İçişleri Bakanı Ala, Balıkesir'de Açıklaması - Son Dakika
Yerel

İçişleri Bakanı Ala, Balıkesir'de Açıklaması

"Komediye bakın, kendi ilini, ülkesini ateşe verenler, yakıp yıkanlar, Kobani'de, Ayn el Arap'ı kurtaracakmış, Suriye'yi. Kardeşim sen daha kendi ilini, ülkeni yakıp yıkıyorsun. Sen nereyi kurtarabilirsin bu akılla, sen nereye yardım edebilirsin" "Kendi esnafına molotof atacaksın Suriye'deki insanlara yardım. Bu iki kelimeyi yan yana getirip cümle kurmak bile abestir, anlamsızdır.

26.10.2014 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Komediye bakın, kendi ilini, ülkesini ateşe verenler, yakıp yıkanlar, Kobani'de, Ayn el Arap'ı kurtaracakmış, Suriye'yi. Kardeşim sen daha kendi ilini, ülkeni yakıp yıkıyorsun. Sen nereyi kurtarabilirsin bu akılla, sen nereye yardım edebilirsin" dedi.

Ala, Karesi Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda, AK Parti teşkilatları ve anlayışının, bu hareketin karar vericilerinin, yılmadan yoluna devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin, bölgesinde, AB'de masaların başında, kalkınmış gelişmiş ülke olarak, 77 milyonu arkasına alarak söz sahibi olacağını söyledi.

Bölgesindeki politikaları Türkiye'nin belirleyeceğini dile getiren Ala, 77 milyonu zenginleştirip, kalkındıracaklarını, refah seviyesini yükselteceklerini, bu kararlılığı devam ettireceklerini anlattı. Kararlılıkla yola devam ettiklerini ve son olarak yol haritasının belirlendiğini vurgulayan Ala, şöyle konuştu:

"Terör sorunu, şöyle şöyle çözülecek denildi. Bu arada 15 gün içinde mesele tekrar açıklandı, yoluna girecek iken bu sefer Türkiye'nin 38 ilinde şiddet, vandallık, yakım yıkım oldu. Komediye bakın, kendi ilini, ülkesini ateşe verenler, yakıp yıkanlar, Kobani'de, Ayn el Arap'ı kurtaracakmış, Suriye'yi. Kardeşim sen daha kendi ilini, ülkeni yakıp yıkıyorsun. Sen nereyi kurtarabilirsin bu akılla, sen nereye yardım edebilirsin. Bu ülkede bizler de sağduyumuzu kaybetsek, 77 milyon bunları çok gördü, inancını Allah muhafaza kaybetse Türkiye ne hale gelir. Biz bunları bildiğimiz için yolumuza devam ediyoruz. Bu meseleye ilişkin çözme iradesini ve Türkiye'nin gündeminden çıkarma iradesini kaybetmiyoruz. Aynel Arap'ta, Suriye sınırında iki günde 130 bin insanı Türkiye'ye aldık. 2 milyona yakın Suriyeli misafirimiz var. Bunlara tarihimizin bize yüklediği, vicdanımızın bize yüklediği sorumluluk bilinciyle elimizden geleni yapıyoruz. İnsanlığın vicdanına yatırım yaparsanız, gelecek nesilleri minnettarlıkla öder Suriyeli kardeşlerim. Biz beklemiyoruz ama beklemesek de onlar üzerine düşeni yaparlar."

Ala, zamanında kuzey Irak'tan ve Bulgaristan'tan gelenlere de kucak açtıklarını belirterek, "Kendi esnafına molotof atacaksın Suriye'deki insanlara yardım. Bu iki kelimeyi yan yana getirip cümle kurmak bile abestir, anlamsızdır. Bunun akılla izahı yoktur. Kimin kimin oyuncağı olduğunu bir kere daha deşifre edip eskisi gibi 1990'lardaki gibi siyasi anlayışı temsil etmediğimizin bilinmesini istiyoruz" dedi.

"Ne şapkamızı alır gideriz, ne çark ederiz"

Tedbirleri alarak kararlılıkla yola devam edeceklerini dile getiren Ala, "Eskilerin yaptığı gibi önümüze konan her engelde çark etmiyoruz. Ne şapkamızı alır gideriz ne çark ederiz. Çıkan engelleri bertaraf ederek ilerleriz. Molotof mu atıyorsun sen? O zaman molotof için yapmamız gereken düzenlemeyi Meclis'e götürüyoruz. Esnafımızın malını mülkünü mü ateşe veriyorsun? Şu anda gönderdik o paraları ödüyoruz. Sizden de bu vandallığı yapanlardan da fitil fitil alacağız onun yasasını da Meclis'e götürüyoruz. Ne yapanın yanına bırakıyoruz ne yapanın bizi engellemesine izin veriyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin dünyadaki tüm ekonomik krizlere rağmen büyümesini ve gelişmesini sürdürdüğünü anlatan Ala, bunun siyasi istikrarla sağlandığını söyledi. Orta Doğu'da hatta Avrupa'nın bazı ülkelerinde karışıklıklar ve kırılmalar olurken Türkiye'nin, demokrasisini geliştirerek yoluna hızla devam ettiğini vurgulayan Ala, çok daha iyi noktalara gelineceğini ifade etti.

Türkiye'de yerin altından petrol çıkmadığını ancak petrolü olan Irak'ın neler yaşadığını herkesin bildiğini belirten Ala, "Hiçbir ülkede siyasi istikrardan daha kıymetli bir değer yoktur. Çünkü bakın siyasetin sağlayamadığı istikrardan hiçbir fayda gelmez. İnsanın zihnini yok eder, bedenini korur ama zihnini tarumar eder, insan üretemez, düşünemez hale gelir insan" diye konuştu.

Türkiye'de en ufak bir şey olduğu zaman, Tunus'tan Fas'a, Mısır'dan Gazze'ye, Yemen'den Sudan'a, Malezya'dan Endonezya'ya, bütün Türkmenistan, Kazakistan ve Kosova'ya kadar birçok yerden Türkiye cumhurbaşkanı ve başbakanının arandığına çok kez şahit olduğuna dikkati çeken Ala, arayanların "aman oraya bir şey olmasın ne olur bize bilgi verin. Sizin orada ortaya koyduğunuz siyasal pratik, 1,5 milyar Müslüman'ın umudu" dediklerini anlattı.

"Geri giden bir şey yok mu? Var. O da muhalefet"

Türkiye'nin nerelerden nereye geldiğini vurgulayan Ala, şunları kaydetti:

"Peki geri giden bir şey yok mu? Gitmesi gerektiği halde yerinde duran ya da geri giden bir şey yok mu? Var o da muhalefet. Geç kalmış reformları sunuyoruz, Meclis'e getiriyoruz. Beklenir ki, muhalefet, daha fazla reform istesin. 'Ey iktidar neden şu reformları yapmıyorsun, anayasayı getirmiyorsun, neden değiştirmiyorsun, bize yakışır mı bu anayasa ile devam etmek' diyeceğine... Bir paket sunduk. Kişi özgürlükleri konusunda her zaman ileri adım atan partiyiz. İnsanların hayatını kolaylaştıracak onlarca reform var bu paket içinde. Elektronik devrim olmuş, vatandaşlarımı neden nüfus kapılarında süründüreyim. Neden ben pasaportumu, sürücü belgemi gidip resmi polis üniformalı daireden alacağım? Nüfustan alsın. Postayla gönderelim evlerine. Soy isimlerimizde küçük hatalar var. Nüfus memuru, yazarken Karadenizli ise başka Egeli ya da doğulu ise başka türlü yazmış. Şunu değiştirelim mahkemelerde sürünmeye ne gerek var kardeşim? Bir dilekçe versin vatandaşımız yapsın diye yasa getiriyoruz."

Güvenlikten sorumlunun kendileri olduğunu "sorumluluk varsa yetki de olsun" diye geç kalmış reformu, demokratikleşme reformu getirdiklerini belirten Ala, destek bekledikleri muhalefetin, 1940 ve 1930'lardaki argümanları 2014'ün Türkiye'sinde söylediklerini anlattı.

"Kaliteli bir muhalefet olsa da bari zevk alalım bunun mücadelesinden"

Muhalefetin 19. yüzyılda kaldığını, o yıllara geri gitmeyeceklerini vurgulayan Ala, "Biz 2023'e bakıyoruz. 2071 vizyonunu ortaya koyuyoruz. İstanbul'u Avrupa şehri haline getiriyoruz. Bunun projelerini, politikalarını ortaya koyuyoruz. Manisa'dan, Balıkesir'den, İzmir'e, İzmit'ten buralara hızlı teni, otobanları nasıl getiririz bunun çabası içindeyiz. Körfez geçişini bir an önce nasıl bitiririz. Üçüncü havaalanı, nükleer santralle uğraşıyoruz. Bunlar 1930 ve 1940'ların içi boş sözlerini söyleyip duruyorlar" dedi.

Bakan Ala, ülkede iyi muhalefet olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Doğru dürüst mücadele edeceğimiz, kaliteli bir muhalefet olsa da bari zevk alalım bunun mücadelesinden. Bir miktar mücadele edebileceğimiz seviyeye çıkarmak için katkıda da bulunuruz. Katkıda bulunabileceğimiz bir cümle kurun. Bir kere yeni anayasadan, yeni Türkiye'den, reformlardan bahsedin. Mevcut durumdan memnunsanız, statükodan bu kadar memnunsanız neden parti haline geldiniz ki? Parti, iddiası olan insanların bulunacağı yerdir. Bir değişim isteyenlerin bulunacağı yerdir. Statükoyu korumak için bir sürü mevzuat var, kurum ve kuruluş var. Bize katkınız ne olur? Biz de bunlara zaman ayırmayız, yolumuza hızlı bir şekilde devem ederiz. Birkaç yılda yapacağımız işleri siz de destek verirseniz daha kısa sürede yaparız. Ümit ederim oralarda da yenilenmeler olacak. Bizim duruşumuz onları da değişime zorlayacak."

Konuşmaların ardından toplantı, basına kapalı devam etti.

- Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İçişleri Bakanı Ala, Balıkesir'de Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement