Hülya Avşar: Benim Adım Malakan. Malakan Nedir ? - Son Dakika
Soğuk Haber

Hülya Avşar: Benim Adım Malakan. Malakan Nedir ?

Hülya Avşar: Benim Adım Malakan. Malakan Nedir ?

Malakan Nedir ? Malakanlar Kimlerdir ? Programında oyuncu Ersin Korkut'u ağırlayan Avşar, "Ben de Kürdüm. Dedemin adı Apo, babaannemin adı Daduk, babamın adı Ello, benim adım da Malakan" dedi. Avşar'ın bu sözlerinden sonra Malakan adının anlamı merak konusu oldu.

26.02.2015 10:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malakan nedir ? Malakanlar kimlerdir ? Programında oyuncu Ersin Korkut'u ağırlayan Avşar, "Ben de Kürdüm. Dedemin adı Apo, babaannemin adı Daduk, babamın adı Ello, benim adım da Malakan" dedi.

Hülya Avşar TV8'deki bu hafta, BKM oyuncusu Ersin Korkut'u konuk etti. Hakkari'den kaçıp İstanbul'a gelen Korkut, hayat hikayesini anlattı. Kürt olmanın zorluklarını uzun bir süre çektiğini belirten Korkut "Senin programına da bu yüzden katıldım. Sen beni anlarsın." dedi.

HÜLYA AVŞAR: ÇOK ZOR GÜNLER YAŞADIK

Ersin Korkut'un yaşadığı zorlukları kendine yabancı bulmayan Hülya Avşar, "Sen de Kürtsün ben de kürdüm. Ben küçükken hatırlıyorum babam bir akşam eve geldi, dayak yemişti. Çok zor günler yaşadık. Gizli gizli Kürtçe şarkı dinliyordu babam. Televizyonda ilk Kürtçe şarkıyı söyleyen bendim hatta Yılmaz Erdoğan ile söylemiştik." dedi.

"BABAMIN ADI ELLO, BENİM ADIM MALAKAN"

Avşar, konuşmasına şöyle devam etti;

"Bizim sülale, Avşar aşireti. Ne olacak şimdi seni içeri alacaklar, işte bilmem ne. Yani dedim 'ben ne yaptım.' Babaannem Türkçe bilmiyordu hiçbir şekilde. Dedemin adı Apo, babaannemin adı Daduk, babamın adı Ello asıl Kürtçe'de. Benim adım Malakan. Hep evde bana Malakan derlerdi. Hala da bana Malakan derler, kimseyi ilgilendirmez yani. Dolayısıyla anlattığın bana çok da uzak gelmedi."

MALAKANLAR KİMLERDİR ?

Malakanları Malakan Lavranti Bey anlatıyor;

"Malakanlar aslen Rus. Ağrılıklı olarak da Beyaz Rus. Ortodoks Kilisesi ve ruhban sınıfıyla örtüşmeyen inanışları vardı. 1800'lerin başında dönemin Rus Çarı I. Aleksander, Malakanlara karşı sert politikalar uygulamaya koyuluyor. Önce Kırım ve civarına, ardından Kafkasya ve Kars'a sürülüyorlar. Kilise'yle yaşadıkları sorunun yanında inanışları gereği askerliği kabul etmemeleri de sürgün sebepleri arasında. Benim dedem, dedemin babası Kars'ta dünyaya geldi. Dört kuşaktır burada yaşıyoruz. Allah'a çok şükür hiçbir sorunumuz yok."

Dönemin çarı, Rus Ortodoks Kilisesi'-nden ayrılan 'Malakanizm' inanışını tehdit olarak algıladığı için Malakanlara karşı sert tedbirler alır. Önce sakallarını, bıyıklarını kesmeye, ardından askerliğe zorlar onları. İnanışlarına ters olan bu zorlamalara dayanamayan Malakanlar Tiflis, Kırım, Erivan, Bakü bölgelerine göçer. Çar bununla da yetinmeyip kırılmaları için Malakanları 1876-1877 Osmanlı Rus Savaşı'nın ardından ele geçirilen Kars ve civarına sürer. Ancak beklenenin aksine yöre halkı Çar'ın zulmünden kaçan Malakanlara sahip çıkar. 10 binlerce Malakan 1920'lere kadar yerel halkla sorunsuz bir şekilde yaşar. Kazım Karabekir komutasındaki 15'inci Kolordu 30 Ekim 1920'de Kars'ı Rus işgalinden kurtarır. 1921'de yapılan anlaşmayla Rusların Kars'tan çekilmeyi kabul etmesinin ardından diğer azınlıklar gibi bazı Malakan aileleri Rusya'ya geri dönse de 1962'ye kadar büyük kısmı Kars'ta varlığını sürdürür. 1960'larda artan ekonomik sıkıntılardan dolayı 500 aile Türk vatandaşlığından çıkarak trenle Kars'tan ayrılır.

Lavranti Bey'e Malakanların neden Kars'tan ayrıldı?

Çoğunun ekonomik sıkıntılardan dolayı ayrıldığını söylüyor. Bir kısmının ise Müslümanlardan kız alamadığı için bu toprakları terk etiğini ifade ediyor: "Biz barışçıl bir millet olduğumuz için Türklerle hiçbir sorun yaşamadık. Aramızda küçük sürtüşmeler oldu ama bundan dolayı gitmedi Malakanlar. Çoğu ekonomik sorunlardan dolayı göç etti. Bir de burada kalanların soyu tükeniyordu. İnancımız gereği biz 7 göbekten akraba olan kişilerle evlenemiyoruz. Müslümanlar da bize 'gâvur' diye kız vermedi. Ama almaya gelince aldılar kızlarımızı. Mesela yeğenim Maksim hâlâ bekâr. Oğlum Âdem de. Âdem'i bir Türk kızı sevdi. Âdem de onu sevdi. Kız her gün telefonla arıyor. Ama evlenmesine izin vermiyorlar. Diğer oğlum Yakup da bekâr. Burada evlenemeyenler de Avrupa'ya, Rusya'ya gidip oradakilerle evlenme yoluna gidiyor."

Son Dakika Soğuk Haber Hülya Avşar: Benim Adım Malakan. Malakan Nedir ? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement