İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" Kampanyası - Son Dakika
Güncel

İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" Kampanyası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denizleri temizlemek için hazırladığı "İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" kampanyasını Karasu'da başlatıyor.

31.05.2015 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denizleri temizlemek için hazırladığı "İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" kampanyasını Karasu'da başlatıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, denizlerin gözle görünen kısımlarının temizliği kadar içlerinde yatan tarihi ve kültürel hazinelerin de aynı prensiplerle temizlenmesi ve korunmaya alınması amacıyla yeni dönem kampanyasının ismi "İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" olarak belirlendi.

Bakanlık, Türkiye kıyılarında geçerli olacak bu projenin ilk uygulama noktasının, Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e kavuştuğu Karasu ilçesi olmasına karar verdi.

Bu amaçla 2. Dünya Savaşı sırasında Romanya'nın Konstanza Limanı'nda suya indirilen ve savaşın sonlarına doğru Alman donanmasının aldığı kararla Karasu sahili açığında batırılan U-20 denizaltısında çalışma yapıldı.

Denizaltı dalış turizmine yeniden kazandırıldı

Denizaltının bulunduğu alanda yapılan temizlik sonucu, U-20'nin üzerinde birikerek gövdesinin as¸ınmasına ve parçalanmasına yol açan ağlar temizlendi, denizaltı dalış turizmine yeniden kazandırıldı.

Bölgeye ait türler için sürekli tuzak niteliğindeki hayalet ağlar tehlikesi ortadan kaldırıldı. Ayrıca bölge, deniz çöplerinden arındırılarak yeniden doğal haline getirildi.

Denizaltının temizlenmesi sonucu ortaya çıkan deniz çöpleri ve ağlar ile denizaltının temizlenmeden önceki ve sonraki halini gösteren fotoğraflar, Karasu'da 5 gün boyunca sergilenecek.

"İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" kampanyasının açılışı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk'ün katılımıyla yarın Sakarya'nın Karasu ilçesinde yapılacak.

Bu arada, Bakanlık, 2 Nisan 2015'te başlayan "Batık Gemilerin Çevresel Açıdan İncelenmesi Projesi"ni Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile yürütüyor.

Proje kapsamında çeşitli nedenlerle kara sularda batan gemilerin, çevresel etkileri, çıkarılması veya çıkarılmaması durumlarında alınacak tedbirler ve batıkların izlenme metodolojileri belirleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz' Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement