İç Savaş Hem Hayallerinden Hem de Sağlığından Etti - Son Dakika
Yerel

İç Savaş Hem Hayallerinden Hem de Sağlığından Etti

Ablasını ve babasını organ yetmezliğinden kaybeden, kendisi de çoklu organ yetmezliğiyle mücadele eden 24 yaşındaki Suriyeli Uzeyfe Sakka, kuzenlerinden gerçekleştirilecek nakille sağlığına kavuşmayı bekliyor.

26.09.2015 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

METİN BOLAT - Ablasını ve babasını organ yetmezliğinden kaybeden, kendisi de çoklu organ yetmezliğiyle mücadele eden 24 yaşındaki Suriyeli Uzeyfe Sakka, kuzenlerinden gerçekleştirilecek nakille sağlığına kavuşmayı bekliyor.

Doğuştan karaciğer yetmezliği teşhisi konulan Uzeyfe Sakka, çocukluk hayali mühendis olabilmek için var gücüyle çaba gösterdi ancak ülkesindeki iç savaş nedeniyle okulunu bırakarak çalışmaya başladı. Tedavisini de yarım bırakmak zorunda kalan Sakka'nın sağlık durumu günden güne kötüye gitti.

Ailesiyle Türkiye'ye sığınan ve 54 kiloya kadar düşen Sakka, böbreklerinin de çalışmadığı tespit edilince bir yıl önce diyalize girmeye başladı.

Ablası Zehra'yı 19 yaşındayken karaciğer yetmezliğinden, babası Mahir'i ise bir yıl önce böbrek yetmezliğinden kaybeden Sakka, yaşama umudunu hiç kaybetmiyor.

Yapılan tahlillerde amca çocukları Muhammed Usem Sakka'dan böbrek, Muhammed Haysem Sakka'dan da karaciğer nakli yapılabileceğini öğrenen Sakka, sağlığına kavuşacağı günü özlemle bekliyor.

"İnşallah yaşayacağım"

Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Sakka, zor günler geçirdiğini söyledi.

Birçok Suriyeli gibi iç savaşın hem hayallerini hem de sağlığını doğrudan etkilediğini aktaran Sakka, "Amca çocuklarım benim için seferber oldu. Çok şükür onlar bana organlarını verebilecek. Çok sevinçliyim. Bana can bağışlayacaklar. Ablamı ve babamı kaybettiğimde çok üzülmüştüm" diye konuştu.

- Yaşaması için nakil şart

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tevfik Küçükkartallar ise hastaya karaciğer tedavisi zamanında yapılamadığı için bu durumun böbrek yetmezliğine de neden olduğunu dile getirdi.

Hastanın tek organ nakliyle kurtulacakken, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle iki organa ihtiyaç duyduğunu anlatan Küçükkartallar, şunları kaydetti:

"Hastanın yaşaması için nakil şart. Aynı vericiden hem karaciğer hem de böbrek alma söz konusu olamayacağından dolayı şu an Uzeyfe'ye organ vermek isteyen iki kişi var. Amca çocuklarından yakında nakil gerçekleşecek. Devletin sağladığı imkanlarla Uzeyfe, inşallah sağlığına kavuşacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İç Savaş Hem Hayallerinden Hem de Sağlığından Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement