Hüseyin Gülkanat: "Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız" - - Son Dakika
Politika

Hüseyin Gülkanat: "Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız" -

Sivas'ın Ulaş ilçesinde belediye başkanlığı seçimini kazanan ancak "seçilme yeterliliğine sahip olmadığı" gerekçesiyle mazbatasını alamayan CHP'nin Belediye Başkan adayı Hüseyin Gülkanat, konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyacağını bildirdi.

10.04.2014 21:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ın Ulaş ilçesinde belediye başkanlığı seçimini kazanan ancak "seçilme yeterliliğine sahip olmadığı" gerekçesiyle mazbatasını alamayan CHP'nin Belediye Başkan adayı Hüseyin Gülkanat, konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyacağını bildirdi.

Gülkanat, CHP Sivas İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Ulaş'ta seçimi kazandıklarını ancak milli iradeye darbe vurularak haklarının ellerinden alındığını savundu.

Sandıkta seçimi kazandıklarını belirten Gülkanat, "Yüksek Seçim Kurulu çözüm değil, Anayasa Mahkemesi'ne gidip haklarımızı orada arayacağız. İl Seçim Kurulu, zaten bizi haklı çıkarmış, İlçe Seçim Kurulu'nun yaptığı yanlışları vurgulamış. İlçe Seçim Kurulu, ben aday olduktan sonraki 3 ay içerisinde benim akıbetimi soruşturmuyor. Şubat ayında benim hakkımda 2 dilekçe veriliyor, bunları reddediyor ama ne hikmetse seçimi aldıktan bir gün sonra AK Parti'nin o dilekçelerle ilgili sunumunu kabul ediyor, benim mazbatamı iptal etmeye kalkışıyorlar. Bu da fevkalade düşündürücüdür" diye konuştu.

Gülkanat, "Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız, hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bu hakkımızı burada teyit etmezlerse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar uzanacağız" ifadesini kullandı.

Hüseyin Gülkanat, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan yumruklu saldırıyı kınadı.

- "Hakkımızı sonuna kadar arayacağız"

CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu ise seçimlerin üzerinden 11 gün geçmesine rağmen hala bazı illerde, ilçelerde ve beldelerde seçim sonuçlarının kesinleş, bu nedenle belediye başkanlarının mazbatalarını alamadığını söyledi.

Parti olarak Ulaş'taki seçimle ilgili yasal süreci takip edeceklerini belirten Karasu, "Sandıkta kazandığımız seçimi ayak oyunlarıyla kaybetmeye niyetimiz yoktur. Ülkede demokrasi ve özgürlükler için gerekli mücadeleyi sonuna kadar yapacağız. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız" dedi.

- AK Parti itiraz etmişti

AK Parti Ulaş İlçe Başkanlığı, belediye başkanlığı seçimini kazanan CHP adayı Hüseyin Gülkanat'ın, önceki yıllarda yargılandığı bir davada ceza aldığı, bu cezadan dolayı sabıka kaydının bulunduğu ve seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu'na başvurmuştu. İtiraz dilekçesini inceleyen kurul, Gülkanat'ın "seçilme yeterliliğine sahip olmadığı" gerekçesiyle AK Parti İlçe Başkanlığı'nca yapılan itirazın oy çokluğuyla kabulüne karar vermişti.

Bu kararına, önceki yıllarda "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılandığı davada bir yıl hapisle cezalandırılan ve bir yıl süreyle memuriyetten yoksun kılınması kararlaştırılan Gülkanat hakkında, arşiv kaydına alınan söz konusu cezaların infazından sonra mahkemece verilmiş "memnu (yasak) hakların iadesine" ilişkin bir karar olmamasını gerekçe gösteren kurul, belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek 1 Haziran'da yeniden yapılmasını kararlaştırmıştı.

Sivas 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "memnu haklarının iadesine" karar verdiği CHP adayı Gülkanat ise iptal kararının reddi için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurmuştu.

AK Parti Sivas İl Başkanı Ziya Şahin ise önceki gün yaptığı açıklamada, Ulaş'taki seçimlere yaptıkları itirazın sonuçlandığını ve YSK'nın kararının, AK Parti Genel Merkezi'ne tebliğ edildiğini belirterek, "Aldığım bilgiye göre, CHP'li Hüseyin Gülkanat'ın adaylığı geçerli olmadığı için ikinci sırada yer alan AK Parti'nin adayı İsrafil Göçgün'ün Ulaş Belediye Başkanı olarak tespitine karar veriliyor" ifadesini kullanmıştı.

-ulaşta seçimlerin iptal edilmesi

Hüseyin Gülkanat: "Anayasa Mahkemesi\'ne başvuracağız" -
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hüseyin Gülkanat: 'Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement