İç Güvenlik Paketi" TBMM İçişleri Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

İç Güvenlik Paketi" TBMM İçişleri Komisyonu'nda

AK Parti'li İçten: "AK Parti iktidarından önce faili meçhul cinayetler işlendi.

14.01.2015 21:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, AK Parti iktidarından önce faili meçhul cinayetler işlendiğini iddia ederek, "Bizden önce devletin paralel yapı ile birlikte 17 bin 500 kişinin öldürülmesinde imzası vardır. Ben onlarca faili meçhul cinayetin failini biliyorum ama o zamanki derin devletin bunu bilmemesi mümkün mü?" dedi.

TBMM İçişleri Komisyonu, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmeye devam ediyor.

Komisyon Başkanvekili, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Charlie Hebdo Dergisi'nin Hz. Peygamber'e hakaret içeren karikatürlerini Cumhuriyet Gazetesi'nin yayınlamasını kınadığını belirterek, bunun basın özgürlüğü olmadığını söyledi.

AK Parti'li İçten de Cumhuriyet Gazetesi'ni kınadığını belirtti.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'ı kastederek, komisyon üyesi olmayan bir milletvekilinin "sokak ağzı ile konuştuğunu" söylediğini ifade eden İçten, "Kendisini kınıyorum. Eğer bizler de sokak ağzı ile konuşmaya başlarsak, kimse burada duramaz. Herkes üslubuna dikkat etmeli. Biz burada sokak ağzı ile konuşmuyoruz. Eğer sen sokak ağzı ile konuşursan, birileri dağ ağzı ile birileri de sokak ağzı ile konuşur" dedi.

İçten, Diyarbakır'lı Zaza olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Zaza milletvekili olmaktan gurur duyuyorum. Biz bazı şeylerin bedelini canımızla ödedik, bundan sonra da öderiz. PKK terör örgütüdür, bunu her yerde de söyledim. Bizim kimseden korkumuz yok. Biz Bingöl'de 2 bin 200 rakımlı köyümde Türk Bayrağı'nı dalgalandırıyoruz.  "Bebek katili ile görüşülüyor" deniliyor. Günaydın, kurulduğu günden beri devlet PKK ile görüşüyor. Geçmişte istihbarat birimleri hep görüştü. Geçmişte Abdullah Öcalan ile görüşüp kol kola girenleri hapislerden kurtarmak isteyenler, şimdi bizi, terör örgütü ile görüşmekle suçluyor. PKK ile MİT görüşüyor ama siyasetçiler görüşmüyor, görüşmeyecekte. MİT, 20 yıl önce de görüşüyorsa, şimdi de görüşüyorsa, HDP de görüşüyorsa ve bunun sonucu olarak da 2 yıldır akan kan durmuşsa, cenazeler artık gelmiyorsa, bu önemli değil mi?

Bu sorunun bedelini siz ödemiyorsunuz, biz ödüyoruz. Bölgede 3-5 tane çakal, 16-17 yaşındaki genç, çocuk yol kesiyorsa senin yolunu kesmiyor. Sen villanda oturuyorsun, o benim yolumu kesiyor, benim insanımı öldürüyor. PKK 30 yıldır yol kesiyor, o zaman öldürüyordu şimdi 3-5 tane çocuk, genç yol kesiyor ama bu sefer öldürmüyor. İlk kez bir siyasi iktidar, bu sorunun altına elini, kellesini attı. Siyasetçi görüşürse bu yanlış olur, buna ben de karşıyım ama devlet, istihbarat görüşür. Abdullah Öcalan'ı sevsek de sevmesek de - ben sevmiyorum - bölgede karşılığı var. Bu adam için 100 kişi kendini yaktı, bu gerçek. Öcalan'ın gönderdiği mektup Nevruz'da meydanda okundu, tek bayrak, tek vatan ve birlikte yaşamaktan, ümmetten bahsetti. Ben de 'günaydın' diyorum, ben de 30 yıldır bunu söylüyorum."

"Bu ülke bölünmez. Rahat olun, bayrağımızı tartışmayız, biz oradayız"

Cuma İçten, bölgede yol kesen PKK'lı militanlar ve sempatizanların, "Öcalan bizi sattı" dediğini kaydederek, "Bu ülke bölünmez. Rahat olun, bayrağımızı tartışmayız, biz oradayız. Vatanımızın bölünmesini, bütünlüğünü kimse ile tartıştırmayız. PKK 'silah bırakacağım' diyor ama kafatasçılar, 'yok sakın silah bırakma' diyor. HDP'ye oy verenler de dahil kimse, ne bu ülkenin bölünmesini ne de özerklik istiyor, sadece eşit vatandaşlık hakkı istiyor. Kürt sorunu bitti artık. Sadece ana dilde eğitim sorunu vardır o da Anayasa değişikliği gerektiriyor. Anadile eğitim verilse de ülke bölünmeyecek, kimse de ana diline çocuğunu yollamayacak, ben yollamayacağım" diye konuştu.

"Sağlam irade kimdir?" denildiğini kaydeden İçten, "Sağlam irade AK Parti'dir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'dur' dedi.

Cuma İçten, AK Parti iktidarından önce faili meçhul cinayetler işlendiğini iddia ederek, "Bizden önce devletin paralel yapı ile birlikte 17 bin 500 kişinin öldürülmesinde imzası vardır, bu kadar faili meçhul vardır. Ben onlarca faili meçhul cinayetin failini biliyorum ama o zamanki derin devletin bunu bilmemesi mümkün mü? AK Parti iktidarında işlenmiş bir tane siyasi cinayeti gösteremezsiniz" sözlerini sarfetti.

"Bir bakanı görevlendirseniz, en azından daha dürüst olur"

Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, halkın içinden geldiğini belirterek, "Ben atama ile gelmedim, ön seçimle geldim. İlimdeki 490 köyün 461'ine en az bir kez gitmişim. Camiye de meyhaneye de gidiyorum" dedi.

Hz. Peygamber'in karikatürünün yayınlanmasını doğru bulmadığını, kınadığını anlatan Özcan, "Ama birileri hata yaptı, manevi değerlere saldırdı diye, onların katlinin vacip olduğunu da düşünmüyoruz. Sen kimsin ki onları öldürüyorsun, katlediyorsun? Yanlış yaptıysa bedelini ödeyecektir" diye konuştu.

Cuma İçten'in, "Terör örgütü ile siyasetçi görüşmüyor, MİT görüşüyor" dediğini anımsatan Özcan, "MİT Müsteşarı bu raporları kime veriyor? Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la ile paylaşıyor. Bir bakanı görevlendirseniz, en azından daha dürüst olur. 'PKK adam kaçırıyor, fidye alıyor ama öldürmüyor' diyorsunuz, şimdilik öldürmüyor. Pazarlık sürüyor, istediğini alamazsa ne olacak? Çözüm süreci ile olacak olan şey sadece şu; Abdullah Öcalan serbest kalacak" sözlerini sarfetti.

CHP'li Özcan, İçten'in, "Devlet, 17 bin 500 faili meçhul cinayetten sorumlu" sözlerinin çok önemli bir iddia olduğunu, Ermeni soykırımı iddiasından bu yana gündeme getirilen bu en ciddi iddiaya hükümetin yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

"Dağıtım yapılması işlenen cinayeti, cinayet olmaktan çıkarmıyor"

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, bugün sabah 04.00 sıralarında, Cumhuriyet Gazetesi'nin baskılarının kamyonlara yüklenmesinin polis tarafından engellendiğini savunarak, "Elimizdeki bilgilere göre, bir saat süreyle bu engelleme devam etti. Savcı ile temas kuruldu ve savcının talimatı üzerine bu dağıtım yapıldı" dedi.

İletişim özgürlüğünün devletin polisinin eliyle engellendiğini ileri süren Ekşi, "Bir saat sonra izin verildi, dağıtım yapıldı ama bir dakika, bir saniye bile iletişim özgürlüğünün engellenmesi, basınla ilgili hükümler bağlamında suçtur, bunun polis tarafından yapılması ayrı bir suçtur. Dağıtım yapılması işlenen cinayeti, cinayet olmaktan çıkarmıyor" diye konuştu.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu da dini değerlerin karikatürize edilmesinin, alay edilmesinin, hangi din olursa olsun kabul edilemeyeceğini söyleyerek, "O karikatürler de, o katliam da doğru olmadı" dedi. Türkoğlu, İçten'in çizdiği "pembe tabloya" inanmanın mümkün olmadığını, Türkiye'nin fikirlere ve zihinlere bölünmüş durumda olduğunu iddia etti.

"O bölgede MHP ve CHP neden yok?" denildiğini dile getiren Türkoğlu, "MHP ve CHP'ye oy veren bir çok insan var, fakat PKK terör örgütünün siyasi uzantıları karşısında kim en güçlü ise orada toplanılıyor, ona oy veriliyor. Adam Konya'da polis memuru, Saadet Partisi'ne ya da MHPye oy veriyor ama Diyarbakır'a gidiyor ve orada PKK'nın karşısında kim en güçlü ise ona oy veriyor" dedi.

-  "20 bin 469 suç kiralık araçlarla işlendi"

İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, milletvekillerinin, tasarının "araç kiralanması" ile ilgili maddesi üzerinde sorularını yanıtladı.

"Araç kiralama ile alakalı sisteme neden gerek duyuldu?" diyen Güneş, kiralık araçlarla suç işleme sayısının her geçen yıl arttığını, bunun artık güvenlik sorunu olmaya başladığını kaydetti. Güneş, son 5 yılda, aralarında "hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, uyuşturucu, kapkaç, yağma" gibi suçların da olduğu 20 bin 469 suçun kiralık araçlarla işlendiğini, son 2 yılda, bu şekilde kiralanan araçlardan 293'ünün de sahte belgelerle başkalarına satıldığını bildirdi.

Güneş, bu düzenlemeye göre, araç kiralama şirketlerinin, kiralanan aracın, kiralayan kişinin kimlik bilgilerini ve sözleşmeyi sistemde muhafaza edeceğini ve güvenlik birimleri istediği zaman, onların incelemesine hazır halde bulunduracağını söyledi.

Bu bilgileri kötüye kullanan olursa onlar hakkında cezai müeyyidenin uygulanacağına işaret eden Güneş,  AB üyesi ülkelerin hemen hemen hepsinde, "coğrafi yer tanımlamasını sağlayan sistemin" kullanıldığını, bu sistemi üreten 3 tane firma olduğunu kaydetti.

Osman Güneş, 3 yıldır bakan yardımcısı olduğunu, daha önce de 4 yıl müsteşarlık yaptığını anımsatarak, şöyle konuştu:  "Son aylarda, yıllarda, suç ve suçluyla, terörle mücadele hususunda yayınladığımız onlarca genelge var. Valiler, emniyet müdürleri ve jandarma komutanlarına, yüz yüze görüşerek ve bizzat benim katıldığım toplantılarda verdiğimiz açık mesaj ve talimat şudur: 'Çözüm süreci bizim dışımızdadır. Valinin, kaymakamın, emniyet müdürünün, jandarma komutanının işi, bizim işimiz terörle mücadelede suçlu ile mücadele etmektir. Nerede bir suç işleniyorsa, nerede bir terörist faaliyet varsa, kanunsuzluk varsa bize düşen, onu derhal bertaraf etmektir, yakalanmasını sağlamaktır ve yakalayarak adli mercilere iletmektir."

"Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik olay, ilgili savcının talimatı ile gerçekleştirildi"

Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik olayın, ilgili savcının talimatı ile gerçekleştiğini belirten Güneş, "İhbar olduğundan bahsedildi. Savcı, bir talimat vermiş, dağıtımının hazırlığının yapıldığı o gazetenin, eki ile alınıp getirilmesini istemiş. Bir kaç örneği savcıya götürmüşler, savcı da bakmış, yayınlanmasının engellenmesi noktasında bir şey olmadığını görünce de 'normal işinize dönün' demiş. Polis, savcı bir talimat verdiğinde 'yapmıyorum' diyemez" değerlendirmesinde bulundu.

Güneş, "17 bin 500 faili meçhul cinayetle ilgili" olarak, "Benim görev sürem içerisinde, bizim dönemimizde böyle bir faili meçhul olay olmadı. Sayın milletvekili, 'AK Parti iktidarlarından önce böyle bir şey oldu' dedi. Bunun cevabını, 3 yılık bakan yardımcısı olarak ben veremem. Ama böyle bir şey olduysa, bizim önümüze getirilirse gereken yapılır" dedi.

Tasarının görüşmeleri 10. madde üzerinde sürüyor. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İç Güvenlik Paketi' TBMM İçişleri Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement