İbadi, Rusya'dan Silah İsteyecek" - Son Dakika
Güncel

İbadi, Rusya'dan Silah İsteyecek"

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in resmi daveti üzerine önümüzdeki günlerde Moskova'ya yapacağı ziyaretin temel konusunun "Iraklı güçlerinin silahlandırılması" olacağı belirtiliyor.

11.05.2015 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in resmi daveti üzerine önümüzdeki günlerde Moskova'ya yapacağı ziyaretin temel konusunun "Iraklı güçlerinin silahlandırılması" olacağı belirtiliyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Irak Temsilciler Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Abbas Cabbar el-Huzai, "Başbakan İbadi'nin ajandasında, Irak ordusunun silahlandırılması konusunu olacak" dedi.

ABD ve bazı batılı ülkelerin, Irak ordusunun silahlandırılmasında başarısız olduğunu, bu nedenle İbadi'nin Rusya'nın kapısını çalacağını belirten Huzai, şöyle konuştu:

"İbadi, ülkemizdeki anlaşmazlıkların giderilmesi için Rusya'nın olumlu ve aktif müdahalesini talep edecek. Çünkü bu anlaşmazlıklar devam ederse tüm bölgeyi etkileyecek. Suriye ve Yemen'deki gelişmelerden en çok etkilenen ülke Irak oluyor. Bu ziyaret, aynı zamanda Irak ve ABD arasında imzalanan ancak hiçbir fayda sağlamayan stratejik güvenlik anlaşmasına alternatif bulmak için önemli bir girişim olacak."

Irak Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Abbas Beyati de, İbadi'nin, Rusya'ya yapacağı ziyaretin üç konu üzerinde şekilleneceğini belirterek, şunları söyledi:

"Ziyaretin birinci konusu, Irak güvenlik güçlerinin teröre karşı silahlandırılması ve güvenlik alanındaki işbirliğidir. Rusya ile önceki hükümet döneminde 4,5 milyar dolar silah anlaşması söz konusu. İbadi, bu anlaşmanın hayata geçirilmesinin hızlandırılmasını isteyecek. İkinci konu ise İbadi, önceki dönemlerde varlık gösteren Rus şirketlerini tekrar Irak'a yatırıma davet edecek. Üçüncü konu olarak, güney illerindeki petrol bölgelerinde Gazprom gibi Rus enerji şirketlerinin ciddi yatırımları var. Bu yüzden enerji alanında da önemli görüşmeler olacak. Ziyaret aynı zamanda DAEŞ terörüne karşı Irak'ı destekleyen ülkelerin sayısında artışı amaçlıyor."

Ziyaretin ABD'ye baskı amacı gütmediğini vurgulayan Beyati, "ABD'nin silahından vazgeçmeyiz. ABD ile imzaladığımız silah anlaşması daha yüklü ve kapsamlıdır. Ancak çok sayıda Rus yapımı silahımız da mevcut ve bunların yeniden donatılması ve geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İbadi, Rusya'dan Silah İsteyecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement