İçişleri Bakanı: "81 İlin 74'ünün Emniyet Müdürü Bunlardandı" - Son Dakika
Politika

İçişleri Bakanı: "81 İlin 74'ünün Emniyet Müdürü Bunlardandı"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, göreve geldiğinde 81 ilin emniyet müdüründen 74’ünün de Fetullahçı terör örgütü mensubu olduğunu söyledi.

19.08.2016 20:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Efkan Ala, göreve geldiğinde 81 ilin emniyet müdüründen 74'ünün de Fetullahçı terör örgütü mensubu olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, NTV canlı yayınında Funda Görey'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Ala, Elazığ'da 3 polisin şehit olduğu saldırının bomba yüklü minibüsle yapılan bir intihar saldırısı olduğunu ve kullanılan minibüsün Diyarbakır'dan yola çıktığını söyledi. İçişleri Bakanı, aracın ana yollardan değil de köy yollarından kente geldiğini belirtti. Olayla ilgili 1 kişinin gözaltına alındığını açıklayan Ala, "Çalıntı araçla ilgili ihbar da vardı ama başka plaka kullanılmış, olayla ilgili müfettiş görevlendirdim" dedi.

"81 MÜDÜRDEN 74'Ü FETÖ'CÜYDÜ"

Ala, göreve geldiğinde 81 ilin 74'ünün emniyet müdürünün de FETÖ'cü olduğunu açıkladı.

SORU VE CEVAPLAR

Bakan Ala, "Elazığ, Bitlis ve Van'daki terör olayları.. Elazığ'daki intihar eylemi mi? Yeni bilgiler var mı?" sorusuna, "Elazığ'daki saldırı bomba yüklü bir minibüsle yapılan intihar saldırısı. 3 polisimiz şehit oldu 217 kişi yaralandı. 115'i polis 102'si sivildi 83'ü hastanede 1 kişinin durumu kritik. 1 kişi başka bir ilde gözaltında. PKK'nın aracı nereden aldığı nasıl getirdiği nereye götürdüğü berraklaştı. Bir takım hususlar ortaya çıktı. Kimi daha önceden çalınmış araçlar. Bu araçlardan örneğin 2 plakanın plakası da verilerek Diyarbakır'dan Elazığ istikametine doğru gideceği istihbarat bilgisi ulaşıyor gece. Ama o plakalı araç değil bu araç gelmiş patlatmış. Böyle ihbar geldiği halde plakası değişik olabilir ama nasıl bu yol buldu da girdi bunu için de soruşturmacı görevlendirdim müfettişler inceleme başlattı. Bomba yüklü araç ana yollardan değil de köy yollarından gelmiş. Oradaki bir kameraya takılıyor. Ama bu plaka bildirilmiş plaka değil. Teröristin kimliği belli oldu. Türk vatandaşı" yanıtını verdi.

FETÖ-PKK BAĞLANTISI

FETÖ'nün teröristlere yardım ettiğini anlatan Ala, "Van'da 6-7 Ekim olaylarını hatırlayınız bir araç yanıyor emniyetin panzeri ile sapasağlam emniyet araçlarını götürüp o aracın üzerine atan polis memurlarını yakaladık. Onları görevden aldık işlerine son verdik" ifadelerini kullandı.

'YENİ MİT'

Bakan Ala, " 15 Temmuz'dan sonra yeniden yapılandırma sürecine gidildi. Başbakan iç istihbaratın İçişleri Bakanlığı'nda dış istihbaratın MİT'te olacağını söyledi. Bununla ilgili bilgi verir misiniz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Şu anda emniyette daire başkanlığı seviyesinde istihbarat örgütümüz var. 17-25 Aralık'tan önce yaklaşık 7 bin çalışanın 6 bin 500'ü FETÖ'ye mensuptu onların hepsi temizlendi. Burasının durumu yükseltilecek. Jandarmada bir istihbarat başkanlığımız var. Bu da yeniden yapılanacak. İçişleri Bakanlığı'ndaki istihbarat birimlerinin fonksiyonları yeniden ele alınıyor. Burada alternatifleri sunacağız. Diğer taraftan MİT'in şu andaki hem yapısı hem fonksiyonu eksiği fazlası ele alınıyor. Gerçekten aldığı istihbaratı değerlendirecek olan kurumsal yapı ihtiyacı gözetiliyor. Devletin istihbarat örgütlerinin aldığı istihbaratı değerlendirip devletin politikasına yol gösterecek değerlendirecek bir koordinasyon birimi oluşacaktır. Buna ihtiyaç var. MİT ağırlıklı olarak dış istihbarata bakacak ama iç istihbarattta ne kadar alanda görevli olacak onu tartışıyoruz. Şu kesin içerideki emniyet jandarma istihbaratı iç istihbarata bakacak ama değerlendirmeler sonucunda farklı kararlar da alabiliriz Başbakanlık'a bağlanması..."

FETÖ İLE MÜCADELE İÇİN AYRI KURUMSAL YAPI OLACAK MI ?

İçişleri Bakanı, "FETÖ ile mücadele için ayrı kurumsal yapı planlanıyor mu?" sorusu üzerine ise, "Elbette belli bürolar bu iş için takip edecektir" dedi.

MGK'da şu anda sivil iradenin ağırlıkta olduğunu belirten Ala, "MGK'nın yapısı şu anda gündemde değil" diye konuştu.

EMNİYETTE FETÖ İHRAÇLARI

Emniyetteki FETÖ yapılanması da sorulan Efkan Ala, "Şimdi kripto olarak gizlenmiş yeni soruşturmalarla ortaya çıkan 50-60 kişi oluyor. Buna dünyada söylenebilecek en son tanımlama cemaat olabilir. Bu bir gizli ve bir istihbarat örgütü gibi kurgulanmış gibisi fazla taş çıkartacak cinsten kurgulanmış. Polislere ilişkin daha da var tespit edilen. 17-25 Aralık'ta geldiğimde 81 il emniyet müdüründen 74'ü bunlardandı. Daire başkanlarının tamamı bunlardandı onları da aldık. 5 bin civarında kişiye soruşturma açtık" ifadelerini kullandı.

POLİSE AĞIR SİLAH YETKİSİ GELİYOR

Polise ağır silah verileceğini anlatan Ala, "Ağır silah alıyoruz, güç dengelenmeli. O zaman bile (15 Temmuz darbe girişiminde) MİT'in elindeki birkaç füze işe yaradı. Külliye'de onlara bombalarken atıldı ve biz etkisini gördük onun" dedi.

HAKKARİ VE ŞIRNAK'IN İLÇE OLMASINDAN NEDEN VAZGEÇİLDİ?

Hakkari ve Şırnak'ın ilçe olmasından neden vazgeçildiği de sorulan Ala, "Meclis'te değerlendirme yapıldı karar tekrar değerlendirilecektir hangi yönde karar verilirse gereği yapılacaktır. Biz onu değerlendireceğiz. Bu yapılsaydı bile devlet kurumlarının tamamı taşınmayacaktı. Kısmen taşınacaktı bazı kurumlar" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika İçişleri Bakanı: '81 İlin 74'ünün Emniyet Müdürü Bunlardandı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak
    01:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek. Ayrıca, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı'na da katılacak.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.


Advertisement