İbrahim Öztek: "Olimpiyata Katılan Sporcuların Adı 'Olimpik' Değil 'Olimpian'dır" - Son Dakika
Spor

İbrahim Öztek: "Olimpiyata Katılan Sporcuların Adı 'Olimpik' Değil 'Olimpian'dır"

İbrahim Öztek: "Olimpiyata Katılan Sporcuların Adı \'Olimpik\' Değil \'Olimpian\'dır"

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Olimpiyat oyunlarına katılan sporcular için “Olimpik Sporcu” deyiminin yanlış olduğunu belirterek, bu sporcuların isminin tüm dünyada “Olimpian” olduğunu söyledi.

23.08.2016 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Olimpiyat oyunlarına katılan sporcular için "Olimpik Sporcu" deyiminin yanlış olduğunu belirterek, bu sporcuların isminin tüm dünyada "Olimpian" olduğunu söyledi.

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Türkiye'deki basın yayın organlarının Olimpiyat oyunlarına katılan sporcular için "Olimpik Sporcu" ifadesi kullanmasının yanlış olduğunu ve tüm dünyada bu ismin "Olimpian" olarak kullanıldığını, ülkemizde de bu şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. İbrahim Öztek yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"2016, XXXI. Yaz Olimpiyat Oyunları, 5 Ağustos günü Brezilya'da Rio de Janeiro kentinde başlamış ve 21 Ağustos günü sona ermiştir. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK)' nin resmi açıklamasına göre Türkiye 21 Dalda 103 kişilik sporcu ile temsil edilmiştir. Olimpiyat oyunları öncesi ve sürdüğü günlerde, tüm basın yayın organlarımız Olimpiyat oyunlarına katılan sporcular için "Olimpik Sporcu" ismini kullanmışlardır. Bu kullanım yanlıştır. Zira bu sporcuların adı tüm dünyada "Olimpian" dır. Türkiye'de de böyle kullanılması gerekli ve bu zorunludur. Ülkemizde TMOK dışında bir de Türkiye Olimpian Derneği vardır ve Tüm Olimpiyat oyunlarına katılan sporcular Bu derneğin tabii üyeleridir. Üyeleri, yalnız olimpiyatlara katılmış sporcu, antrenör, hakem, yönetici ve basın mensubu kişilerden oluşur. Türkiye Olimpian Derneği Dünya Olimpian Derneğine bağlı olarak 1998 yılında kurulmuştur. Ülkemiz son yıllarda olimpiyat oyunlarına barajı aşabilen yaklaşık 100 civarında sporcu ile katılabilmektedir. 80 milyonluk Türkiye 30 kadar ana dalda, 300 yan spor dalında, 250-300 sporcu ile katılabilmelidir. Örneğin; yalnız atletizmde 46 yan dal bulunmaktadır ve Olimpiyatlarda 900 madalya dağıtılmaktadır. Amerika her olimpiyat oyunlarına 500-600 e yakın sporcu ile katılmaktadır. Çin de aynı sayı ile katılırken, İngiltere, Rusya, Almanya' da onlardan geri kalmamaktadır. Londra oyunlara Ukrayna 254, Polonya 268, G. Kore 267, Küba 149, Macaristan 171, Kazakistan 132, Yunanistan 159, Mısır 103 sporcu getirmiştir. Bu ülkelerin nüfusları bizim yarımız, veya dörtte-sekizde birimiz kadardır. Kazandıkları madalya sayısı bizimkinden fazladır. Olimpiyat oyunlarına dahil bazı spor dallarının henüz Türkiye'de sporcusu yoktur."

1896 yılında Yunanistan'da başlayan ve 108 Yıllık Olimpiyat Oyunlarındaki Türkiye'nin kazanımları ise şu şekilde:

*Bugüne kadar olimpiyat oyunlarına 900 civarında sporcumuz katılmıştır.

*Oyunlarda, 38 altın, 24 gümüş, 23 bronz olmak üzere 86 madalya kazanılmıştır.

*Madalyaların; 59'u güreş (28 altın, 16 gümüş, 15 bronz)

10'u halter (8 altın, 1 gümüş, 1 bronz) 6'sı tekvando (1 altın, 3 gümüş, 2 bronz)

2'si judo (1 altın, 1 bronz) 5'i boks (2 gümüş, 3 bronz)

4'ü atletizm (2 gümüş, 2 bronz)

Son 4 Olimpiyat Oyunlarında ve Rio'da kazandığımız madalyalar:

2000/SİDNEY: 3 altın (Güreş, Judo, Halter), 2 bronz (Güreş, Tekvondo), sonuç; 26.lık

2004/ATİNA: 3 altın (Halter), 3 gümüş (Boks, Güreş, Tekvondo),4 bronz (Güreş, Güreş, Halter, Atletizm/çekiç), sonuç; 22.lik

2008/PEKİN: 1 altın (Güreş), 4 gümüş (Atletizm, Atletizm, Halter, Tekvondo), 3 bronz (Boks, Güreş, Tekvondo), sonuç; 37.lik

2012/LONDRA: 1 altın (Tekvando), 1 gümüş (Tekvando) 1 bronz (güreş) (Dopingli sporcular çıkarılmış ve sıralamalarda Tunus'la birlikte 45. sıraya düşülmüştür.

2016/RİO: 1 altın: Taha Akgül, serbest güreş 125 kg.

3 gümüş: Daniyar İsmayilov, Halter 69 kg, Rıza Kayaalp, Greko Romen güreş 130 kg, Selim Yaşar, Serbest güreş 86 kg.

4 bronz: Cenk İldem, Greko Romen 98 kg, Yasmani Copello Escobar 400 m. Engelli, Soner Demirtaş, serbest güreş 74 kg, Nur Tatar, Tekvando 67 kg.

Türkiye, 1 altın, 3 gümüş, 4 bronz olmak üzere topladığı 8 madalyayla 41. sırada yer almıştır.

Londra olimpiyat oyunlarında Amerika Birleşik Devletlerinin kazandığı madalya sayısı; 46'sı altın olmak üzere 104 tür. Amerika Rio'da da 46 altın, 37 gümüş, 38 bronz olmak üzere 121 madalya kazanmış ve genel sıralamada zirvede yer almıştır.

3-5 milyon nüfuslu Hollanda 8'i altın 15 madalyanın sahibi olmuştur. Pasifikte 10 000 nüfuslu Naura cumhuriyetinin Uero Ovini isimli judocusu bile bronz madalya kazanmıştır.

Rio 2016'da madalya sıralamasını ilk 10'da tamamlayan ülkeler şu şekilde:

Ülke Altın Gümüş Bronz Toplam

1 ABD 46 37 38 121

2 Büyük Britanya 27 23 17 67

3 Çin 26 18 26 70

4 Rusya 19 18 19 56

5 Almanya 17 10 15 42

6 Japonya 12 8 21 41

7 Fransa 10 18 14 42

8 Güney Kore 9 3 9 21

9 İtalya 8 12 8 28

10 Avustralya 8 11 10 29

41 Türkiye 1 3 4 8

"Yeterince başarılı değiliz"

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı İbrahim Öztek, "Üzülerek belirtmek isterim ki, uluslararası alanda yeterince başarılı değiliz. Spora ana okulundan başlanmadıkça, geniş bir taban oluşturmadıkça, eğitimli eğiticilere, spor kültür ve bilincine sahip olunmadıkça ve de milletçe sporun kıymeti anlaşılmadıkça başarı hayaldir. Ulusal veya uluslararası eğitim kampları ile belli spor dallarında ileri gitmiş ülkelerde, o dallarda uzun süreli toplu çalışma kampları düzenlenmelidir. Eğitimciler, Amerika, Rusya, İngiltere, Japonya gibi ülkelerde akademik eğitim almalıdır. Çağlar boyunca devletinin temelini beden eğitimi kültürünün üzerine kurmuş bir milletin torunları olarak, hiç de övünülecek bir durumda olmadığımız görülmektedir. Sporun temeli olan atletizm, yüzme ve cimnastikteki halimiz ortadadır. Dört tarafı denizlerle çevrili ve bunca gölü olan ülkemizin kürekçi yüzücü, yelkenci sporcuların isimleri anılmamaktadır. Ata sporlarımız olan atıcılık, binicilik, kılıç, cirit, çekiç ve okçulukta yarışacak sporcumuz mevcut değildir. Tenisçiler, bisikletçiler, ve muhteşem transferlerin yapıldığı futbol takımlarımız Olimpiyat oyunlarında yerlerini alamamaktadırlar" diye konuştu.

"Sporda başarı gelişmişliğin işaretidir"

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı İbrahim Öztek, "Sporda başarı gelişmişliğin işaretidir. Gelişmiş ülkelerde her çocuğun spor yapma imkan ve mecburiyeti vardır. Nüfuslarının % 20' si lisanslı sporcu olup, spor veya spor yatırımlarına bütçelerinin % 8-12' sini ayırmaktadırlar. Spor eğitimi gelecekte sağlıklı nesiller yönünden, sağlık ve milli savunma harcamalarından tasarruf demektir. Ülkemizde sporcu, spor eğitimcisi ve spor tesisi yetersizdir. Her geçen gün Türk sporu biraz daha kötüye gitmektedir. İnsan gücümüz mü, yani sporcumuz mu eksik, tesisimiz mi yok, antrenör mü yetiştiremiyoruz, nedir eksiğimiz, ve neden eksiğimizi gidermiyoruz? Olimpiyatlarda 85 milyon Türk'ün nasibine 3-5 madalya düşüyor. Onun da ancak biri ikisi altın olabiliyor. Londra'da 1 altın madalya kazandık. Bu bir hezimettir ve bunca büyük spor bütçesine karşın hüsrandır. Bu bütçe, Türk sporcusunu madalya getirecek sportif eğitim, kültür, bilinç ve ruhla yetiştirilmesini sağlayacak kapasitededir" dedi.

"Olimpiyat oyunları, tanıtım ve propaganda organizasyonudur"

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı İbrahim Öztek, "Olimpiyat oyunları, dünyadaki en büyük spor yarışmaları, tanıtım ve propaganda organizasyonudur. Geçmişte savaş için kullanılan spor, yani beden eğitimi kültürü; bugün insanları bir araya getiren, sevgi ve dostluğu pekiştiren, kültürel yakınlaşmayı sağlayan, evrensel barış araçlarından biri olmuştur. Çağımızda dünya devletleri, spor alanlarında güçlerini, zenginliklerini ve kültürlerini de sergileyerek, kendilerini kanıtlama ve kabul ettirme mücadelesi vermektedirler. Ekonomik kalkınmışlık ve devletin zenginliği spora da yansımaktadır. Böylece savaşlar, savaş alanlarından kültür, sanat, bilim, ekonomi ve spor alanlarına kaymıştır. Bu nedenle Olimpiyat, en büyük propaganda aracıdır. Bir olimpiyat madalyası kazanabilmek son derece güçtür. Onun için gerçek bir savaş verilir" ifadelerini kullandı.

"Başarı; imkan, çalışma ve inançla sağlanır"

Türkiye Olimpian Derneği Başkanı İbrahim Öztek, "Olimpiyatlarda dünyanın en yetenekli sporcu gençleri ülkelerinin bayrağını göndere çektirebilmek için kıyasıya bir mücadeleye girerler. Başarı, verilen imkan, çalışma ve inançla sağlanır. 9 sporcudan oluşan erkek güreş takımımız ülkemize kazandırdığı 5 madalya ile milletimizin göğsünü kabartmıştır. Bu 9 sporcu 14 de olabilirdi, bir yerine 3 altın madalya da alabilirdi. Bu sporcular daha önce Avrupa ve Dünya şampiyonalarında da kendilerini göstermişlerdir. Ülke çapında geniş bir tabana sahip olan güreş, başarıya ulaşmada ilk sırayı alan geniş taban oluşturma ilkesine sahiptir. Diğer teknik, antrenman, maç tecrübesi, çalışma koşulları, kondüsyon, beslenme, okul gibi faktörler ikinci plandadır. Her şeyden önemlisi illerde oluşturulacak eğitim merkezleridir. Türkiye şampiyonaları yüz kişilik sporcu ile yapılan bir çok spor dalından gelecek için ne bekleyebilirsiniz? Spor teşkilatımızın; spor kültür ve bilinci ile yetişmiş, Olimpik hareket bilincine sahip, madalyalı sporcu olup, bu yönde eğitim almış spor adamlarının yöneticiliğine ihtiyacı vardır. Temennimiz, Türk sporu ve Türk sporcusunun daima en üst seviyede başarıya ulaşmış olduğunu görmektir. Ülkemize Olimpiyat madalyası kazandıran sporcular, milletimizin milli kahramanlarıdır. Onlarla gurur duyuyoruz. Fakat her açıdan lütfen biraz daha gayret" açıklamasını yaptı.

Nüfusu bizden çok küçük ama madalyası bizden fazla ülkeler:

ÜLKE ALTIN GÜMÜŞ BRONZ TOPLAM

Hollanda 8 7 4 19

Macaristan 8 3 4 15

Kenya 6 6 1 13

Jamaika 6 3 2 11

Hırvatistan 5 3 2 10

Küba 5 2 4 11

Yeni Zelanda4 9 5 18

Kanada 4 3 15 22

Özbekistan 4 2 7 13

Kazakistan 3 5 9 17

Kolombiya 3 2 3 8

İsviçre 3 2 2 7

Yunanistan 3 1 2 6

Arjantin 3 1 0 4

Danimarka 2 6 7 15

İsveç 2 6 3 11

Güney Afrika 2 6 2 10

Ukrayna 2 5 4 11

Sırbistan 2 4 2 8

Polonya 2 3 6 11

Kuzey Kore 2 3 2 7

Belçika 2 2 2 6

Tayland 2 2 2 6

Slovakya 2 2 0 4 - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor İbrahim Öztek: 'Olimpiyata Katılan Sporcuların Adı 'Olimpik' Değil 'Olimpian'dır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement