İç Kale'de Sona Geliniyor - Son Dakika
Güncel

İç Kale'de Sona Geliniyor

İç Kale\'de Sona Geliniyor

Diyarbakır'ın tarih hazinelerinden biri olan İçkale'de çalışmalarda sona gelindiği belirtildi.

08.07.2014 23:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, 2004 – 2014 yılları arasında İç Kale projesi çalışmaları kapsamında tamamlanan işlere yaklaşık 28 Milyon TL kaynak aktarıldığı belirtildi.

Geçen on yıl içerisinde yapılan projelerle eski metruk halinden eser kalmadığı kaydedilen açıklamada, mevcut projelerle farklı bir çehre kazanmaya başlayan İç Kale'de devam eden projelerle İç Kale'nin şekillenmesinde sona doğru gelindiği ifade edildi.

VALİ KIRAÇ: İÇ KALE PROJELERİ SON HIZLA DEVAM EDİYOR

İç Kale'de devam eden projeleri değerlendiren Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, çalışmaların hızla devam ettiğini ve İç Kale'de devam eden projelerde sona gelindiğini belirtti. İç Kalenin yakın zamanda Türkiye'nin sayılı açık hava müzeleri arasına girmesi için yoğun mesai sarf ettiklerini söyleyen Vali Kıraç, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan "Diyarbakır İçkale Yapılarının Teşhir Tanzimi (Adliye A ve Cephanelik Binası teşhir tanzimi ile Müze Hizmet Binası Kısmi Onarımı) ve Çevre Düzenlemesi" işine ilişkin çalışmaların Mayıs 2014 tarihi itibariyle tamamlandığını, bu kapsamda Cezaevi Binası ve Jandarma Binasının teşhir tanzimi ile eksik kalan makine ve elektrik tesisatlarının yapıldığını söyledi. Vali Kıraç, bu çalışma için yaklaşık 4,6 Milyon TL kaynak harcandığını ifade etti.

"İÇ KALE YAPILARI İŞLEVLENDİRİLİYOR"

Alan ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Kıraç, 2014 yılı itibariyle "Diyarbakır İç Kale Yapıları (Atatürk Müzesi, Eski Jandarma ve Cezaevi Binaları) ve İç Kale Surları (73-74 No'lu Burçlar ile 73-74-75 No'lu Burçlar Arası Surlar) İkmal Restorasyonu ve Teşhir Tanzim İşi" projesi kapsamında mevcut binalarda teşhir tanzim işlerinin devam ettiğini, bugün itibariyle projenin yarılanmak üzere olduğunu, yaklaşık 6 Milyon TL'ye mal olacak olan projede Eski Jandarma Binasının Tematik Eserler Sergileme Binası, Komutan Atatürk Müzesinin 1. Katının Atatürk Müzesi, 2. Katının Bilgi ve Belge Toplama Merkezi olarak şekillendirileceğini, Eski Cezaevi Binasının Müze Eser Deposu ile Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı olarak faaliyet göstereceğini ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hali hazırda devam eden "73-74 No'lu Burçlar ile 73-74-75 No'lu Burçlar Arası Sur Duvarlarının Yapım İşi"ne de değinen Vali Kıraç, mevcut yerlerde temizleme ve yıkama işlemlerinin devam ettiğini, sur duvarlarının onarımına başlandığını, iş bitiminde surların yalnızca ismi ile değil görünüşleriyle de Diyarbakır'a yakışır hale geleceğini ifade etti.

İç Kale'nin değişen yüzünü dünya turizmine ve Diyarbakır'a kazandıracak olmalarından duyduğu mutluluğu ifade eden Vali Kıraç, İç Kale'nin işlevlendirme çalışmalarının tamamlanması ile birlikte mevcut alanın halkımızın ziyaretine açılacağı müjdesini de verdi. Vali Kıraç, tamamlandığında tüm ülkemizin ve Diyarbakır'ın övünç kaynağı olacağı bu alanın tarihin hazinesinden çıkmış eşsiz bir miras olduğunu söyledi.

Devam eden diğer işlevlendirme çalışmalarına da değinen Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Adliye A Binasının Müze Kazı Eserleri Sergileme Binası, Adliye B Binasının Kent Müzesi ve Valilik Kabul Makamı, Eski Kolordu Komutanlık Binasının Müze Kafeterya, Eski Cephanelik Binasının Çocuk Müzesi ve Eğitim Merkezi, St. George Kilisesinin Sanat Galerisi, Defterdarlık ve Vakıflar Binasının Müze Müdürlüğü Hizmet Binası olarak işlevlendirileceğini belirtti.

"20 BURÇ İLE 4 KAPI DAHA RESTORE EDİLİYOR"

İç Kale için şu an çok önem verdikleri ve hali hazırda devam eden "İç Kale Surlarının Restorasyonu Projesi"ne de değinen Vali Kıraç, bu proje ile 20 Burç ve 4 Kapının restorasyonun yapılacağını, 400 günde tamamlanması planlanan projeye Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında 4,9 milyon TL kaynak aktarıldığını, restorasyon işleri tamamlandığında İç Kale surlarının ihtişamının gözler önüne serileceğini söyledi. Çalışmaları yakından ve hassasiyetle takip ettiğini belirten Vali Kıraç, tüm Diyarbakırlılar gibi proje sonuçları ile surların eski görkemli haline tanık olmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

Kaynak: Temsilci

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement