İbrahim Kalın, Dünya İnsani Zirvesi (Diz) Sözcüsü Verhoosel ile Basın Toplantısı Düzenledi - Son Dakika
Güncel

İbrahim Kalın, Dünya İnsani Zirvesi (Diz) Sözcüsü Verhoosel ile Basın Toplantısı Düzenledi

İbrahim Kalın, Dünya İnsani Zirvesi (Diz) Sözcüsü Verhoosel ile Basın Toplantısı Düzenledi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) Sözcüsü Herve Verhoosel ile zirveyle ilgili basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

20.05.2016 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) Sözcüsü Herve Verhoosel ile zirveyle ilgili basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşma yapan Kalın, zirvede bir ilke tanıklık edileceğini, devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra belirterek, "Uluslararası kurum ve kuruluşlar, özel sektör, yardım kuruluşları STK'lar ama aynı zamanda bu insani krizlerden etkilenen toplumların temsilcileri de burada olacaklar. Kenya'dan, Somali'ye, Suriye'ye kadar, bu krizi yaşayan topluluklarım temsilcileri, burada kendi sorunlarını bire bir ilgili yetkililere, hükümet başkanlarına, BM kurumlarına aktarma imkanına sahip olacaklar" dedi.

Kalın, "Bu zirve insani yardım konusunda yeni bir sayfa açacak. Sadece burada zirve ile sınırlı kalmayacak buradaki konular. Daha sonra devletler kendi politikaları çerçevesinde bir takım taahhütlerde bulunup bunları hayata geçirmeye çalışacaklar" diye konuştu.

Kalın, İstanbul'un zirveye ev sahipliği yapmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade ederek, "Bu aynı zaman bir hakkın teslimidir. Son yıllarda Türkiye insani yardımlar başlıca donör ülkelerde birisi haline gelmiştir. Kişi başına düşen milli gelir olarak baktığınız, dünyada en fazla insani yardım yapan ülke Türkiye'dir ve her yıl bu rakam artmaktadır" dedi.

"ULUSLARARASI TOPLUMDAN DAHA FAZLA KATKI BEKLEMEKTEDİR"

Kalın, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. "Hangi ülkelerin hükümet ve devler başkanları katılacak?" sorusuna Kalın şöyle yanıt verdi:

" Azerbaycan'dan Katar'a, Almanya'dan İngiltere'ye, bir çok Afrika ülkesinden, Asya ülkesine, AB ülkelerine kadar zirveye pek çok lider katılacak."

İbrahim Kalın, liderlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki görüşmelerinin olup olmayacağı sorusuna ise, "Evet, Cumhurbaşkanımızın zirve marjında bir dizi ikili görüşmeleri olacak. Almanya gibi, Hollanda gibi, Katar gibi, Azerbaycan gibi ülkelerle. Tabi talepler geliyor, program el verdiği ölçüde ikili görüşme taleplerini de gerçekleştirmeye çalışacağız" diye yanıtladı.

Kalın "Suriyeli mülteciler konusunda bu toplantıda bir beklentiniz var mı?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Suriyeli mülteciler konusu, şu anda insani yardım krizlerinin tartışıldığı konuların merkezinde yer alan konulardan bir tanesi. Türkiye'de yükün önemli bir kısmını taşıyan ülke olarak, uluslararası toplumdan daha fazla katkı beklemektedir. Bu finansal katkı şeklinde olabilir, başka türlü katkılar şeklinde olabilir."

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İbrahim Kalın, Dünya İnsani Zirvesi (Diz) Sözcüsü Verhoosel ile Basın Toplantısı Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement