İçişleri Bakanı Ala: (1) - Son Dakika
Güncel

İçişleri Bakanı Ala: (1)

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Şimdi jandarmayı kesinlikle tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız. Böyle bir şey olmaz." dedi.

22.07.2016 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Şimdi jandarmayı kesinlikle tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız. Böyle bir şey olmaz." dedi.

Ala, NTV televizyonunda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin darbe girişimini ilk olarak nasıl öğrendiği sorulan Bakan Ala, Erzurum'dan akşam Ankara'ya geldiğini, Esenboğa Havalimanı'na indiğinde uçağın içinde darbe girişimini öğrendiğini belirtti. Söz konusu sürece ilişkin bilgi veren Ala, şunları söyledi:

"Yakın korumam, 'Efendim, darbe oluyor.' dedi, 'Ne darbesi?' dedim. Tam onu söylerken MİT Müsteşarımız Hakan Fidan aradı, açtım, 'Sayın Bakanım darbe oluyor, bizi bombalıyorlar.' Ondan sonrası devam etti. Uçaktan indik, havaalanına geçtik. Bu sefer çok çeşitli haberler var. Benim jandarma yaverim de yanımda, albay. Havaalanında hemen telefonlarla Sayın Cumhurbaşkanımızı, Sayın Başbakanımızı aradım. Onlara da ulaşılamıyordu. Herhalde o sırada Sayın Cumhurbaşkanımızın uçağı havalanmıştı, Başbakanımız da karayolunda çekmediği bir yere geldi demek ki. İndikten hemen sonrasında emniyete, ciddi bir mücadele yürütüleceğini ve kimsenin buna izin vermeyeceğini, bütün illere bu talimatın verileceğini, emniyetin hemen sahada olması gerektiğini ki benden önce arkadaşlarımız, o talimatı iletmişler biz havadayken, biz de teyiden hemen net ve kararlı cümlelerle, hemen yakalanmasını ve darbeye teşebbüs edenlerin gözaltına alınması kararını verdim."

Havaalanındaki bir yerde oluşturdukları karargahtan darbe girişimine karşı süreci yönettiklerini ifade eden Ala, darbe girişimini Türkiye'ye yakışmayan, üzücü hadiseler olarak nitelendirdi.

Ortaya çıkan bilgilerde, darbe girişiminin olduğu gece saat 16.00'da kalkışma noktasında bazı bilgilerin dolaştığı belirtilerek, "O ana kadar size, Sayın Cumhurbaşkanı'na, Sayın Başbakan'a giden bir bilgi yok." denilmesi üzerine Bakan Ala, "Maalesef durum bu. Birincisi evet, istihbarat zafiyeti burada açıkça görülüyor. Tabii 16.00'da alınmış, Genelkurmay haberdar edilmiş, değerlendirmeler yapılıyor ama o zamana kadar bile, sonuçta bir örgütle mücadele ediyoruz, bu örgütün ne olduğu belli. Bunun çok daha erken haber alınmış olması lazımdı. Biz tabii sonradan çıkan hadiselerle ne zaman planlandığını, neler yapıldığını gördük." şeklinde konuştu.

"Paylaşılması gerekirdi"

Bakan Ala, aslında bir sistem zafiyeti olduğunu ifade ederek, 1960'dan beri Türkiye'nin muhtıra, darbe, darbe teşebbüsü yaşadığını hatırlattı.

"Bu yapıyı öyle kurgulamalıyız, öyle reforme etmeliyiz ki bir daha Türkiye'de darbelerin 'meselası' bile olmamalı." diyen Ala, AK Parti hükümetlerinin aslında bu konuda önemli şeyler yaptığınıvurguladı.

Ala, 17-25 Aralık darbe girişiminden, 27 Nisan muhtırasından daha güçlü çıkılmasının darbelere karşı durmaları ve sonrasında gerekeni yapmaları sayesinde olduğunu vurgulayarak, "Bunlar önlemeye yönelik, bir daha ihtimalinin bile Türkiye'de olmamasını sağlayacak işler yapacağız." ifadesini kullandı.

Darbe girişimi öncesi alınan istihbaratın Genelkurmay Başkanlığı ile paylaşılmasına rağmen neden emniyet unsurlarıyla paylaşılmadığına yönelik soruya Ala, "Paylaşılması gerekirdi." karşılığını verdi.

Bakan Ala, alınan bir istihbaratın gerçek olup olmadığına yönelik yapılan değerlendirmenin önemine değinerek, "Biz uzun zamandır terörle mücadele ettiğimiz için çok çeşitli istihbaratlar geliyor. Normal bir ülkede belki bir senede gelebilecek istihbarat raporu bir günde geliyor. Peşin hükümle değerlendirme yapmak istemiyorum, çeşitli nedenleri olabilir fakat sonuçta haber verilmeliydi." diye konuştu.

"Bu kadarını insanlar tahayyül bile edemezdi"

Ala, bundan sonra alınacak tedbirlere ilişkin bir soru üzerine, "Şimdi jandarmayı kesinlikle tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız. Böyle bir şey olmaz." dedi.

Askeri liselerle ilgili de düzenlemeler olacağını belirten Ala, şöyle devam etti:

"İkincisi, bu Genelkurmay, Milli Savunma, Başbakanlık anayasal süreçler de var orada biliyorsunuz. Anayasanın da hükmü çerçevesinde gözden geçirilecek. Düzenlemeler değerlendirilecek. Ondan sonra hangi kararlar çıkar onu birlikte değerlendireceğiz. Çünkü bu tek başımıza karar vereceğimiz bir konu değil. Ama bu konuyu da ele alacağız. Daha bir daha 'orayı ele geçirdiğinizde bütün Türkiye'yi ele geçirebileceğiniz' hissini hiç kimseye vermeyecek düzenlemeleri yapacağız. Zaten sistem problemi dediğim bu. Her on yılda bir ondan sonra daha da sıklıkta, 20 senede bir toptan böyle işler yapıldı. Bunu Türkiye taşıyamaz artık. Meclis'e bomba atılıyor, demek ki alçaklığında sınırı yok. İnsanlar kurşuna diziliyor. Bu kadarını insanlar tahayyül bile edemezdi."

İçişleri Bakanı Ala, jandarmanın bir kısmının Bakanlığa bağlanması konusuna ilişkin Meclis'e yasa götürdüğünde çok büyük dirençle karşılaştığını anımsattı. "Jandarmayı tamamen İçişleri Bakanlığına bağlayacağız." şeklindeki sözlerinin açılmasının istenmesi üzerine Ala, "Yetiştirmesi, ataması, görevden alması... Şu anda görevden almayı getirmiştik. Böyle kriz anı olursa yani bütün Emniyet Genel Müdürlüğü nasıl, jandarma da öyle olacak. Emniyet Genel Müdürlüğünde bir hadise, sıkıntı olduğu zaman hepsini anında inisiyatif alabiliyoruz. Baştan da alıyoruz." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İçişleri Bakanı Ala: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da sınıf arkadaşları tarafından darp edilen öğrenci hastaneye kaldırıldı
    17:58 Aydın'da sınıf arkadaşları tarafından darp edilen öğrenci hastaneye kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bir ortaokul öğrencisi, sınıf arkadaşları tarafından darp edildi. Başına aldığı darbe sonucu yaralanan çocuk, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ailesi, çocuklarını darp eden 2 çocuktan şikayetçi oldu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde tek kadın muhtar göreve başladı
    17:54 Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde tek kadın muhtar göreve başladı

    Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Tapkıran Mahallesi'nde 172 seçmenin bulunduğu muhtarlık seçimlerinde Fatma Alagöz, tek kadın muhtar olarak seçildi. Alagöz, mazbatasını alarak görevine başladı ve 5 yıllık süre boyunca mahallesine hizmet etmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, Alagöz, kadınların da bu görevi yapabileceğini ispatlamak istediğini söyledi.

  • Eski Gölbaşı Belediye Başkanı, kadın personele baskı iddialarını açıkladı
    17:54 Eski Gölbaşı Belediye Başkanı, kadın personele baskı iddialarını açıkladı

    Eski Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, seçimde kendisine destek verdikleri gerekçesiyle bazı kadın personele baskı uyguladığını ve istifa etmeye zorlandıklarını iddia etti. Şimşek, bu iddiaları desteklemek için Gölbaşı Belediyesinde görevlendirilen kadınları ziyaret etti ve basın açıklaması yaptı. Şimşek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e seslenerek, adalet, hak, hukuk ve kadın eşitliği söylemlerine rağmen Gölbaşı Belediye Başkanının kadınlara yönelik zulümlerini incelemesini istedi. Şimşek, insanlarla uğraşmak yerine Gölbaşı'na hizmet etmeye odaklanılması gerektiğini vurguladı.

  • Kırklareli Vize'de Uyuşturucu Operasyonu: 7 Şüpheli Gözaltına Alındı
    17:54 Kırklareli Vize'de Uyuşturucu Operasyonu: 7 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Kırklareli'nin Vize ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 7 şüpheli gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen zanlıların adreslerine operasyon düzenledi. Şüphelilere ait adreslerde yapılan aramada 58 gram sentetik uyuşturucu ile suçtan elde edildiği değerlendirilen 3 bin 400 lira ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan şüpheliler B.T, S.T, B.K, Ç.M, O.R.Ç, B.M. ve A.O.A'nın emniyetteki işlemleri sürüyor.

  • BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: 'Önce devletim, önce ülkem, önce milletim'
    17:53 BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: 'Önce devletim, önce ülkem, önce milletim'

    Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, parti genel merkezinde belediye başkanlarıyla bir araya gelerek 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerini değerlendirdi. Destici, Cumhur İttifakı hassasiyetiyle aday göstermedikleri bölgelerde terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısının kazanma ihtimalinin olduğunu belirtti. Ayrıca Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclislerinin açılışında yaşanan tartışmalara da değinen Destici, demokrasi içinde bu tür hadiselere meydan verilmemesi gerektiğini vurguladı.

  • Çankaya Belediyesi Muammer Sun Müzik Atölyesi Çocuk Korosu 23 Nisan konseri verdi
    17:49 Çankaya Belediyesi Muammer Sun Müzik Atölyesi Çocuk Korosu 23 Nisan konseri verdi

    Çankaya Belediyesi Muammer Sun Müzik Atölyesi Çocuk Korosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında ünlü besteci Muammer Sun'un şarkılarını seslendirdi.

  • TCG Kınalıada, Cibuti Limanı'nı ziyaret etti
    17:48 TCG Kınalıada, Cibuti Limanı'nı ziyaret etti

    Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, TCG Kınalıada gemisi, Japonya seyrine devam ederken Cibuti Limanı'na ziyarette bulundu. Ziyaret kapsamında gemi personeli, Cibuti Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile bir araya geldi. Ayrıca, Cibuti'de yaşayan Türk vatandaşları ve Maarif Vakfı Okulu öğrencileri de gemiyi ziyaret etti. Liman ziyareti sırasında Türkiye'nin Cibuti Büyükelçiliği ve TCG Kınalıada komutanı tarafından bir resepsiyon düzenlendi.

  • Pakistan Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'a Pakistan İmtiyaz Nişanı verdi
    17:47 Pakistan Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'a Pakistan İmtiyaz Nişanı verdi

    Pakistan'a resmi ziyarette bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'a, Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari tarafından 'Pakistan İmtiyaz Nişanı' verildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilere ve iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki askeri iş birliğine sağladığı katkılardan dolayı bu nişanı almıştır.


Advertisement