İçişleri Bakanlığı'ndan Genelge - Son Dakika
Güncel

İçişleri Bakanlığı'ndan Genelge

İçişleri Bakanlığı, kışın trafikte alınacak tedbirlere ilişkin genelge yayımladı.

16.11.2015 20:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanlığı, kışın trafikte alınacak tedbirlere ilişkin genelge yayımladı.

Bakan Selami Altınok imzasıyla valilikler ve ilgili kurumlara gönderilen genelgede, kışın olumuz hava koşullarının trafik güvenliğini etkilediği vurgulandı.

Vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla kışın trafikte bazı ek tedbirlerin alınacağı bildirilen genelgede şu ifadelere yer verildi:

"İllerimizde valilerimizin, ilçelerimizde kaymakamlarımızın başkanlığında, ilgili tüm kuruluşların amirleri ve belediye başkanlarının katılımıyla toplantı yapılacak, kurumlar arasında görev ve iş bölümü yapılarak, kış boyunca alınması gereken tedbirler planlanıp gerektiğinde ivedilikle uygulamaya konulacak.

Birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde (Bolu Tüneli, Bolu Dağı Geçişi, Köroğlu Beli güzergahı gibi) yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanacak. Bu güzergahlara gidecek araçlar karayolu elverişli hale gelinceye kadar uygun yerlerde bekletilecek. Bu sürede terminallerden çıkan otobüslerin hareketlerine izin verilmeyecek ve gerekli diğer tedbirler alınacak. Ayrıca ilgili kurumlarla belediyelerin, kendi görev alanına giren konularda gerekli ilave tedbirleri almaları sağlanacak.

Şehir içi ve şehirler arası alternatif güzergahlar önceden belirlenerek, yağış nedeniyle yol kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması gibi hallerde, araçların belirlenen alternatif güzergahlara yönlendirilmeleri sağlanacak.

Görüş mesafesinin azaldığı sisli veya zincir takılması gereken kesimlere gelinmeden önce sürücüler, durdurularak veya megafonla, araçlar arasındaki takip mesafesini artırmaları, mecbur kalmadıkça sollama yapmamaları, yavaş ve dikkatli seyretmeleri ve  yakını gösteren ışıkları gündüzleri de yakmaları konusunda uyarılacak.

Sürücüler, alınan tedbirler, yol ve hava şartları gibi konularda, yol üzerindeki dinlenme tesisi yöneticileriyle koordinasyon sağlanarak, tesiste bulunan iletişim araçları vasıtasıyla bilgilendirilecek."

Kış lastiği uygulaması

Yolcu ve eşya taşımada kullanılan araçlarda, her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunduğu belirtilen genelgede, bu konudaki denetimlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının genelgeleri doğrultusunda hareket edileceği bildirildi.

Genelgeye göre, güzergah üzerinde ve terminallerde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir eksiklik veya aksaklığın bulunup bulunmadığı, sileceklerin çalışıp çalışmadığı ve ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek, far ayarı ve ışık donanımı bozuk olan araçların eksiklikleri giderilinceye kadar trafiğe çıkışına izin verilmeyecek.

Yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve zincir, takoz, çekme halatı gibi avadanlıkları olmayan araçların eksikliklerinin tamamlanması sağlanacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ait yol kenarı denetim istasyonlarında ve trafik kuruluşlarının birim amirlerince belirlenecek güvenli yerlerde, hava durumunun müsait olduğu zamanlarda, yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar başta olmak üzere uygun görülecek diğer sürücüler üzerinde uykusuz ve yorgun araç kullanımı ile süre dışı araç kullanımını önlemeye yönelik denetimlere ağırlık verilecek.

Hava akımına maruz kalan köprü, tünel, menfez ve karayolunun kuzey yamaçları ile vadilerden geçen karayollarında sis ve gizli buzlanma oluşabileceği göz önünde bulundurularak, sürücüler megafon veya benzeri yöntemlerle uyarılacak. Karayolunda trafiği tehlikeye düşürecek olumsuz durumların tesbiti halinde zaman kaybetmeden yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlara bilgi verilecek. Bu bölgelerde teknolojik gelişmelere uygun ek tedbirlerin alınması sağlanacak.

Denetimde görevli personel ve araçlar

Genelgede, başta trafik ekipleri olmak üzere tüm ekip araçlarının kışlık bakımlarının yaptırılması ve araçların avandalıklarının eksiksiz olması istendi.

Genelgeye göre, trafik hizmetlerinde görevlendirilen araçlarda trafik güvenliğini ve denetimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek.

Sürücü ve personelin can güvenliğinin tehlikeye atılmaması amacıyla olumsuz hava koşullarının yaşandığı durumlarda zorunluluk olmadıkça sabit trafik denetimi yapılmayacak, ekip araçları güzergahta seyir halinde veya sürücüler tarafından rahatlıkla görülebilecek alanlarda tepe lambaları sürekli yanar vaziyette bulunacaklar.

Kış boyunca trafik personeline maç, konser ve toplantı gibi etkinliklerde trafik düzenlemesi dışında görevlendirme yapılmayacak, gerektiğinde şehirlerarası trafik kuruluşlarımıza şehir içi trafik büro ve tescil hizmetlerinden personel takviyesi yapılacak.

Vatandaşlara bilgi verilecek

Yazılı ve görsel basın ve diğer iletişim kanallarıyla vatandaşların, kış şartlarında ne şekilde araç kullanacakları, trafikte karşılaşabilecekleri riskler, yapılacak trafik denetimleri ve bu denetimlerin amacı hakkında düzenli bir şekilde bilgilendirilmeleri sağlanacak.

Trafik kuralları ile karayolu güzergahlarında meydana gelen trafik kazalarının nedenleri ve meydana geldiği yerler, hava, yol ve trafik durumuna ait bilgiler, trafik ve sağlık kuruluşları, dinlenme tesisleri, yol açma ve kurtarma kuruluşları ile bu kuruluşlara ait ekiplerin yerlerini ve telefon numaralarını içeren kroki ve broşürler hazırlanarak, başta sürücüler olmak üzere tüm yol kullanıcılarına ulaştırılacak.

Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen tipi, çığ düşmesi, heyelan, yol kapanması gibi hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşların zamanında uyarılmaları ve tedbirli olmaları sağlanacak. Ayrıca 155 ve 156 numaralı telefon hatlarını arayan vatandaşlara gerekli bilgi verilecek, yardım ve kolaylık sağlanacak.

Alınan bütün tedbirlere rağmen yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ, heyelan gibi sebeplerle karayollarının trafiğe kapanması veya ulaşımda aksamalar olması halinde, durum, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kaza Danışma Biriminin 0 312 462 21 91 numaralı telefon veya 0 312 462 21 99 numaralı faksına bildirilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İçişleri Bakanlığı'ndan Genelge - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Balıkesir'de dolandırıcılar koyun satışıyla vatandaşları dolandırdı
    11:06 Balıkesir'de dolandırıcılar koyun satışıyla vatandaşları dolandırdı

    Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde ileri tarihli EFT işlemi yaparak vatandaşlardan koyun satın alan dolandırıcılar, satın alma işlemi bitince EFT'yi iptal ederek kayıplara karıştı. Jandarma ekipleri, dolandırıcıları yakaladı.

  • 2023 Yılında Emekli Olanların Çoğunluğu SSK'lılar
    11:06 2023 Yılında Emekli Olanların Çoğunluğu SSK'lılar

    Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, EYT düzenlemesinden en çok SSK'lı çalışanların yararlandığını belirterek, 2023 yılında emekli olan 2 milyon yüz 193 bin kişinin yaklaşık 1 milyon 925 bin SSK'lı olduğunu ifade etti. Karakaş ayrıca, 2025 ocak ayına kadar 1 milyondan fazla EYT'linin daha emekli olabileceğine dikkat çekti.

  • Erzincan'da 285 Adet Sentetik Hap Ele Geçirildi, 1 Kişi Tutuklandı
    11:06 Erzincan'da 285 Adet Sentetik Hap Ele Geçirildi, 1 Kişi Tutuklandı

    Erzincan'da yapılan çalışmalarda, K.E. ve M.D. isimli şüpheli şahısların araç ve ikametlerinde yapılan aramada toplam 285 adet sentetik ecza maddesi ele geçirildi. M.D. isimli şüpheli şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edilirken, K.E. hakkında işlemler devam etmektedir.

  • Avrupa'nın en büyük NATO üssü neden Romanya'da kurulacak?
    11:05 Avrupa'nın en büyük NATO üssü neden Romanya'da kurulacak?

    Romanya'da 2040 yılına kadar Avrupa'nın en büyük NATO üssünün kurulması planlanıyor. Romanya Hava Kuvvetleri 57. Üssü-Mihail Kogalniceanu genişletilecek ve yaklaşık 2,5 milyar avro harcanacak. Bu üste 10 bine kadar NATO askeri ve aileleri aynı anda kalabilecek. ABD, Romanya'yı NATO şemsiyesi altında merkez olarak kullanıyor ve üssün Karadeniz sahası ile Rusya ve Türkiye gibi ülkeleri izlemek için kullanıldığı düşünülüyor.

  • Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı
    11:03 Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı

    Konya'da iş yerlerinin bulunduğu sokak üzerinde araçlarıyla seyir halinde olan 2 komşunun karıştığı maddi hasarlı trafik kazasının ardından çıkan kavgada 1 kişi yaralandı. Kavga sırasında elinden yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Türk Savunma Sanayisi Alt Yüklenicileri Kritik Görevler Üstleniyor
    11:03 Türk Savunma Sanayisi Alt Yüklenicileri Kritik Görevler Üstleniyor

    Türk savunma sanayisinin alt yüklenicileri, sahip oldukları teknolojik yetkinlikleriyle milli muharip uçak KAAN'dan milli fırkateyn TCG İstanbul'a Türkiye'nin kritik platformlarında önemli görevler üstleniyor.

  • Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor
    11:01 Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor

    Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında, eski Sakarya emniyet müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10'u eski emniyet mensubu, 3'ü firari 11 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Celse arasında gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından 1 tanık dinlendi. Cumhuriyet savcısı, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini ve firari 3 sanık hakkındaki yakalama kararının devamını talep etti. Firari sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına karar veren heyet, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor
    11:01 Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesine bağlı Mehmetli beldesinde yaşayan depremzede aile, izin alamadığı için yıkılan evinin yerine ev yapamıyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan aile, yetkililerden yardım istiyor.


Advertisement