Hurda Motosiklet Parçalarına Hayat Veriyor - Son Dakika
Güncel

Hurda Motosiklet Parçalarına Hayat Veriyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde hurdalıklardan topladığı parçalar ile sıra dışı motosikletler üreten mimar Orhan Çebi, bazı araçlara bölgeyi yansıtan desenler işliyor.

01.07.2016 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ALİ RIZA AKKIR - Muğla'nın Fethiye ilçesinde hurdalıklardan topladığı parçalar ile sıra dışı motosikletler üreten mimar Orhan Çebi, bazı araçlara bölgeyi yansıtan desenler işliyor.

Motosiklet tutkusunu mesleğinin getirdiği yaratıcılıkla birleştiren 49 yaşındaki Çebi, Fethiye'deki hurdalıklardan motosiklet parçaları topluyor.

Tasarlayacağı motosikletin önce çizimini yapan Çebi, daha sonra bu çizimi bilgisayar ortamına aktarıyor. Elindeki hurda dişli, zincir, depo, direksiyon, silindir, egzoz, amortisör ve tekerlek gibi parçaları çizdiği taslağa göre birleştiren Çebi, sıra dışı motosikletler üretiyor.

Çebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana motosiklet tutkunu olduğunu, mimarlıktan arta kalan zamanlarını motosiklet yaparak geçirdiğini söyledi.

Hurda parçalardan motosiklet üretmenin hobisi olduğunu anlatan Çebi, "Hurdalıklarda ilginç bulduğum parçaları toplayıp motosiklet yapımında kullanıyorum. Haftada bir muhakkak hurdalıkları geziyorum ve hurda topluyorum. Hurdalığıma bakıp 'Evet buradan bir motosiklet çıkar' dediğim zaman motosiklet yapmaya başlıyorum. Bir motosikleti bazen 2 haftada, bazen 8 ayda tamamlıyorum. Bu şekilde 10 motosiklet ürettim." dedi.

Çebi, 1960'lı ve 1970'li yılların motosiklet parçalarıyla bugünün motosikletlerinden artan parçaları bir araya getirdiğini ifade etti.

İşin yapım aşamasından çok keyif aldığını dile getiren Çebi, "Yaptığım motorun üzerinde elektrik üretmesi için jeneratör var. Arkasında kum lastikleri, önünde bisiklet lastikleri var. Motorun gücü düşük olduğu için hafif olması gerekiyor. Bütün bu parçaları uygun bir matematikle bir araya getirdiğinizde, iki kişinin keyif alıp sürebileceği bir motosikletiniz oluyor." diye konuştu.

- Kayaköy rölyefini motosikletin üzerine işledi

Hurda halinde bulduğu 1970 model Rus yapımı bir motosikletin yaklaşık bin 500 parçasını söktüğünü anlatan Çebi, şunları söyledi:

"Kayaköy, Fethiye'nin en büyük değerlerinden bir tanesi. Yaptığım motosikletin birini kişiselleştirmek istedim. Kayaköy'ü motosikletin üzerine işleyerek motosikleti Fethiyelileştirdim. Yani geçmişle günümüzün güzel bir sentezi oldu. Daha çok bu tür şeyler yapmak istiyorum. Motosikletin yapıldığı bölgeyi anlatan, üzerinde figürler çalışmak. Hurdalıktan bulduğum parçalar uygun oldukça bu tür tasarımlar yapıyorum. Benim için özel bir anlamı oldu."

"Tüm fonksiyonları eksiksiz çalışıyor"

Milli motosikletçi Serkan Özdemir ise Çebi'nin yaptığı motosikletleri, düzenlenen motosiklet şampiyonalarına götürdüklerini ve bunların vatandaşların ilgisini çektiğini kaydetti.

Çebi'ye şampiyonalardaki gösteri etabına uygun sıra dışı bir motosiklet tasarlamasını önerdiğini belirten Özdemir, "Bu motosikletle engellerden geçelim, rampalardan atlayalım, lastik engelini geçelim ve bitiş çizgisine gelelim. Motosiklette inanılmaz detaylar var. Kendisi mimar ama böyle bir motosikletin Türkiye'de yapılabilir olması, ilgi görmesi son derece önemli. Bu motosiklet tek marşla çalışıyor. Tüm fonksiyonları eksiksiz çalışıyor." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hurda Motosiklet Parçalarına Hayat Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement