Huzur Sağlandı, Kapı Açıldı - Son Dakika
Güncel

Huzur Sağlandı, Kapı Açıldı

Terör olayları nedeniyle bir süredir kapalı olan Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı, bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından 16 personelle yeniden hizmete girdi.

25.08.2016 20:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YILMAZ KAZANDIOĞLU - Terör olayları nedeniyle bir süredir kapalı olan Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı, bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından 16 personelle yeniden hizmete girdi.

Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üzümlü bölgesindeki Gümrük Müdürlüğünün 2015 yılının mayıs ayında faaliyete girdiğini hatırlattı.

Burada görev yapan 8 personelin Yüksekova ilçesine dönüşü sırasında terör örgütü mensuplarınca kaçırıldığını ve bir ay sonra serbest bırakıldığını anımsatan Vali Toprak, şu bilgileri verdi:

"Tabii bu olayın yaşanması üzerine güvenlik sıkıntısı sebebiyle Gümrük Müdürlüğümüz kapatılmıştı. Fakat şu anda tekrar Gümrük ve Ticaret Bakanlığının aldığı bir kararla 8'i Yüksekova ilçemize bağlı Esendere Kapısı'ndaki görevlilerimizden, 5'i Van'ın Kapıköy Gümrük Müdürlüğünden, 2 polis memuru Çukurca Kaymakamlığımızdan, bir de maliyeci görevlendirilerek 16 personelle çalışmalarımıza başladık."

"Sosyo kültürel ilişkiler geliştirilecek"

Vali Toprak, Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı'nda şu anda bir bina ile ambar şeklinde küçük bir yapının bulunduğunu kaydetti.

Kapının şimdilik ticari boyutunun bulunmadığını anlatan Toprak, "Şu an itibarıyla kapının işlevi, vatandaşlarımızın orada bulunan akrabalarıyla sosyal kültürel ilişkilerini devam ettirmeleri ve birbirlerine ziyaret gerçekleştirmeleridir. Irak'tan gelenlerin yurdumuzun iç kesimlerindeki il ve ilçelerde turistik veya iş amaçlı geziler yapabilmeleri, buradan resmi yolla Irak'a geçenlerin de karşı tarafta ziyaretlerde bulunabilmeleridir." diye konuştu.

"Güvenlik tedbirleri geliştiriliyor"

Toprak, sınır kapısından girişlerin pasaportla yapıldığını, pasaportları olmayanlardan şartları tutanların da Çukurca Kaymakamlığı ve Irak'ın Amedi Kaymakamlığı tarafından verilen idari izin belgeleri ile 3 günü geçmemek üzere ziyaretler gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

Sınır kapısındaki personelin güvenli şekilde görev yapabilmeleri için valilik olarak her türlü tedbiri aldıklarını anlatan Toprak, "Güvenlik kuvvetlerimiz tedbirlerini geliştirmektedir. İnşallah ilerleyen dönemlerde hükümetimizin alacağı kararlarla sınır kapısının ekonomimize de katkı sağlayacak bir pozisyona geçmesini temenni ediyorum." dedi.

"Ekonomi ve ticarette olumlu gelişme sağlanacak"

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş ise sınır kapısının tekrar açılmasının kendilerinde ayrı bir heyecan yarattığını kaydetti.

Sınır kapısının açılmasının başta Hakkari olmak üzere bölgeye katkı sağlayacağını ifade eden Taş, şöyle konuştu:

"Kapının açılmasıyla ilk amaç Irak'a yapılacak geliş gidişlerde küçük çapta ticaret yapılması. Bölge ekonomisi ve ticaretinde çok olumlu bir gelişme sağlanacak. Yanı başımızda bize 80 kilometre uzaklıktaki komşu Kuzey Irak'a artık Habur Kapısı'ndan kilometrelerce yol kat eden halkımızın çilesi bitecek ve günü birlik gidiş dönüşler yapılacak. Karşı tarafın da altyapısının işler hale gelmesini temin edecek desteğe ihtiyaç var. Özellikle Hakkari bölgesinde hem ekonominin gelişmesi hem de Kuzey Irak bölgesine erişimi kolaylaştırması açısından Çukurca-Üzümlü Sınır Kapısı'nın açılması büyük önem arz ediyor."

"Günü birlik gidip gelebilecekler"

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa ise sınır kapısının yeniden açılmasının Hakkari halkına ve esnafına büyük mutluluk verdiğini söyledi.

Hakkari ile Irak'takiler arasında akrabalık bağları bulunduğunu anlatan Akboğa, bu vesileyle ilişkilerin daha güzel şekilde sağlanacağını dile getirdi.

Şimdiye kadar Hakkarililer'in Şırnak'taki Silopi Sınır Kapısı'ndan da Irak'a gidip geldiklerini belirten Akboğa, "Bu da ekonomik olarak büyük külfete mal oluyordu. Ancak şimdi Çukurca ile aramızda sadece 80 kilometrelik bir mesafe var. Günübirlik gidip gelebilecekler. Bunun tabii ekonomik yansıması da olacak. Temennimiz ileri de kapının ticari amaçlı kullanılması. Kapımızın açılmasına vesile olan tüm yetkililerimize teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Huzur Sağlandı, Kapı Açıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Huzur Sağlandı, Kapı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement