Hürdanış - Son Dakika
Dünya

Hürdanış

Hürdanış

JA, IHRE MUTTER HAT ANSPRUCH AUF RENTESoykan Gülenay – AlmanyaSorunuzu Almanca olarak gönderdiğiniz için, tüm okularımızın anlayışına sığınarak, size aynı dilde yanıt vermek isiyorum.

13.04.2016 09:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

JA, IHRE MUTTER HAT ANSPRUCH AUF RENTE

Soykan Gülenay – Almanya

Sorunuzu Almanca olarak gönderdiğiniz için, tüm okularımızın anlayışına sığınarak, size aynı dilde yanıt vermek isiyorum. Ja, Ihre Mutter hat Anspruch auf eine Rentenanwartschaft aus der Türkei. Aus Ihrem Schreiben ist zu entnehmen, dass Ihre Mutter 61 Jahre alt ist und auch in der Türkei über versicherungspflichtige Zeiten (von 05.10.1972- 05.01.1973) verfügt. Sie möchten nun wissen, wie hoch die zu entrichtenden Rentenbeiträge in die türkische Rentenversicherung sind, um eine Rente zu beziehen. Aufgrund des Alters und des frühzeitigen Beginns einer versicherungspflichtigen Beschäftigung kann Ihre Mutter MİT 3.600 versicherungspflichtigen Tagen, sofort eine Altersrente beziehen. Abzüglich der bisher eingezahlten Beiträge, müsste Sie für die fehlenden 3.510 Tage (3.600 – 90 Tage) Beiträge in die Rentenversicherung einzahlen. Wenn man der Berechnung die niedrigste Beitragsbemessungsgrenze zugrunde legt, so müsste Ihre Mutter für jeden versicherungspflichtigen Tag, für den Sie Beiträge nachentrichten möchte, 17,57 TL bezahlen. Dies würde bedeuten, dass sie für 3.510 Tage einen Beitrag in Höhe von insgesamt 61.671 TL zu entrichten hätte.

BERÜCKSICHTIGUNGSZEITEN

Nun ist es wichtig, dass Sie in Deutschland mindestens 10 Jahre versicherungspflichtig beschäftigt gewesen war. Wie lange Ihre Mutter tatsächlich beschäftigt war, können Sie aus ihrem Versicherungsverlauf entnehmen, der ihr vorliegen müsste, oder den sie auf Antrag sofort von der Deutschen Rentenversicherung ausgedruckt bekommen könnten. Wenn Ihre Mutter keine ausreichende Versicherungszeiten in Deutschland hat, dann kann sie Ihren regulären Aufenthalt in Deutschland als Hausfrauen-Zeit (allerdings werden nur die Zeiten AB 18 Jahren berücksichtigt) anrechnen lassen. Hierbei würde Sie ebenfalls für jeden beschäftigungsfreien Tag einen Beitrag in Höhe von 17,57 TL einbezahlen. Ob die nachentrichteten Beiträge für die als Hausfrau vebrachte Zeit oder die versicherungspflichtige Zeiten gelten, spielt bei der Berechnung der Rentenhöhe keine Rolle. Ensprechende Antragsformular (borçlanma başvuru formu) erhalten Sie in den Konsulaten. Diese müssten Sie ausgefüllt und unterschrieben, gemeinsam MİT einem aktuellen Versicherungsverlauf (nur im Original, keine Kopie!) und Ausweiskopien an die türkische Rentenversicherungsbehörde schicken, die in der Stadt ist, in der Ihre Mutter wohnhaft gemeldet ist.

TÜRKİYE'DEKİ ÇOCUK İÇİN ÇOCUK PARASI ALABİLİR MİYİM?

Mahmut Kocaoğlu

Almanya 2006'dan beri sürekli Almanya'da ikamet ettiğinizi, süresiz oturma iznine sahip olduğunuzu ve 2007'den bu yana kendi işyerinizi işlettiğinizi, şimdiye dek devletten hiç yardım almadığınızı belirtip, Türkiye'de yaşayan çocuğunuz için çocuk parası alıp alamayacağınızı soruyorsunuz.

Maalesef Almanya'da yerleşik ve bu ülkede sınırsız vergi mükellefi olan bir kişi, Almanya ve AB üyesi ülkeler ile İzlada, Norveç ve Liechtenstein'ın dışında yaşayan çocukları için Kindergeld adı verilen çocuk parası ödeneğinden yararlanamıyor. Bu durum Alman vatandaşlığına sahip olsanız da geçerlidir.

Türkiye ile Almanya arasında imzalanmış olan İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'nden de çocuk parası hakkı doğmuyor. Çünkü bu sözleşme sadece çalı- şanları kapsıyor. Federal Sayıştay da 27 Eylül 2012 tarihinde verdiği III R 55/10 sayılı kararında, Almanya'da ikamet eden Türk vatandaşlarının Türkiye'de yaşayan çocukları için çocuk parası ödenmeyeceğini hükmetmişti. Söz konusu kararı http:// openjur.de/u/615884.html adlı linkten de okuyabilirsiniz.

HANGİ KURUMDAN EMEKLİ OLABİLİRİM

Reyhan Soylu – Almanya

Almanya'da ilk kez 1 Eylül 1969'da sigortalı işte çalış- maya başladığınızı, 15 yıl çalışıp 2000 yılı itibariyle Türkiye'ye dönüş yaptığınızı belirtiyorsunuz. 2008-2013 arasında bin 787 gün Bağ-Kur'a isteğe bağlı prim yatırdığınızı hatırlattıktan sonra, SGK'ya emeklilik için başvurduğunuzda size 3 bin 590 gün karşılığında 46 bin lira yatırmanız halinde emekli olabileceğinizin bildirildiğini kaydediyorsunuz.

Parayı yatırınca hangi kurumdan ve ne kadar maaşla emekli olabileceğinizi merak ediyorsunuz. Şimdi öncelikle şunu belirteyim; 3 bin 600 gün üzerinden emekli olabilirsiniz, ancak bunun için SSK yani yeni adıyla 4/a sigorta kolunda sigorta girişiniz olmalı. Aksi takdirde yurtdışı borçlanma yoluyla saydıracağınız yurtdışı sigortalı süreleriniz Bağ-Kur'a gider ki, bu kurumdan 3 bin 600 günle emekli olamazsınız. En kolay yoldan emekli olmak için, önce 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde kısa bir süre çalıştıktan sonra, yurtdışı borçlanma talebinde bulunarak, yurtdışı sürelerinizden bin 813 günü borçlanmanız yeterli olacaktır. Yani 3 bin 590 gün borçlanmanıza gerek yok. Önemli olan 3 bin 600 günü tamamlamak. Parayı yatırdıktan sonra da, hemen aylık talebinde bulunabilirsiniz. Aylığınız da yaklaşık bin 300 - bin 400 lira civarında bağlanacaktır.

DAHA UCUZ YOLDAN NASIL EMEKLİ OLURUM

Türkan Köse –Hollanda

1960 doğumlu olup Türkiye'de 1978/79 döneminde vekil öğretmenlik yaptığınızı, 1979 sonunda Hollanda'ya gelip 1981 yılından bu yana yüzde 80-100 malulen emekli olduğunuzu belirtip Türkiye'de de Emekli Sandığı'na tabi olduğunuz için yurtdışı borç- lanmanın size 150 bin liraya mal olacağı için, Türkiye'de bir hafta sigortalı çalıştığınızda 3 bin 600 gün ve 58 yaş şartına göre emekli olup olamayacağınızı soruyorsunuz.

EVET OLABİLİRSİNİZ

Size vereceğim en kısa yanıt şöyle olacaktır: Evet dediğiniz bu şekilde, hatta daha erken yaşta emekli olabilirsiniz. Türkiye'de bizzat bulunduğunuz bir dönemde, 4/A sigorta koluna tabi bir hafta – 10 gün kadar çalışmanız halinde, 3 bin 600 gün ve 56 yaş şartlarına göre emeklilik hakkını elde edebilirsiniz, çünkü yurtdışı süreleriniz son defa tabi olduğunuz 4/A sigorta kolunda değerlendirilecektir. Eğer bu şekilde bir sigorta girişi yapmazsanız, yurtdışı süreleriniz, vekil öğretmenliğinizden dolayı Emekli Sandığı'na gidecektir ki, bu kurumdan emekli olmak için en az 20 yılı tamamlayacak şekilde borçlanmalısınız. Bu da, haliyle 150 bin lirayı bulabilir. Dolaysıyla en mantıklısı, 4/A sigorta koluna giriş yapıp, Emekli Sandığı'ndaki hizmetlerinizi de bu sigorta kolunda birleştirip, bu sigorta kolundan emekli olmanız.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Hürdanış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement