşama radikal demokrasiyi inşa edeceğimiz bir sistemin oluşmasıdır."

-ÇÖZÜM SÜRECİ-

Buldan, Hükümetin "Çözüm Süreci" ile ilgili politikalarında "hala çözüm üretemediği" eleştirisini getirdi. Ancak Buldan "Çözüm sürecinin" Hükümet programında yer almasının da önemli olduğuna dikkat çekti. Buldan şöyle devam etti:

"Çözüm sürecinin bir hükümet programında olması ve siyasi muhatabını bulması, barışın toplumsal tabandaki kabulünün ve vazgeçilmezliğinin en önemli göstergesidir. Bugüne kadar parlamentoda bulunan bütün partiler tarafından bu sürecin sahiplenilmemesini büyük bir eksiklik olarak görmekteyiz. Bugün Türkiye'nin hiçbir ilinde, ilçesinde, köyünde kasabasında süreçten memnun olmayan kimse yoktur. Toplumu rahatlatan bu süreç, sadece Kürt halkı ve temsilcileriyle devlet arasında yapılan ve sadece Kürt halkını ilgilendiren bir konu da değildir. Bu mesele Türkiye'nin demokratikleşmesi meselesidir. Bu nedenle de parlementodaki bütün partiler bu konuya siyaset üstü bir anlayışla yaklaşmalıdır."

Buldan HDP'nin Çözüm Süreci ile ilgili önerilerini de şöyle sıraladı:

"Bununla birlikte müzakere koşullarının oluşturulması, tarafların farklı toplumsal kesimlerle teması, müzakereyi izleyecek ve tıkanma noktalarında tavsiyede bulunabilecek üçüncü bir tarafın oluşması ve görüşmeleri kayıt altına alacak ve taraflara farklı ihtiyaçlarda destek sunabilecek bir sekretaryanın oluşması öncelikli beklentilerimiz arasındadır. Çözüm yasasının çıkması zemini güçlendirmiştir. Şimdi bu zemin üzerinden süreci kalıcı hale getirecek diğer adımların atılması gerekir."

-ERDOĞAN ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ'NE KAÇTI-

HDP Grubu adına ikinci sözü alan Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, Ahmet Davutoğlu Hükümeti'nin fiili ve gerçek iktidar merkezi olmadığını öne sürdü.

62. Hükümet Programının, 61. Hükümet Programından "kes yapıştır" usulüyle alındığını yeni hedeflerin yer almadığını söyledi.

Türkiye'nin 10 Ağustos Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana her kesimin "AKP'ye tapma" noktasına geldiği fikrini dile getirdi.

Kürkçü, "Erdoğan Çankaya' Köşkü'ne çıkmadı, Atatürk Orman Çiftliği'ne kaçtı" diye konuştu.

Ertuğrul Kürkçü, 17 ve 25 Aralık Yolsuzluk Operasyonlarını anımsatarak, Hükümetin yolsuzlukla mücadele etme şeklini eleştirdi. Yolsuzluk dosyalarının kaçırıldığını öne sürdü.

Kürkçü, Hükümet programı üzerine yaptığı konuşmada; AK Parti Hükümetlerinin bugüne kadar verdiği hiçbir sözünde durmadığını kaydetti. Kürkçü şöyle devam etti:

"Hiçbir ödev yerine getirilmedi. Hukuk Devleti, Yeni Anayasa, Özgürlükler, Avrupa Birliği Hukuk devleti ve insan hakları üzerinden ne elde ettik? Şu ana kadar hiçbir şey görmedik. Türkiye bugün Avrupa'nın birinci Gökdelen ülkesi oldu. Çözüm sürecinde müzakerenen kalitesini yükseltmenin karşısında tek engel AK Parti otoritesi. Biz bu programa hayır diyoruz ve bu programı kabul etmiyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Hükümet Programı Görüşülüyorhdp: Çözüm Süreci Hızlandırılsın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement