İbb 2016 Yılı Konsolide Bütçesi 38 Milyar 600 Milyon Lira - Son Dakika
Güncel

İbb 2016 Yılı Konsolide Bütçesi 38 Milyar 600 Milyon Lira

İbb 2016 Yılı Konsolide Bütçesi 38 Milyar 600 Milyon Lira

İstanbul büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılı bütçesi 16 milyar 100 bin lira olarak açıklandı.

12.11.2015 22:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılı bütçesi 16 milyar 100 bin lira olarak açıklandı. Bu rakam, İSKİ ve İETT, şirket ciroları ile birleşince 38 milyar 600 milyon liraya kadar ulaşıyor. Bütçede aslan payı ayrılan ulaşım için 8 milyar 42 milyon lira yatırım yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2016 yılında İstanbul'da yapılması planlanan hizmet ve yatırımları içeren 2016 yılı bütçesini Belediye Meclisi'ne sundu. İstanbul'un dünyanın 127 ülkesinden büyük olduğunu ifade eden Kadir Topbaş, İBB'nin 2016 yılı bütçesinin 16 milyar 100 bin lira; İSKİ ve İETT ile birlikte 24 milyar lira, şirket ciroları dahil konsolide bütçenin ise 38 milyar 600 milyon lira olacağını açıkladı.

Topbaş, "Görevde olduğum 11 yılda İstanbul'a 69.4 milyar lira yatırım yaptık. 2016'da da toplam 16 milyar 300 milyon lira yatırım yapacağız. Gelecek yıl sonunda yatırımlar toplamımız 97.6 milyar liraya ulaşacak" diye konuştu.

KREDİ KURULUŞLARINDAN İBB'YE TAM NOT

Topbaş, konuşmasında, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu FITCH'in İBB'nin uzun vadeli kredi notunu yükselttiğini, Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR'nin ise İBB'yi "en yüksek düzeyde yatırım yapabilir" kategoride gösterdiğini söyledi.

EN BÜYÜK PAY ULAŞIMA AYRILDI

Bütçede en büyük payı ulaşıma ayırdıklarını söyleyen Topbaş, 8 milyar 42 milyon liralık ulaşım yatırımı yapacaklarını, çevre yatırımlarına ise 5 milyar 818 milyon lira ayırdıklarını belirtti.

2019 yılı sonunda İstanbul'un 483 kilometre raylı sisteme ulaşmasını hedeflediklerini vurgulayan Topbaş, "İstanbul'da gelecek yıl sonunda günlük 7 milyon kişi raylı sistemleri kullanır hale gelecek. İstanbul 2019 yılı sonunda da 11 milyon kişinin günlük raylı sistemleri kullandığı bir şehir olacak" dedi.

Başkan Kadir Topbaş, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir'den geçen 13 kilometrelik Ataköy- İkitelli Metrosu ile Ümraniye, Kadıköy ve Ataşehir'den geçen yine 13 kilometrelik Bostancı- Dudullu Metrosu'nun ihale ve sözleşme süreçlerini tamamladıklarını ve önümüzdeki haftadan itibaren yapım aşamasına geçeceklerini dile getirdi.

10 METRO HATTI YAPIMINA EŞZAMANLI BAŞLANACAK

2016 yılında 10 metro hattının yapımını başlatmayı hedeflediklerini açıklayan Topbaş, 2016'da 3. Havalimanı için 2 ayrı metro hattında ve 3 Katlı Tüp Geçiş projesinde somut adımlar atılacağını söyledi. Topbaş, bu 10 hat arasında yer alan Eminönü-Alibeyköy Tramvayı'na 2016'da başlayacaklarını, hattın yanında bisiklet yolunun da yer alacağını kaydetti.

2016 YILINDA YAPIMINA BAŞLANACAK HATLAR

1. GÖZTEPE-ATAŞEHİR-ÜMRANİYE

2. ÇEKMEKÖY-SULTANBEYLİ

3. ÇEKMEKÖY-TAŞDELEN-YENİDOĞAN

4. KAYNARCA-TUZLA

5. PENDİK-KAYNARCA

6. BAĞCILAR-HALKALI

7. BAŞAKŞEHİR-KAYAŞEHİR

8. MAHMUTBEY-BAHÇEŞEHİR

9. YENİKAPI-SEFAKÖY (Devamı Beylikdüzü-Ulaştırma Bak.)

10. EMİNÖNÜ-ALİBEYKÖY (Tramvay)

5 YENİ KARAYOLU TÜNELİ YAPILACAK

Topbaş, İstanbul'da 5 yeni tünel projesine daha start vereceklerini söyledi. Bu tüneller ise şöyle:

1. DOLMABAHÇE-LEVAZIM

2. LEVAZIM-BALTALİMANI

3. BALTALİMANI-AYAZAĞA

4. AYAZAĞA-ÇAYIRBAŞI

5. SARIYER-ZEKERİYAKÖY

İSKİ KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Yılda 380 milyon liralık enerji tüketen İSKİ'nin Edirne kenti kadar tüketim yaptığını ve artık kendi enerjisini üreteceğini vurgulayan Topbaş, "2016 yılında başlayacağımız projeyle, İSKİ rüzgar ve güneş enerji santralleri kurarak enerji üretmeye başlıyor" dedi. İstanbul'da deniz suyundan içme suyu elde etmek için çalışma başlattıklarını söyleyen Topbaş, "İstanbul olarak bu teknolojiyi yakalayalım, üniversitelerimiz bu alanda gelişsin ve gelecekteki olası iklim krizinde bu çalışmamız Türkiye'nin kazanımı olsun istiyoruz" diye konuştu.

CHP'Lİ ÜYE SAĞLAM'DAN ELEŞTİRİ: 22 YILDIR İSTANBUL'U SİZ YÖNETİYORSUNUZ

İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın konuşmasının ardından, Belediye Meclisi'nde grubu bulunan CHP adına Meclis üyesi Hakkı Sağlam kürsüye çıktı.

İBB'nin 2016 Bütçesi ile ilgili görüşlerini belirten ve Topbaş'ın konuşması sırasında 'gerekli yatırımların geçmişte yapılmadığına' yönelik sözlerine atıfta bulunan Sağlam, "22 yıldır İstanbul'u siz yönetiyorsunuz" eleştirisinde bulundu.

İstanbul'un trafik ve yeşil alan sorunlarına vurgu yapan Sağlam, "Bu binaya gelip giderken sağ şeridi kullanırsanız, tabii ki trafiği fark etmezsiniz. Ama torununuz, 'Dedeciğim dersime yetişemedim, neden?' diye sorduğunda herhalde cevap bulamıyorsunuzdur" ifadesini kullandı.

Yeşil alanların imara açılmasını da eleştiren Hakkı Sağlam, "E-5 ve TEM kenarları ile çatılar dışında yeşil alan gösterebilir misiniz?" diye sordu.

KURBAĞALIDERE'DE KADİR TOPBAŞ 'HODRİ MEYDAN' DEDİ

CHP Meclis Üyesi Hakkı Sağlam'ın Kurbağalıdere'deki ıslah çalışmalarına yönelik eleştirilerine yanıt veren Kadir Topbaş, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'nun 'Siz yapamazsınız biz yapalım' şeklindeki sözlerine karşı 'Hodri meydan' dedi.

Topbaş, "Kurbağalıdere için bugüne kadar 185 milyon lira para harcadık, bundan sonra da 179 milyon lira gerekiyor. 'Çok niyetliysen verelim, siz yapın' dedim. Hadi bakalım, çıksın 'Ben yapacağım' desin. Ama laf olsun, torba dolsun!" diye konuştu.

Kurbağalıdere'den çıkarılan pisliğin Marmara Denizi'ne dökülmesine ilişkin eleştirilere ise Topbaş, TÜBİTAK'ın raporu ile yanıt verdi. Kürsüden TÜBİTAK'ın hazırladığı raporu gösteren Topbaş, "Bize orada bir fay hattı gösterildi, 'Burası uygun' denildi. O fay hattına gemilerle taşımaya başladık. TÜBİTAK'ın raporu burada" diyerek, raporda 'tehlikesiz atık' ibaresinin yer aldığını söyledi.

Görüşmelerin ardından oylanan İBB'nin 2016 Yılı Bütçesi 62'ye karşı 154 oyla kabul edildi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İbb 2016 Yılı Konsolide Bütçesi 38 Milyar 600 Milyon Lira - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement