İç Kale Cami"Sindeki Restorasyon Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

İç Kale Cami"Sindeki Restorasyon Çalışmaları

GAZİANTEP (AA) – Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, birinci etap restorasyon çalışmalarında sona gelinen tarihi "İç Kale Cami"de incelemelerde bulundu.

15.03.2015 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAZİANTEP (AA) – Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, birinci etap restorasyon çalışmalarında sona gelinen tarihi "İç Kale Cami"de incelemelerde bulundu.

Özdemir, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan'ın ilçe merkezinde bulunan ve ilçenin sembolü olan tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi üzerindeki tarihi İç Kale Camii'nde restorasyon çalışması başlatılması için Gaziantep Valiliği İl Özel İdaresi Kültür Varlıkları Fonu'ndan 760 bin lira kaynak ayrılmasını sağladığını hatırlattı.

Başlatılan çalışmaların birinci etap restorasyon aşamasında sona gelindiğini ifade eden Özdemir, "Caminin iç ve çevresinde 2010 yılında başlatılan restorasyon öncesi temizlik ve kazı çalışmalarında Eyyübiler dönemine ait sikkeler ve yapı ortaya çıkmıştı. Bu da gösteriyor ki caminin tarihi açıdan önemi oldukça büyük" dedi.

Camideki duvarların kalın olduğunu ve fazla penceresinin bulunmadığını anlatan Özdemir, bunun da yapının savaş anında korunma mekanı olarak da kullanıldığına işaret ettiğini söyledi.

Kıble duvarındaki iki nişin işlevinin çile bölümü gibi düşünüldüğünnü tamin edildiğine dikkati çeken Özdemir, şöyle devam etti:

"Mihrap, plan olarak Memluklu dönemi camilerine, dış çerçeve olarak da Diyarbakır Mesudiye Medresesine benzemektedir. Dış cephe düzeni olarak yine Memluklu dönemindeki yapıları hatırlatmaktadır. İbadet mekanının yarıdan fazlasının zemin altında inşa edilmesi şekline ise, bu cami dışında pek rastlanmamaktadır. Birgi Ulu Camii de zeminin altında olmasına karşın bu cami gibi ibadet mekanının dışa açıklığının fazla olmaması gibi bir özelliği yoktur."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İç Kale Cami'Sindeki Restorasyon Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement